Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här hittade ID-kaparna sina offer

65 000 personer drabbas årligen av ID-kapning.
Det kan också handla om att någon kommer över ditt bankomatkort, får tillgång till ditt bankkonto eller tecknar lån i ditt namn. Foto: Patrick Lux

Sabina Rönnkvist är en som har drabbats av ID-kapning.

Foto: Anders Ylander
"De här fallen ökar och är inte alls svårt att göra. Det är alldeles för lätt i dagsläget", säger Anders Olofsson på polisens nationella bedrägericenter.
Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel. Foto: Bjorn Mattisson

65 000 ID-kapningar sker årligen till en kostnad av tre miljarder kronor.

Och det är lätt att kapa någons identitet i dag, varnar polisen.

- De här fallen ökar och är inte alls svårt att göra. Det är alldeles för lätt i dagsläget, säger Anders Olofsson på polisens nationella bedrägericenter.

Så skyddar du dig mot id-kapning

Var aktsam när du hanterar personinformation. Personnummer och ID-handlingar är värdehandlingar som man ska vara rädd om.

Skaffa en bevakningstjänst, för att så tidigt som möjligt få en indikation på att något är fel.

Använd dig bara av näthandelssajter som har säkra betalningssystem som Visa och Mastercards egna säkerhetssystem. Använd dig helst inte av faktura eller delbetalning.

Ha lås på brevlådan, kasta inte personlig information i pappersinsamlingen och lämna aldrig ut kontrolluppgifter eller personuppgifter utan att ha kontrollerat mottagaren. Var särskilt misstänksam mot e-post.

65 000 personer drabbas årligen av ID-kapning, eller det som polisen kallas för identitetsintrång. Det innebär att man använder en annan persons identitet olovligen för att begå bedrägeri. Att skaffa varor, tjänster eller krediter i offrets namn, medan den utsatta får fakturan. Det kan också handla om att någon kommer över ditt bankomatkort, får tillgång till ditt bankkonto eller tecknar lån i ditt namn.

En av de drabbade är 29-åriga Sabina Rönnkvist som efter att hon blivit bestulen på sin väska råkade ut för en ID-kapning.

 

LÄS OCKSÅ: Sabina, 29, fick sitt ID kapat efter stöld

Kan drabba vem som helst

- Det vanligaste är att man beställer varor i andras namn på internet. Man beställer telefoner, kameror och surfplattor till exempel. Det görs också mycket försök att komma åt bankkonton, säger Anders Olofsson, brottförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

Id-kapningen kan drabba vem som helst som har en inkomst.

- Förövarna söker efter hederliga medborgare med ordnad tillvaro och stadig inkomst. Man bor kanske i en bostadsrätt eller egen fastighet. Vanliga människor som inte har en betalningsanmärkning, säger Anders Olofsson.

Det finns även fall där man har beställt adressändring i någon annans namn och därigenom fått tag på post med viktiga uppgifter för att sedan begå en ID-kapning.

 

LÄS OCKSÅ: Myndighet varnar för rådgivarnas fula knep

Bättre kontroller krävs

Bättre ID-kontroller är vad som krävs, enligt Olofsson.

- Handeln och bankerna måste ha högre krav på legitimationer. De måste vara svårare att förfalska och de måste kontrolleras bättre.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel håller med.

- De förfalskningar som finns är väldigt bra och det är svårt att i en butiksmiljö bedöma om den är förfalskad eller inte. Det måste till någon form av ytterligare säkerhetsnivå på våra ID-kort.

 

Så gör du om du drabbas

Om du får en kreditupplysning eller faktura du inte känner igen, ett sms eller mejl som ser konstigt ut - gå direkt in och spärra ditt personnummer hos de olika kreditupplysningsföretagen.

Bestrid sedan köpet hos den aktuella handlaren genom att skicka ett mejl och säg att du inte har köpt varan. Detta för att undvika problem med inkasso eller Kronofogden.

Om du märker att ditt kort är borta eller att det har dragits pengar från ditt konto, spärra genast kortet hos din bank.

Källa: Polisen, Svensk handel

 

"Välj säkra sajter"

Han säger att de flesta större näthandelsföretagen har säkerhetssystem som ska stoppa bedrägeriföretag, men att det på många mindre sajter inte finns sådana kontroller. Han uppmuntrar konsumenterna att välja säkra sajter.

- Man har sett en tendens att kunder hellre väljer en sajt som inte har säkerhetsåtgärder för betallösningar som både Visa och Mastercard har, eftersom man tycker att det är krångligt.

"Svårt att komma åt"

Dessutom måste de svenska e-handlarna se till att i större utsträckning använda sig av de säkerhetssystem som finns.

- Problemet är väldigt svårt att komma åt. Men om vi får upp säkerheten på beställningsskedet samt i nästa steg när man hämtar ut varorna, då tror jag att det kan ge en bra effekt i det här, säger Geijer.

 

LÄS OCKSÅ: Bankkunder varnas för bluffmejl

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Här anmäldes datorbedrägerierna

I listan ser du antalet anmälda databedrägerier, som också inbegriper ID-kapningar, under år 2014 sorterat på län, kommun och adress. Listan visar bara de anmälningar som kunnat knytas till en viss kommun, men vid många brott av den här typen är det svårt att fastställa exakt brottsplats. Därför redovisas också det totala antalet anmälningar som varje polisdistrikt mottagit för att ge en bild av omfattningen av brottsligheten.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!