Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Sveriges första Svanen-märkta fonder

"Svanenmärkta fonder blir ett viktigt komplement till den lagstiftning som regeringen nyligen beslutat om som innebär att alla fonder ska redovisa om och hur de arbetar med hållbarhet", säger Per Bolund.
Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svanen är ett välkänt miljömärke för många svenskar.
Foto: Marc Femenia /TT

Här är det senaste valet för medvetna sparare: Svanenmärkta fonder.

Märkningen ska hjälpa fondspararna att välja hållbara alternativ.

– Vi måste använda alla metoder för att ställa om till en hållbar värld, säger Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige.

Hållbarhet blir allt viktigare för många konsumenter – nu även när det kommer till det egna sparandet. Då vill Svanen vara med och guida de svenska spararna rätt.

– Vi har arbetat med det här de senaste tre åren och haft tanken i tio år, att våga ge sig an finansmarknaden, säger Ragnar Unge.

I dag, tisdag, offentliggörs världens första Svanenmärkta fonder. Totalt tolv stycken.

Här är de nya Svanenmärkta fonderna

De är följande:

Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige.

CB Save Earth Fund.

Handelsbanken Hållbar Energi.

SEB Hållbarhetsfond Sverige.

Skandia Cancerfonden.

Skandia Världsnaturfonden.

Swedbank Robur Ethica Global.

Swedbank Robur Ethica Global MEGA.

Swedbank Robur Ethica Sverige.

Swedbank Robur Ethica Sverige MEGA.

Swedbank Robur Humanfond.

Tundra Sustainable Frontier Fund.

Sammanlagt förvaltas 30 miljarder kronor i fonderna.

– Det finns många sparare som gärna vill placera sparkapital mer hållbart samtidigt som de har svårt att förstå vad som är hållbart och vem man kan lita på. Nu får de ett märke de är vana att se och förhoppningsvis också litar på, säger Ragnar Unge.

LÄS MER: Svenskarnas fondrekord – satte in fem miljarder 

Svanens krav på hållbara fonder

På sin hemsida förklarar Svanen sitt syfte:

"Svanenmärkta fonder syftar till att fondförvaltaren ska använda kapitalet och ägandet för att påverka de företag som fonden investerar i att utvecklas i en mer hållbar riktning", står det.

I klartext innebär det följande:

Fonden måste avstå från investeringar i särskilda branscher och företag. Till exempel företag som sysslar med kol, vapen eller tobak eller statobligationer från korrupta länder.

Fonden måste göra en hållbarhetsanalys och prioritera de bättre företagen. Den måste också årligen rapportera om sitt hållbarhetsarbete.

Fonden måste berätta vilka aktier och obligationer den innefattar.

Svanenmärkningen ska uppmuntra fondens ägare att påverka företagen i portföljen.

LÄS MER: Vägra Stockholm och få 75 000 mer i plånboken

Vill påverka företag mot hållbarhet

Alla företag i fonderna är inte hållbara – tanken är att de ska påverkas åt det hållet.

– Det finns en potential med fonder som är spännande. Att påverka kapitalströmmande via konsumenttryck är något nytt, så här finns en möjlighet att köpa fonder och försöka få företag att bli mer hållbara, säger Ragnar Unge.

En som har varit drivande i arbetet mot en mer hållbar finansmarknad är finansmarknadsminister Per Bolund. Under tisdagen delade han ut Svanencertifikaten.

– Det är ett viktigt steg för en mer hållbar finansmarknad. Det är kul att kunna checka av ytterligare en åtgärd som kommer göra det lättare för konsumenter att investera hållbart, säger han.

Per Bolund: Hållbart är framtiden

Enligt honom har Svanen satt upp hårda krav. Och han tror att hållbarheten kommer att bli större – bland annat eftersom klimatriskerna växer.

– De hållbara investeringarna blir de lönsamma investeringarna i framtiden. När vi minskar exempelvis fossilberoendet i våra fonder minskar vi också riskerna för framtiden och gör bättre affärer. Det är både bra för hjärtat och för plånboken, säger Per Bolund.

Det finns dock ingen garanti för avkastning i de hållbara fonderna.

– Våra krav har ingenting med avkastning att göra, så det kan gå både bra och dåligt. Den avvägningen måste man göra själv, säger Ragnar Unge.


Det här Svanen

Nordens officiella miljömärke som drivs på uppdrag av regeringen.

Har funnits sedan 1989 och är i dag är välbekant för många konsumenter.

Det började med miljövänligare papper, batterier och tvättmedel – nu finns Svanen på fler än tiotusen varor och tjänster. Bland annat värmeljus, restauranger och biltvättar.

Statliga bolaget Miljömärkning Sverige ansvarar för Svanen och även för EU-blomman.

Källa: Svanen.se

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!