"Svanenmärkta fonder blir ett viktigt komplement till den lagstiftning som regeringen nyligen beslutat om som innebär att alla fonder ska redovisa om och hur de arbetar med hållbarhet", säger Per Bolund. Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT / TT NYHETSBYRÅN"Svanenmärkta fonder blir ett viktigt komplement till den lagstiftning som regeringen nyligen beslutat om som innebär att alla fonder ska redovisa om och hur de arbetar med hållbarhet", säger Per Bolund. Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Svanenmärkta fonder blir ett viktigt komplement till den lagstiftning som regeringen nyligen beslutat om som innebär att alla fonder ska redovisa om och hur de arbetar med hållbarhet", säger Per Bolund. Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svanen är ett välkänt miljömärke för många svenskar. Foto: Marc Femenia /TTSvanen är ett välkänt miljömärke för många svenskar. Foto: Marc Femenia /TT
Svanen är ett välkänt miljömärke för många svenskar. Foto: Marc Femenia /TT

Här är Sveriges första Svanen-märkta fonder

Publicerad

Här är det senaste valet för medvetna sparare: Svanenmärkta fonder.

Märkningen ska hjälpa fondspararna att välja hållbara alternativ.

– Vi måste använda alla metoder för att ställa om till en hållbar värld, säger Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige.

Hållbarhet blir allt viktigare för många konsumenter – nu även när det kommer till det egna sparandet. Då vill Svanen vara med och guida de svenska spararna rätt.

– Vi har arbetat med det här de senaste tre åren och haft tanken i tio år, att våga ge sig an finansmarknaden, säger Ragnar Unge.

I dag, tisdag, offentliggörs världens första Svanenmärkta fonder. Totalt tolv stycken.

Här är de nya Svanenmärkta fonderna

De är följande:

Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige.

CB Save Earth Fund.

Handelsbanken Hållbar Energi.

SEB Hållbarhetsfond Sverige.

Skandia Cancerfonden.

Skandia Världsnaturfonden.

Swedbank Robur Ethica Global.

Swedbank Robur Ethica Global MEGA.

Swedbank Robur Ethica Sverige.

Swedbank Robur Ethica Sverige MEGA.

Swedbank Robur Humanfond.

Tundra Sustainable Frontier Fund.

Sammanlagt förvaltas 30 miljarder kronor i fonderna.

– Det finns många sparare som gärna vill placera sparkapital mer hållbart samtidigt som de har svårt att förstå vad som är hållbart och vem man kan lita på. Nu får de ett märke de är vana att se och förhoppningsvis också litar på, säger Ragnar Unge.

LÄS MER: Svenskarnas fondrekord – satte in fem miljarder 

Svanens krav på hållbara fonder

På sin hemsida förklarar Svanen sitt syfte:

"Svanenmärkta fonder syftar till att fondförvaltaren ska använda kapitalet och ägandet för att påverka de företag som fonden investerar i att utvecklas i en mer hållbar riktning", står det.

I klartext innebär det följande:

Fonden måste avstå från investeringar i särskilda branscher och företag. Till exempel företag som sysslar med kol, vapen eller tobak eller statobligationer från korrupta länder.

Fonden måste göra en hållbarhetsanalys och prioritera de bättre företagen. Den måste också årligen rapportera om sitt hållbarhetsarbete.

Fonden måste berätta vilka aktier och obligationer den innefattar.

Svanenmärkningen ska uppmuntra fondens ägare att påverka företagen i portföljen.

LÄS MER: Vägra Stockholm och få 75 000 mer i plånboken

Vill påverka företag mot hållbarhet

Alla företag i fonderna är inte hållbara – tanken är att de ska påverkas åt det hållet.

– Det finns en potential med fonder som är spännande. Att påverka kapitalströmmande via konsumenttryck är något nytt, så här finns en möjlighet att köpa fonder och försöka få företag att bli mer hållbara, säger Ragnar Unge.

En som har varit drivande i arbetet mot en mer hållbar finansmarknad är finansmarknadsminister Per Bolund. Under tisdagen delade han ut Svanencertifikaten.

– Det är ett viktigt steg för en mer hållbar finansmarknad. Det är kul att kunna checka av ytterligare en åtgärd som kommer göra det lättare för konsumenter att investera hållbart, säger han.

Per Bolund: Hållbart är framtiden

Enligt honom har Svanen satt upp hårda krav. Och han tror att hållbarheten kommer att bli större – bland annat eftersom klimatriskerna växer.

– De hållbara investeringarna blir de lönsamma investeringarna i framtiden. När vi minskar exempelvis fossilberoendet i våra fonder minskar vi också riskerna för framtiden och gör bättre affärer. Det är både bra för hjärtat och för plånboken, säger Per Bolund.

Det finns dock ingen garanti för avkastning i de hållbara fonderna.

– Våra krav har ingenting med avkastning att göra, så det kan gå både bra och dåligt. Den avvägningen måste man göra själv, säger Ragnar Unge.

 

Det här Svanen

Nordens officiella miljömärke som drivs på uppdrag av regeringen.

Har funnits sedan 1989 och är i dag är välbekant för många konsumenter.

Det började med miljövänligare papper, batterier och tvättmedel – nu finns Svanen på fler än tiotusen varor och tjänster. Bland annat värmeljus, restauranger och biltvättar.

Statliga bolaget Miljömärkning Sverige ansvarar för Svanen och även för EU-blomman.

Källa: Svanen.se

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen