Köpenhamn (till vänster) och Malmö – två cykelstäder i världsklass enligt ny lista.
Köpenhamn (till vänster) och Malmö – två cykelstäder i världsklass enligt ny lista.

Här är världens bästa cykelstäder

Publicerad

Malmö hamnar på femteplats när världens mest cykelvänliga städer listas. 

Bland annat nämns Cykelhotellet, sophämtning på cyklar och cykelfärjan till grannstaden som är världens mest cykelvänliga: Köpenhamn. 

Den danska huvudstaden har satsat drygt 1,3 miljarder kronor på cykelvänlig infratsruktur det senaste årtiondet.  

Det är Copenhagenize Design Co, ett konsultföretag inom stadsplanering som tar fram ett index över världens mest cykelvändliga städer. 

Företaget har undersökt cykelvänligheten i 136 städer över världen. Med hjälp av 14 olika jämförelsepunkter har de sedan tagit fram en lista på de 20, högst rankade cykelstäderna, skriver de på sajten Wired

Malmö stiger i rankningen

Malmö placerar sig, som ensam svensk stad på listan, på plats fem. Staden kvalificerar upp från en sjätteplacering 2015, bland annat genom investeringar som Cykelhuset. Ett hyreshus som är byggt med cykeln som det självklara transportmedel i åtanke. Och cykelhotellet som ligger bredvid. 

Företaget skriver att Malmö håller på att uppgradera infrastrukturen för cyklister i staden. Bland annat genom lastcyklar från Centralstationen och pilotprojekt om att använda cyklar till sophämtning. 

Företaget räknar även med att den nya cykelfärjan mellan Malmö och världens, enligt företaget, mest cykelvänliga stad Köpenhamn ska stärka cykeln som transportmedel i hela regionen. 

Samtidigt så efterlyser företaget en starkare politisk vilja för att bygga hård, cykelvänlig infrastruktur. 

Köpenhamn har byggt 16 cykelbroar

Köpenhamns förstaplats på listan motiveras bland annat med att staden har satsat drygt 1,3 miljarder kronor på cykelvänlig infrastruktur under det senaste årtiondet. Staden har 16 stycken broar för cyklister och gångtrafikanter som är färdiga eller under konstruktion. Åtta av dessa har öppnat sedan den senaste rankingen 2015. 

Bland världens mest cykelvänliga städer finns tre gemensamma nämnare, enligt Copenhagenize Design Co: 

En förståelse av potentialen i cykeln som transportmedel. 

Investeringar i cykelvänlig infrastruktur. 

En önskan om att göra städer bättre. 

Världens 20 mest cykelvänliga städer, enligt listan

1. Köpenhamn, Danmark. 

2. Utretch, Nederländerna

3. Amsterdam, Nederländerna

4. Strasbourg, Frankrike

5. Malmö, Sverige

6. Bordeaux, Frankrike

7. Antwerp, Belgien 

8. Ljubljana, Slovenien

9. Tokyo, Japan

10. Berlin, Tyskland

11. Barcelona, Spanien

12. Wien, Österrike

13. Paris, Frankrike

14. Sevilla, Spanien

15. München, Tyskland

16. Nantes, Frankrike

17. Hamburg, Tyskland

18. Helsingfors, Finland

19. Oslo, Norge

20. Montreal, Kanada 

Källa: Wired/Copenhagenize Design Co

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen