Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här lever bankcheferna lyxliv på din ränta

Birgitte Bonnesen, VD på Swedbank och Casper von Koskull, VD på Nordea med sina bostäder.
Anders Bouvin, VD på Handelsbanken och Johan Torgeby, VD på SEB, med sina bostäder.

Mångmiljonlöner, pensionsavtal på hundratals miljoner kronor, exklusiva bostäder i de bästa bostadsområdena och lån med räntor på bara 0,3 procent.

Bankdirektörerna lever lyxliv och det är dina bolåneräntor som betalar för kalaset.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen skrattar högt när hon får frågan om banken tjänar bra på bolånen.

– Hahahaha… jag tycker att vi har en väldigt fin konkurrens i Sverige i dag på bolånesidan.

Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea tjänar i dag sammanlagt drygt 40 miljarder kronor per år på de svenska bolånekunderna, enligt Finansinspektionen.

Bankernas bruttovinstmarginal – skillnaden mellan bankernas in- och utlåningsränta – på bolånen har sedan 2007 stigit med 750 procent. I dag har bankerna en genomsnittlig vinstmarginal på 1,71 procent, enligt Finansinspektionen – den högsta marginalen någonsin sedan de började mäta 2002.

Att bolån är extremt lönsamt för bankerna syns också i storbankernas aktieutdelningar till bankägarna.

Totalt har ägarna tagit ut 165 miljarder kronor i utdelningar på tre år. Det motsvarar nästan vad hela svenskt rättsväsende kostar under fyra år.

Ledningen på Handelsbanken får låneränta på 0,3 procent

Och bankägarna belönar sina direktörer på alla möjliga sätt: mångmiljonlöner, extremt generösa pensionsavtal och stora lånerabatter när de själva behöver låna pengar.

På Handelsbanken lånar till exempel ledningen pengar till 0,3 procent i ränta.

Utan bolånekunderna skulle bankerna aldrig kunna uppnå sina stora vinster och utan bolånekunderna hade bankernas samtliga direktörer inte heller kunnat få sina mångmiljoninkomster och jättelika pensioner.

Sparekonomen Claes Hemberg är mycket kritisk till bankernas miljardvinster på bolånen.

– Svenska folket betalar väldigt mycket pengar på sina bolån det är där som vinsterna finns. Och det visar bara att svenska folket måste engagera sig för att själv plocka hem de här miljarderna och använda till mat till barnen i stället för att ge bort till bankdirektörerna, säger Hemberg.

Upprorsstämning bland villaägarna

På Villaägarnas riksförbund, med 320 000 medlemmar, råder det i dag nästan upprorsstämning mot bankernas vinster.

– Få frågor som upprör medlemmarna så mycket som när man ser de kartelliknande vinsterna som bankerna har, säger Håkan Larsson, ekonom på Villaägarna.

Birgitte Bonnesen, Swedbank: "Ett kanonår"

Swedbank är den bank som i dag har lånat ut mest pengar till bolån på den svenska marknaden. När bankens vd och koncern chef Birgitte Bonnesen nyligen presenterade bankens resultat för fjärde kvartalet, och för helåret 2017, var hon mycket nöjd. Vinsten för 2017 blev drygt 19 miljarder kronor – efter skatt.

– Ett kanonår för Swedbank. Alla enheter har presterat väl, säger Bonnesen.

På Expressens fråga om hon tycker att Swedbank tjänar tillräckligt bra på bolånen så svarar Bonnesen med ett gapskratt:

– Hahahaha… jag tycker att vi har en väldigt fin konkurrens i Sverige i dag på bolånesidan.

Även Handelsbankens vd Anders Bouvin är nöjd med bankens vinst efter skatt på drygt 16 miljarder kronor för 2017 – trots att banken under året gjorde drygt en miljard kronor i kreditförluster.

– Vi har bra fart i affärerna och vi har ett bra tillflöde av nya kunder, säger Bouvin, som nöjt konstaterar att samtliga av Handelsbankens marknader går bra och att räntenettot för helåret 2017 steg med sju procent jämfört med 2016.

Anders Bouvin, Handelsbanken: "Jag är nöjd"

Expressen har granskat de fyra storbankernas högst anställda direktörer och flera av dem lever ett liv som de flesta bara kan drömma om.

