Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är turerna som skakat Fingerprint

Stormarna kring bolaget har avlöst varandra under åren.
Foto: jörn Larsson Rosvall/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Efter tisdagens kraftiga börsras är alla blickar riktade mot småspararnas favorit Fingerprint Cards.

Stormarna kring bolaget har avlöst varandra under åren – här är en sammanfattning över de senaste skandalturerna.

Fingerprint Cards har gjort sig känd som en aktie som åker jojo på börsen. Under tisdagen small det rejält när aktien tappade 40 procent i den inledande handeln, efter en ny vinstvarning.

Bolaget kan inte lämna en intäktsprognos för 2017 och experterna frågar sig vart bolaget är på väg. Likaså spararna – och kursen störtdök snabbt under tisdagsmorgonen.

Vid 14-tiden på tisdagsförmiddagen hade kursen återhämtat sig något och var nere på 27 procent.

Stormigt kring Fingerprint

Historien bakom Biometriföretaget Fingerprint Cards, som snabbt blev småspararnas älskling, har minst sagt varit stormig.

Under 2009 tog Johan Carlström över rollen som vd i Fingerprint. Bolaget föll många småsparare i smaken och Svenska Dagbladet uppger att aktien gått upp över 3000 procent de senaste fem åren.

I samband med det kraftiga fallet under tisdagen konstaterade Avanzas sparekonom Claes Hemberg att runt 50 000 sparare kunde se minussiffror på sina konton. De som engagerat sig i Fingerprint före sommaren 2015 kunde dock se plussiffror.

Flera skandaler inom Fingerprint

Flera skandaler har skakat Fingerprint under de senaste åren.

Aktien har rört sig kraftigt upp och ned under åren. I oktober 2013 fick Fingerprint uppmärksamhet i samband med att ett falskt pressmeddelande cirkulerade. Aktien rusade med 50 procent på uppgifterna om att teknikjätten Samsung köpt bolaget, men handelsstoppades sedan varpå köp och försäljningar ogiltigförklaras.

I september 2014 slog beväpnad polis till mot Fingerprint Cards huvudkontor i Göteborg. Då beslagtogs bland annat datorer. Johan Carlström satt samtidigt i Stockholm, anhållen och i förhör. Han kom sedan att åtalas för sju fall av misstänkt grovt insiderbrott, anklagelser han förnekar.

Den 6 maj 2015 lämnar Johan Carlström, fortfarande under utredning, styrelsen, trots att han är bolagets störste enskilde ägare. För att ändå kunna behålla honom i bolaget anställs han i stället som affärsutvecklare, och ordförande Urban Fagerstedt förklarar att han har förtroende för Carlström även vid en fällande dom. I oktober meddelar bolaget att Carlström lämnar rollen som affärsutvecklare. 

I slutet av 2015 läckte bolagets prognos för 2016 ut för tidigt. Företagets nyhetsdistributör tog på sig skulden - och aktien handelsstoppades.

Carlström åtalas för insiderbrott

Den 18 september 2015 åtalas Johan Carlström misstänkt insiderbrott. Enligt åklagaren har Carlström handlat i aktien genom kapitalförsäkringar på ett otillåtet sätt.


LÄS MER: Fingerprint Cards får böta 916 000 kronor 


I början av 2017 anhölls Johan Carlström och styrelseledamoten Lars Söderfjäll. Misstankarna rörde marknadsbruk i samband med vinstvarningen i december 2016.

Johan Carlström var vd för Fingerprint våren 2009 till våren 2015.  Ekobrottsmyndigheten har åtalat Carlström för grovt insiderbrott på sju punkter. Carlström förnekar brott.

I februari i år kom beskedet att misstankarna mot Söderfjäll avskrivs samt att rättegången mot Carlström skjuts upp. 

Missnöje pyr i Fingerprint

Svenska Dagbladet rapporterar att Fingerprint vid bolagsstämman våren 2016 kunde konstatera att aktien rusat 700 procent sedan förra årets stämma. Samtidigt rapporteras ett missnöje bland ägarna som känner att de blivit illa behandlade av medier och att Fingerprint utmålats orättvist.

2 juni 2016 lämnar Jörgen Lantto posten som vd på Fingerprint och Christian Fredrikson tar över.

LÄS MER: Fingerprints nya vd har stora visioner

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!