Det lyxiga hotellet Ritz Carlton i Riyadh utrymdes och förvandlades över en natt till femstjärnigt fängelse för omkring 200 gripna prinsar, ministrar och affärsmän.Det lyxiga hotellet Ritz Carlton i Riyadh utrymdes och förvandlades över en natt till femstjärnigt fängelse för omkring 200 gripna prinsar, ministrar och affärsmän.
Det lyxiga hotellet Ritz Carlton i Riyadh utrymdes och förvandlades över en natt till femstjärnigt fängelse för omkring 200 gripna prinsar, ministrar och affärsmän.
Preems ägare Mohammed Al Amoudi tillsammans med svenske kungen vid ett besök 2007. Foto: LENNART REHNMANPreems ägare Mohammed Al Amoudi tillsammans med svenske kungen vid ett besök 2007. Foto: LENNART REHNMAN
Preems ägare Mohammed Al Amoudi tillsammans med svenske kungen vid ett besök 2007. Foto: LENNART REHNMAN

Här sover prinsarna på golvet i "Ritz-fängelset"

Publicerad

De gripna saudiska prinsarna och affärsmännen, bland andra svenska bensinjätten Preems ägare Mohammed Al Amoudi, hålls kvar i sitt lyxfängelse på Ritz Carlton i Riyadh.

Enligt bilder som läckt ut från hotellet är det ingen femstjärnig komfort där prinsarna sover på madrasser i bankettsalen.

Samtidigt kommer uppgifter om hur den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman och hans närmaste planerade kuppen.

Det var förra helgen ledande personer i Saudiarabien greps och sattes i husarrest. Elva prinsar och en rad framträdande affärsmän hör till de gripna i en stor antikorruptionsrazzia.

Dussintals före detta och nuvarande ministrar hämtades också in i räden som leddes av kronprins Mohammed bin Salman, 32.

De gripna anklagas för mutor, korruption och girighet. Enligt andra bedömare handlade tillslaget om att säkra makten åt kung Salman genom att utmanövrera fiender bland andra egna familjemedlemmar. 

Kronprins Mohammed bin Salman beordrade razzian. Hans plan är att reformera Saudiarabien.Foto: HASSAN AMMAR / AP TT NYHETSBYRÅN

En av de gripna är prins Miteb bin Abdullah. Han var chef för det mäktiga Nationalgardet och kusin till kronprinsen. Miteb bin Abdullah är nu avsatt som chef för elitstyrkan.

– Miteb kallades till ett sent möte med kronprinsen. Han kom aldrig tillbaka, uppger en källa för nyhetsbyrån Reuters.

Tillgångar på 1 700 bankkonton har frysts under utredningens gång. De 200 som greps fördes till  Ritz Carlton i Riyadh i en väl koordinerad manöver.

Enligt Reuters fick gästerna på lyxhotellet den 4 november ett meddelande om att de måste ge sig av. Skrivet på ett lite hövligare sätt förstås.

Prins Alwaleed bin Talal, en av världens rikaste män, sitter enligt uppgift i husarrest på hotellet.Foto: ORESTIS PANAGIOTOU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

"På grund av oförutsedda bokningar av lokala myndigheter, som kräver förhöjd säkerhetsnivå, har vi för närvarande ingen plats för gäster", stod det i meddelandet enligt Reuters.

Under natten började delar av Saudiarabiens elit hämtas in på order av kronprins Mohammed. De sattes i husarrest och enligt bilder som läckt ut från hotellet till brittiska Daily Mail har de gripna bland annat inkvarterats i en bankettsal.

På bilderna ses flera av de högt uppsatta personerna sova på madrasser på golvet. Komforten är möjligen inte vad de är vana vid med tunna madrasser och enkla filtar att värma sig i.

 

https://twitter.com/MailOnline/status/927694645299118081

Bland de gripna finns miljardären och prinsen Alwaleed bin Talal. Han är ordförande i investmentbolaget Kingdom Holding, och anses vara en av världens rikaste män.

Svenska olje- och bensinbolaget Preems ägare Mohammed Al Amoudi har också gripits och satts i husarrest på lyxhotellet. Vad han är anklagad för är oklart.

 

Juni 2007: Kung Carl XVI Gustaf besöker Preems raffinaderi i Lysekil och dess ägare Mohammed Al Amoudi.Foto: LENNART REHNMAN

–  Vi har inte fått någon ny information om vår ägare. Det vi vet är att han sitter frihetsberövad och vad vi vet har det inte riktats några anklagelser mot honom. Vi följer förstås händelserna i Saudiarabien noggrant, uppger Niclas Brantingson, presschef vid Preem på tisdagen.

Vad som händer i fortsättningen är oklart. Kronprins Mohammed har sagt att vill reformera Saudiarabien och göra det mer modernt. Han vill försöka minska oljeberoende och få ut kvinnor i arbetslivet samt införa en mindre sträng form av islam.

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/927673257230327808

De som är motståndare till reformplanerna lär sitta kvar i husarrest. USA:s president har uttalat sitt stöd för kronprins Mohammed.

"Jag har stort förtroende för kung Salman och kronprinsen i Saudiarabien, de vet exakt vad de gör", twittrade Trump efter antikorruptionsrazzian.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen