Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här slår Kronofogden till mot Studentkortets kontor

Kronofogden har slagit till med en razzia mot Studentkortet. Dina Pengars reporter på plats på Studentkortets kontor.
Här bär Skatteverkets it-tekniker från skattebrottsenheten ut sin utrustning efter ”besöket” hos Studentkortet.Foto: Alex Ljungdahl
Ingången till kontorskomplexet på Olof Palmes gata i centrala Stockholm.Foto: Alex Ljungdahl
Studentkortet används av drygt 600 000 studenter.
Expressens Leif Brännström framför den bakre utgången.Foto: Alex Ljungdahl

Kronofogden har slagit till med en razzia mot Studentkortet – Sveriges största rabattkort för studerande på universitet och högskolor.

Aktionen genomfördes på fredagen i ett försök att hitta tillgångar för att täcka bolagets mångmiljonskulder till staten.

Flera nyckelpersoner på företaget tog en bakväg ut när razzian inleddes.

– Vi har genomfört en förrättning i de lokaler som hyrts av Studentkortet, bekräftar Henrik Eriksson på Kronofogdens specialverkställighetsteam.

Aktionen genomfördes under fredagsförmiddagen i företagets lokaler på Olof Palmes gata 29 i centrala Stockholm.

Studentkortet ägs till stor del av den norske affärsmannen Christen Ager–Hanssen som styr merparten av verksamheten från sitt exklusiva kontor i London.

Det finns ingen uppgift om att Christen Ager–Hanssen fanns i lokalerna när Kronofogen genomförde sin aktion.

Personalen tog hjälp av IT-tekniker från Skatteverkets skattebrottsavdelning när de gick in i Studentkortets lokaler på plan fem. IT-teknikerna skulle kolla bolagets datorer. Skatteverkets anonyma bil med parkeringstillstånd i framrutan, stod parkerad direkt ute på gatan vid huvudentrén.

Studentkortets lokaler under razzian på fredagen.Foto: Alex Ljungdahl

Studentkortets miljonskulder

Fem personer begärde tillträde till kontoret för att leta efter tillgångar som kan täcka skatteskulden på 4,5 miljoner kronor.

Expressen har tidigare avslöjat att Studentkortet under flera månader struntat i att betala skatter och avgifter till staten.

Skulderna gäller:

1 073 980 kronor som förföll till betalning den 17 augusti.

1 110 140 kronor den 14 september.

1 504 246 kronor den 19 oktober.

836 201 kronor som förfaller den 18 november.

Det sammanlagda beloppet som inte betalts i tid är 3 688 366 kronor. Total skuld: 4,5 miljoner.

Norrmannen Christen Ager–Hanssen, Studentkortets vd och styrelseordförande är även bolagets majoritetsägare. Han styr sin verksamhet från LondonFoto: REX/IBL

Studentkortet, som till stor del ägs av den kontroversielle norske affärsmannen Christen Ager–Hanssen, har delvis förnekat att företaget har några skulder. Men har också sagt att pengar är på väg.

– Det är på väg att betalas såvitt jag vet, sa  Christen Ager–Hanssen när han intervjuades av Expressen. 

Men inga pengar har kommit och i ett försök att säkra tillgångar genomförde Kronofogden sin razzia/förrättning i hopp om att hitta värden som kan täcka upp mångmiljonskulderna till svenska staten.

Det finns inget utåt som skvallrar om att Studentkortet håller till i lokalen. Ingen skylt visar att företaget och dess 26 anställda finns bakom den glasade entrén till lokalerna. En anonym ringklocka finns till höger om entrédörren.

Kontoret ligger på Olof Palmes gata 29.Foto: Alex Ljungdahl

Personalen gick ut bakvägen

När vi ringer på för att söka Jonas Irebjörk – formellt vice vd för Metro Media House men som synts i lokalen – kommer till slut en kvinna och öppnar och presenterar sig som anställd på Kronofogden.

Irebjörk har lämnat lokalen precis som övriga anställda. De är tagit en tidig lunch. Flera ur personalen har tagit ”Ager–ingången” – den bakväg som Christen Ager–Hanssen , vd och styrelseordförande i Studentkortet, påstås ta när han är i Stockholm och vill undvika olika delgivningspersoner som söker honom via bolagets huvudentré.

Kronofogden bekräftar aktionen mot Studentkortet.

– Vi har genomfört en förrättning i de lokaler som hyrts av Studentkortet, säger Henrik Eriksson på Kronofogdens specialverkställighetsteam. Han vill i övrigt inte kommentera vad aktionen gett.

Studentkortet i Sverige AB är Sveriges största rabattkort för studenter och högskolestuderande. Företaget ger ut ett id–kort för studenter vilket är ett kort som dessutom ger dem rabatter hos en lång rad butikskedjor.

Studentkortets hemsida.

Studentkortet mycket lönsam för ägarna

Förra året gjorde företaget en vinst på 14 miljoner kronor.

Expressens granskning av Studentkortet visar att bolaget inte bara struntat i att betala in skatter under fyra månader. Dessutom har företaget förlorat sin F-skattsedel på grund av detta.

Företaget har även meddelat Bolagsverket om en namnändring av bolaget till Addreax AB. Beslutet om namnändringen togs vid årsstämman den 28 juni i år.

Studentkortet – som är mycket lönsamt – har samarbeten med många välkända företag som Comhem, Cmore,Telenor, Apoteket, Åhléns, Swedbank, Avanza, Stadium, Gina Tricot, Adlibris, och Apple Store. Genom att visa upp sitt studentkort får innehavarna dessutom rabatter på entréavgifter, till exempel till de kungliga slotten.

Vid årsskiftet får Studentkortet i Sverige AB också nya storkunder, Uppsalas studentkårer och nationer som inleder ett samarbete med företaget. Studentkortet ska från och med 2020 sköta bland annat förmedlingen av rabatter till Uppsalas studenter.

Studentkortet är gratis för de studerande. Pengarna tjänar Studentkortet när medlemmarna går in på något av de hundratals rabatterbjudanden som finns på Studentkortets hemsida. Företaget får provision – kickbacks – på de köp som genomgörs.

Expressen har sökt Christen Ager–Hanssen, som även äger Metro, för en kommentar till Kronofogdens aktion. Vi har dock inte lyckats få någon kontakt varken via sms eller telefon.

TV: Metros ägare ser fram emot att stämma Kinnevik

Christen Ager–Hanssen i en tidigare intervju med Expressens Leif Brännström om Metro.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!