Petter Stordalen köper Ving – efter konkursen

Harald Mix och Petter Stordalen är två av ägarna till nya Sunclass Airlines.
Norska miljardären Petter Stordalen köper Vingresor.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det meddelade han under en presskonferens.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vingresor.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Petter Stordalen under presskonferensen.
Foto: Di TV
Petter Stordalen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tidigare i år gick Thomas Cook i konkurs.
Thomas Cook.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Charterbolagets flygbolag får nu nytt namn.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Petter Stordalen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Petter Stordalen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 11

Norske hotellkungen Petter Stordalen tar ihop med flera investerare över resebolaget Ving efter brittiska resejätten Thomas Cooks konkurs.

Köpesumman för Vinggruppen, inklusive Spies och Tjäreborg, är sex miljarder kronor.

– Man ska aldrig tänka på pengarna när man köper ett bolag, utan på vad det kan betyda i framtiden, säger Stordalen till Expressen.

Ving höll en presskonferens i centrala Stockholm på onsdagen för att släppa nyheten om vem som har köpt Sveriges största researrangör.

Vings vd dröjde dock med att avslöja under presskonferensen som började 10.00.

– Vi har fått nordiska ägare i majoritet, säger vd:n Magnus Wikner. Det känns helt fantastiskt.

Därefter presenterades nye delägaren Petter Stordalen som en rockstjärna på scenen under stort jubel då många Vinganställda var närvarande vid presskonferensen.

– Jag har gjort många affärer men denna är speciell för den representerar hjärta och hjärna, säger Petter Stordalen och fortsätter triumferande:

– Kronjuvelen bland Nordens researrangörer!

Här presenteras Petter Stordalen som ny Ving-ägare

Norska miljardären tar över Ving – se delar av presskonferensen.

Norrmannen lovar sedan att inga resor ska ställas in, vilken var ett lugnande besked för de 400 000 personer som bokat resor i höst, vinter och nästa sommar med Vinggruppen.

Till Expressens tv-team på plats vid presskonferensen säger nya delägarna Petter Stordalen (Strawberry) och finansmannen Harald Mix (Altor) att möjligheten att köpa ett bolag som Ving troligen bara dyker upp en gång i livet.

– Jag känner en enorm stolthet över att gå in i detta bolag. Vi ska reinvestera pengarna i nya nya resmål och hotell i stället för att skicka dem utomlands, förklarar norrmannen som intygar att han ”fick gåshud” när affären presenterades. Han har döpt Vingaffären till ”Operation Bernie” efter bolagets maskot.

Harald Mix, som grundade riskkapitalbolaget Altor 2003, menar att Vinggruppen till stor del haft en bra lönsamhet.

– De var en liten dipp när pengar försvann upp i systemet, men nu kan vi komma tillbaka till historiska nivåer, säger Harald Mix.

Stordalen: Sex miljarder inte för mycket

Angående om prislappen, sex miljarder kronor, är rimlig konstaterar den norske hotellmagnaten:

– Man ska aldrig tänka på pengarna när man köper ett bolag, utan på vad det kan betyda i framtiden.  Ving har alltid visat goda resultat. Det var Ving som höll liv i Thomas Cook sista halvåret. Vi vill att Ving ska vara väldens bästa arrangör av charterresor.

Petter Stordalen berättar vidare om sina första personliga upplevelser av Ving.

– Det var 1982 när jag bodde på Hotell 33 på Mallorca. Jag var ute och tågluffade men fick bo gratis hos en kompis. Sedan har vi varit på charterresor med Ving när barnen var små. För barnfamiljer är det den bästa resformen med den trygghet det ger, anser jag.

Köper även Spies och Tjäreborg

Det blir det Stordalen–kontrollerade Strawberry Group tillsammans med Altor Fund V (Altor) och TDR Capital som köper Vinggruppen med totalt 2 300 anställda i Ving, Spies, Tjäreborg och Thomas Cook Airlines Scandinavia.

I samband med köpet byter även charterbolagets flygbolag namn till Sunclass Airlines.