Anders Bouvin, vd på Handelsbanken, har en årslön på tolv miljoner kronor och banken gör också pensionsavsättningar till Bouvin på 4,8 miljoner kronor per år.

"Vi har bra fart i affärerna och vi har ett bra tillflöde av nya kunder", säger Handelsbankens vd Anders Bouvin.
Foto: TT

Skulle Anders Bouvin gå i pension i dag skulle han få 205 miljoner kronor från banken.

Pensionen skulle räcka till 4 500 villaägares bolåneräntor under ett år vid en belåning på tre miljoner per villa och en räntesats på 1,5 procent.

– Min lön är vad den är och mitt avtal är vad det är. Det är det som jag har blivit erbjuden och det tackade jag för och skrev på. Så är det, säger Bouvin.

Du är nöjd?

– Ja, jag är nöjd.

Handelsbanken upplåter också en tjänstebostad till Bouvin på Östermalm i centrala Stockholm. Våningen är på 190 kvadratmeter och ligger i en fastighet som banken äger.

Birgitte Bonnesen, vd och koncernchef, på Swedbank har en årslön på 13 miljoner kronor och Swedbank gör även pensionsavsättningar till sin vd på 4,5 miljoner kronor per år.

Bonnesen bor ståndsmässigt i en villa i ett av Sveriges mest exklusiva bostadsområden, Djursholm i Stockholm.

"Vi har ett rimligt erbjudande till våra kunder"

Men vare sig Bonnesen eller Bouvin tycker att bolåneräntorna är höga i dag.

Och på frågan om bankernas höjda vinstmarginaler på 750 procent sedan 2008 säger Bonnesen:

– Jag vet inte vad jag ska säga, det som är viktigt för oss som storlånebank är att vi har ett rimligt erbjudande till våra kunder.

"Det som är viktigt för oss som storlånebank är att vi har ett rimligt erbjudande till våra kunder", säger Birgitte Bonnesen.
Foto: Cornelia Nordström

Anders Bouvin säger att han inte känner till hur mycket marginalerna har ökat.

– Vår bruttovinstmarginal ligger i dag på 1,06 procent på bostadslån

Men har marginalen gått upp sedan 2008?

 – Den har gått upp och ner, det är så långt tillbaka så jag kan inte säga det, säger Bouvin.

Men bankernas kraftigt ökade vinstmarginaler på bolån har varit höstens och vinterns stora samtalsämne och är omskrivet i alla stora medier. Bouvin är dessutom en sifferexpert och när han presenterar bankens kvartalsrapport redogör han i minsta detalj för vinstsiffror och marknadsandelar.

"Bankerna har två ansikten"

Håkan Larsson, på Villaägarna, blir upprörd över bankdirektörernas dubbla budskap:

– Det som kan uppröra mig är att bankerna har två ansikten – ett ansikte när de presenterar rapporterna till sina ägare och skryter om hur mycket pengar de tjänar på de boende och hur höga marginalerna är. Men sen till kunderna säger de något helt annat, då låter det nästan som de håller på med någon slags välgörenhet.

Claes Hemberg tycker inte heller att bankerna bidrar med någon större nytta:

– Tittar du på de som tjänar mest pengar i Sverige, så är det just i banksektorn. Och vad bidrar banksektorn med egentligen? Jo, bolån till vanligt folk som glömmer att pruta. Så de bidrar inte så mycket med något egentligen, men höga löner har de.

Johan Torgeby vd och koncernchef på SEB, har en årslön på 9,5 miljoner kronor och får också pengar till sin framtida pension av banken som avsätter fyra miljoner kronor per år till honom.

När han förra året ersatte den förre vd:n Annika Falkengren köpte han först en Östermalmsvåning på 200 kvadratmeter och även en sommarbostad i Vaxholm utanför Stockholm för 14,9 miljoner kronor. I villaområdet bor bland annat den förre utförsåkaren Ingemar Stenmark.

Johan Torgeby köpte en sommarbostad i Vaxholm för 14,9 miljoner kronor.
Foto: Erik Gustafson

Nordea, som är den enda banken som tappat bolånekunder och som nu ska flytta huvudkontoret till Finland, är dock ännu mer generös mot sin vd Casper von Koskull än vad de övriga bankerna är mot sina högsta chefer.

