Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här testas de nya sedlarna först

Först nästa år får tvåhundringen nationell spridning i alla automater.Foto: RIKSBANKEN

De nya 200-kronorssedlarna kommer i början bara att spridas i bankomater på vissa orter.

Först nästa år får tvåhundringen nationell spridning i alla automater.

Bankomats testorter

Bankomat AB kommer i år att testa den nya 200-kronorssedeln i ett 80-tal av sina uttagsautomater på 29 orter. De är: Borlänge, Enköping, Gävle, Göteborg, Hedemora, Huskvarna, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Kramfors, Kristinehamn, Lindesberg, Linköping, Lyckeby, Malmö, Nässjö, Olofström, Sandviken, Skellefteå, Stockholm, Sundsvall, Sörberge, Timrå, Umeå, Visby, Västervik, Västerås, Växjö och Örebro.

Orsaken till fördröjningen är att företaget Bankomat vill testa tekniken i begränsad skala, säger Johan Nilsson, kund- och marknadsansvarig på Bankomat AB.

- Vi kommer erbjuda 200-kronorssedeln på ett 80-tal av våra uttagsautomater med start 6-20 oktober. Resten får 200-kronorssedeln första halvåret 2016, säger Nilsson.

LÄS OCKSÅ: Stefan Ingves om de nya sedlarna

Då ska pengabytet vara klart

I Bankomats insättningsautomater kommer 200-kronorssedeln att accepteras överallt redan från start.

Det är från den 1 oktober som Riksbanken börjar distribuera nya sedlar i valörerna 20-, 50-, 200- och 1000-kronor. Utbytet, som ska vara klart sista juni nästa år, är bara det första och mindre steget på väg mot att alla svenska sedlar och mynt utom 10-kronan ska vara utbytta sista juni 2017.

LÄS OCKSÅ: Så får du 5858 kronor extra i månaden

80 miljarder i kontanter

Av de cirka 80 miljarder kronor som finns i kontanter är det bara cirka en tiondel som byts ut i år. 100-kronorssedlarna och 500-kronorssedlarna, som är de överlägset mest använda börjar bytas ut nästa höst.

Enligt Bengt Nilevall, betalningsansvarig på branschorganisationen Svensk Handel kommer de flesta butiker klara att hantera de nya sedlarna från dag ett.

- Den absoluta merparten är mycket väl förberedda, säger Nilevall.

LÄS OCKSÅ: Unik lista: Här är de verkliga boräntorna

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!