Petter Stordalens Strawberry Group och Altor köper 40 procent vardera av bolaget och TDR Capital resterande 20 procent. All verksamhet kommer att flyttas över till en ny koncern, där affären innebär en kombination av köp av hela bolag eller tillgångarna i vissa bolag från Vinggruppens tidigare juridiska struktur.

Ving Sverige försätts i konkurs och bolagets tillgångar köps sedan av koncernens nya ägare förutsatt att konkursförvaltarna accepterar budet. 

Petter Stordalen uppger att man säkrat finansiering för att trygga resandet för Vinggruppens alla resenärer framöver.

Han säger att förre ägaren Thomas Cook inte sett till Vings bästa utan dränerat verksamheten på pengar.

Till skillnad från ägaren Thomas Cook har Vinggruppen gått bra och tjänat pengar. Förra verksamhetsåret gjorde man en vinst på 1,4 miljarder kronor.

– De tog ut pengarna hela tiden och Ving tömdes på miljarder. Ving gjorde allt rätt och Thomas Cook gjorde allt fel. Men festen tog slut, säger Stordalen.

Leif Brännström om vilka Vingresors nya ägare är.

Lottie Knutson: En excentrisk ägare

Att den norske hotellkungen och bokförläggaren går in som ägare förvånade många i branschen. Mottagandet bland Vinganställda på plats var dock mycket entusiastiskt.

Köpet innebär sannolikt att jobben för de 2300 anställda i Vinggruppen är räddade.

Reseexperten Lottie Knutson säger till Expressen TV att Ving fått en expansiv och excentrisk ny ägare med Petter Stordalen.

– Jag tycker Vings ledning har hanterat krisen så gott man kunnat. Ving är ett välskött bolag, men ägaren Thomas Cook var inte lika välskött, säger Knutson. Hon tillägger:

– För Vingresenärer med redan inbokade resor betyder det här inte mycket. Sedan får man se vad som kan hända på lång sikt.

1,6 miljoner resor årligen

Ving ingick i Thomas Cook Northern Europe tillsammans med researrangörerna Ving (i Sverige och Norge), Globetrotter, Spies, Tjäreborg, flygbolaget Thomas Cook Airlines Scandinavia samt hotellbolaget Hotels & Resorts där de egna hotellkedjorna Sunwing Family Resorts, Ocean Beach Club och Sunprime Hotels ingår. 

Gruppen säljer runt 1 600 000 resor årligen i de nordiska länderna.

Förberedelserna för en försäljning av Vinggruppen har pågått en tid och i förra veckan bildades ett nytt bolag för taxfree-hanteringen. 

Det var den 21 september den brittiska resejätten Thomas Cook tvingades ansöka om konkurs efter en längre tids finansiella problem. Hundratusentals resenärer drabbades av inställda flyg och strandades på olika resmål.

Även Vings gäster drabbades när moderbolaget kollapsade. Bokade resor ställdes in och resenärer kom inte hem på utsatt tid.


Strawberry group köper 40 procent

Strawberry Group består av 11 företag som är verksamma inom ett flertal affärsområden. Bolagsgruppen investerar främst inom fastigheter, finans, hotellverksamhet och konst. Strawberry Group ägs av Petter A. Stordalen, Emilie A. Stordalen, Henrik A. Stordalen och Jakob A. Stordalen.

Altor köper 40 procent

Altor har sedan starten 2003 rest fem fonder med ett totalt förvaltat kapital om 8,3 miljarder Euro. Altor investerar huvudsakligen i medelstora nordiska och nordeuropeiska företag med fokus på att skapa värde genom tillväxt och operationella förbättringar. Totalt har Altor investerat i drygt sextio bolag, bland befintliga och tidigare investeringar finns Dustin, Rossignol, Helly Hansen, Revolution Race, SATS och Carnegie

TDR Capital köper 20 procent

TDR Capital är ett ledande private equity-bolag med ett förvaltat kapital om 8 miljarder Euro som investerar i och ingår partnerskap med mellanstora europeiska företag i syfte att få dem att utvecklas och växa sina verksamheter.

Reseexperten om att Ving nu får tre nya ägare.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!