Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här tar kronofogden lyxbåten i beslag

En beslagtagen båt lyfts ur vattnet i centrala Stockholm efter en samordnad aktion mellan kustbevakningen, kronofogden och polisen.
Foto: Kustbevakningen
– Det är direkt stötande att man åker runt i en dyr båt när man till exempel har skulder till brottsoffer, säger Kristin Gülich på kronofogden.
Foto: Kronofogden / Kronofogden

I flera räder ihop med kustbevakningen och polisen har kronofogden beslagtagit lyxbåtar av skuldsatta personer.

I helgen plockade man tre båtar och guldkedjor, varav en med diamanter, vid ett tillslag i Stockholm. 

– Det är direkt stötande att man åker runt i en dyr båt när man till exempel har skulder till brottsoffer, säger Kristin Gülich på kronofogden. 

Kronofogdemyndigheten samarbetar med kustbevakningen och polisen för att kunna driva in skulder.

Båtförare som till exempel stoppas av kustbevakningen för fortkörning kollas sedan upp på plats vad gäller skuldsättning.

Vattenskotrar och båtar

– Vi vet av erfarenhet att en del av dem som far runt på vattenskotrar och i båtar inte uppvisar några tillgångar i offentliga system när vi stöter på dem. Men då har man båten som en tillgång, förklarar kronoinspektör Kristin Gülich.

Den gångna helgen slog man till på flera platser i centrala Stockholm, bland annat vid Hornsbergs strand där båttrafiken är tät under soliga dagar.

Facit av räden: Tre båtar, guldkedjor, guldhalsband med diamanter och en Rolexklocka. Värde strax över 800 000 kronor.

Rolexklockan visade sig dock vara fejk och i princip värdelös. Den lämnades senare tillbaka till ägaren.

En man fick se sin motorbåt, med uppskattat värde på 200 000 kronor, lyftas upp ur Mälaren. Båten, en Bayliner med inombordsmotor, kostar omkring 500 000 kronor som ny. Kronofogden hittade obetalda skulder på 130 000 kronor på båtägaren. Det gällde en kreditskuld och en mindre skuld till CSN.

– Detta är ett sätt vi använder för att komma åt värdesaker hos folk som har skulder. Det är direkt stötande att man åker runt i en dyr båt när man till exempel har skulder till brottsoffer, uppger Kristin Gülich.

Efter beslag fraktas båtarna i väg till en uppställningsplats. Om beslaget vinner laga kraft kan båten sedan säljas på auktion.

Betalade sina skulder direkt

– Det går att överklaga våra beslag och ofta har ägaren en egen version. Det han handla om vems båten egentligen är.

I ett fall från helgen kröp gäldenären till korset direkt. Det gällde tre guldhalsband varav ett med 15 diamanter. Värde 7 500 kronor.

– Gäldenären har därefter varit på kronofogdens kontor och fullbetalat samtliga skulder och återfått sin egendom, konstaterar Kristin Gülich.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!