Casper von Koskull på Nordea bor mest exklusivt

För 2016 hade Koskull en årslön inklusive rörlig ersättning på 20 miljoner kronor. Nordea avsatte också nästan fyra miljoner kronor per år till hans kommande pension.

Casper von Koskull är även den bankdirektör som bor mest exklusivt. Hans våning, som ligger på en tvärgata till Strandvägen på Östermalm, är på drygt 300 kvadratmeter och har ett värde på 40-45 miljoner kronor.

Men det finns många fler bankdirektörer som lever gott på bankernas miljardvinster och där bolåneintäkterna står för en stor del av vinsterna.

I Handelsbanken – en bank med ledord som lågt risktagande och kostnadsmedvetenhet – har styrelseordförande och den tidigare koncernchefen Pär Boman ett arvode på 4,3 miljoner kronor per år – och har samlat på sig en pension på 223 miljoner kronor.

Sammanlagda pensioner: 505 miljoner

Även Handelsbankens ställföreträdande koncernchef, Carina Åkerström, har ett pensionskrav på banken på 77 miljoner kronor och tjänar 4,8 miljoner kronor per år.

Totalt har Åkerström, Pär Boman och Anders Bouvin sammanlagda pensioner på 505 miljoner kronor.

Det motsvarar ungefär lika mycket som den förre Abba-medlemmen Benny Andersson har i totala tillgångar i sina bolag.

Handelsbankens personalchef, Katarina Berner Frösdal, 61, tillhör också de mer högavlönade i banken. 2016 hade hon en taxerad inkomst 2016 på 12,3 miljoner kronor och hennes kollega Per Elcar, chef för kapitalförvaltningen, kunde kvittera ut en lön på 8,2 miljoner. Och även dessa personer får stora pensionsavsättningar.

Pensionsförpliktelserna i Handelsbanken-koncernen för samtliga nuvarande och tidigare ledande befattningshavare uppgick totalt till svindlande 2, 7 miljarder kronor per den 31 december 2016. Miljardbeloppet gäller 69 personer varav 53 är pensionärer.

I genomsnitt innebär det att ledande befattningshavare i Handelsbanken har en pension att vänta på drygt 39 miljoner kronor – det är 1 500 procent högre i pension av vad en fattigpensionär får ut i pension under 20 år.

Lars Ljungälvs villa är värd 17 miljoner

Deras kolleger och toppdirektörerna på Swedbank har i genomsnitt en årslön på drygt fem miljoner kronor. Lars Ljungälv, chef för enheten stora företag, taxerade dock en inkomst på drygt 8 miljoner kronor för 2016. Även bankens riskchef Helo Meigas har en av de högre lönerna i banken och fick 2016 6,5 miljoner kronor.

Ljungälv bor i en villa i skånska Bjärred med ett värde på 17 miljoner kronor, Meigas bor i en villa i Saltsjöbaden för drygt 20 miljoner kronor.

På SEB tycker direktörerna också om exklusiva bostäder.

Martin Johansson, 55, chef för Affärsstöd köpte förra året en gård i Norrtälje för drygt 32 miljoner kronor.

Joachim Alpen på SEB köpte stuga för 19,1 miljoner

Joachim Alpen, 50, chef för avdelningen Stora företag slog förra året till och köpte en sommarstuga på Gotland för 19,1 miljoner kronor. Det blev en tuff budgivning med ett utgångspris på 10,5 miljoner kronor som Alpen såg till att ta hem.

Så här kommenterade mäklaren Leif Bertwig köpet efter försäljningen till tidningen helagotland.se:

– De är väldigt förtjusta i Gotland och kommer nog att bo i huset mer än bara några veckor på sommaren.

Finansmarknadsminister Per Bolund (Mp) upprörs när han läser Expressens granskning om bankernas miljardvinster och direktörernas mångmiljonarvoden. Och Bolund har i möten med bankledningarna starkt ifrågasatt bankernas vinstmarginaler.

– En av de första sakerna jag gjorde jag gjorde när jag klev in som finansmarknadsminister var att vara på det stora årliga bankmötet och där lyfte jag frågan är det rimligt att ha de vinstmarginaler som bankerna har.

Vad svarade de då?

– Det var ju inte allmänna applåder när jag lyfte den frågan utan det gruffades nog lite i bänkarna. Men när man nu tittar på kundnöjdhetsundersökningar och ser att svenska folket är missnöjda med sina banker då har man anledning att fundera ett varv till, säger Bolund.

Per Bolund uppmanar också bolånekunderna att vara otrogna och pruta med bankerna.

Men vare sig regeringen, Finansinspektionen eller någon annan myndighet har hittills kunnat påverka bankernas höga vinstmarginaler på bolånen – och bankdirektörerna kan fortsätta ta ut miljonlöner, köpa bostäder med låga personalräntor och leva pensionärsliv som miljonärer.

Håkan Larsson på Villaägarna säger till Expressen att de nu tagit ett beslut om att starta en egen bankverksamhet med bolån för att pruta med bankerna ger inte särskilt mycket menar han.

– Alla vi som har försökt att sätta press vet att det är väldigt svårt att förhandla ner räntorna.

"Folk betalar ju bank vd:arnas pensioner men glömmer att pensionsspara själva", säger Claes Hemberg.
Foto: TT

Claes Hemberg: "Bolånen kommer bli en stor smäll"

Och Claes Hemberg som företräder Avanza står också i startgroparna för att erbjuda sina kunder bolån.

Hemberg menar också att bolånekunderna bör vara oroliga inför framtiden med höjda räntenivåer.

– Bolånen kommer bli en stor smäll för svenska folket och tiotusentals personer kommer få lämna sina hem. Det är ungefär som pensionssystemet, det borde vi också vara oroliga för nu. Men folk har inte råd att pensionsspara för de lägger pengar på bolån. Folk betalar ju bank-vd:arnas pensioner men glömmer att pensionsspara själva.

Fakta

Nordea

Omsättning: 98,2 miljarder kronor
Vinst efter skatt: 37,2 miljarder kronor
Räntenetto: 46,8 miljarder kronor
Antal Anställda: cirka 31 500 personer
Vd/koncernchef: Casper von Koskull
Andel av svenska bolånemarknaden: Cirka 15 procent

Swedbank

Omsättning: 41, 6 miljarder kronor
Vinst efter skatt: 19,5 miljarder kronor
Räntenetto: 23,6 miljarder kronor
Antal anställda: Cirka 13 700 personer
Vd/koncernchef: Birgitte Bonnesen
Andel av svenska bolånemarknaden: Cirka 25 procent

Handelsbanken

Omsättning: 40,7 miljarder kronor
Vinst efter skatt: 16,2 miljarder kronor
Räntenetto: 27,9 miljarder kronor
Antal anställda: Cirka 11 700 personer
Vd/koncernchef: Anders Bouvin
Andel av den svenska bolånemarknaden: Cirka 25 procent

SEB

Omsättning: 43,7 miljarder kronor
Vinst efter skatt: 10,6 miljarder kronor
Räntenetto: 18,7 miljarder kronor
Antal anställda: Cirka 15 700 personer
Vd/koncernchef: Johan Torgeby
Andel av den svenska bolånemarknaden: Cirka 15 procent.


Källa: Bankernas årsredovisningar 2016 och Finansinspektionen.

”Ersättningen ska uppmuntra goda prestationer”

I ett mejlsvar till Expressen skriver Laurence Westerlund, pressansvarig på SEB, bland annat så här på frågan om bankledningens ersättningar:

”SEB vill attrahera och behålla engagerade och kompetenta medarbetare som bidrar till bankens långsiktiga framgång. Ersättningen ska uppmuntra goda prestationer, sunda och ansvarstagande beteenden samt ett risktagande som är anpassat efter SEB:s värderingar och styrelsens fastställda risktolerans”.

Även Swedbanks presschef, Josefine Uppling, väljer att kommentera bankledningens ersättningar på mejl: ”Vår allmänna kommentar om det handlar om ersättningar i allmänhet är att Swedbanks ersättningsnivåer är marknadsmässiga men inte marknadsledande”.

Johan Wallqvist, presschef på Handelsbanken, skriver bland annat så här i ett mejl om arvodena till bankledningen:

”Vi har inga bonusar eller rörliga ersättningar till ledande befattningshavare i koncernen”.

Om de ökade bruttovinstmarginalerna på bolånen skriver Wallqvist:

”Pengar är en råvara i bankindustrin där råvarukostnaderna har ökat på grund av  ökade kapitalkrav från myndigheterna, vilket FI också understryker i sin senaste rapport om bankernas bolånemarginal”.