Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är Sveriges 111 miljardärer

1,8 miljarder: Sven-Olof Johansson, 65, Stockholm. Vd och huvudägare i fastighetsbolaget Fast Partner. BRA OCH DÅLIGA AFFÄRER. Sven-Olof Johansson, 64 har gjort både bra och dåliga affärer. För 20 år sedan hade han skulderpå 2,5 miljarder - nu värderas hans förmögenhet till 1,8 miljarder kronor. Foto: Christian Örnberg
Sven-Olof Johansson, 64, har gjort massor av bra affärer - och några katastrofala.
I dag är han en av Sveriges 111 miljardärer.
- Pengar är ju på något sätt måttstocken på framgång, säger han.
Sverige har 111 miljardärer - det visar en kartläggning som Veckans Affärer har gjort.
Många av dem är Sveriges mest framgångsrika företagare.
För Expressen berättar här några av miljardärerna hur de har lyckats bli så rika.
- För att bli framgångsrik så måste man tåla motgångar. Ser jag tillbaka på mitt liv så har jag bara haft mycket pengar under max 20 procent av tiden. Övrig tid har jag haft det ganska kärvt, säger Sven-Olof Johansson, 64 år och vd och storägare i det börsnoterade fastighetsbolaget Fast Partner AB.
Johansson har byggt upp sin förmögenhet med fastighetsaffärer.
- Jag har hållit på med affärer i hela mitt liv. Men jag har aldrig haft som mål att bli rik bara för sakens skull.
Han blev känd i slutet av 80-talet då han utmanade familjen Wallenberg om makten över lastbilsjätten Scania.
- Jag köpte Scaniaaktien för ett pris som var lägre än kassan i bolaget. Det var fantastiskt bra, säger Johansson.

Tajming - och tur

Wallenbergarna tvingades köpa tillbaka makten över Scania och Johansson blev rik. Men han förlorade allt i fastighetskrisen 1991.
- Jag var utslagen och hade skulder på 2,5 miljarder.
Men Sven-Olof Johansson kom tillbaka.
De senaste tio årens framgångar förklarar han med tajming och en del tur.
- Vi har levt i ett lågränteläge under en lång period och då är fastighetsbranschen rätt ställe att vara på, säger Johansson.

De som har lyckats berättar

Roger Akelius, 65, Bahamas (10 miljarder). Grundade bostadsbolaget Akelius Fastigheter 1994. I dag är det Sveriges största privata med 40 000 lägenheter. Skänkte 100 miljoner kronor till SOS Barnbyar på Haiti efter jordskalvet.
Hur har du blivit så framgångsrik?
– Jag analyserar worst case, använder avancerad matematik, vågar förlora det mesta jag själv äger. Jag vill inte vinna pengar på en lott. Dragningskraften är att ständigt förbättra.
Vad är ditt råd till den som vill lyckas?– Kreativitet är förmågan att inte bli ledsen då kollegorna skrattar åt dig. Gör hellre tio försök varav åtta dåliga än att arbeta perfekt. Bättre jobba tio timmar per dygn än att ha
en chef.
– Men entreprenörskap är ett kroniskt sjukdomstillstånd, helt befriat från begrepp som semester, pensionsålder, övertid, weekend och mys med familj. Risken för att övergå till apati är stor om någon annan är bättre.

Foto: Jonas Ekströmer / ScanpixGerald Engström, 61, Skinnskatteberg (2,5 miljarder). Startade ventilationsföretaget
Systemair när han var 25 år. Sen dess har företaget vuxit till en koncern verksam i 32 länder med över 2 200 anställda.
Hur har du blivit så framgångsrik?
– Envishet och långsiktigt arbete. Vad är ditt råd till den som vill lyckas?
– Att hålla nere kostnaderna stenhårt när man startar företaget. Inga leasingbilar eller flotta kontor!

Johan Claesson, 59, Kalmar (1,7 miljarder). Byggmästarson som tillsammans med brodern Magnus byggt upp en förmögenhet genom fastighetsaffärer.
Hur har du blivit så framgångsrik?
– Engagemang, närvaro och intresse för företag och ledningsfrågor är viktigast. Därefter kommer affärsintresse och riskvillighet. Blanda inte ihop din egen plånbok med företagets utan låt företaget utvecklas på egna meriter. I det ögonblick man tror man kan köra något med vänster hand så går det fel.
Vad är ditt råd till den som vill lyckas?
– Sätt arbetet först och blanda inte bolagets ekonomi med din egen.

Foto: Mattias Johansson, Pappila BildKarl Hedin, 61, Smedjebacken (1,5 miljarder). Har byggt upp bygghandels- och sågverkskoncernen Karl Hedin AB i Fagersta med 700 anställda. Bolaget äger också 22 000 hektar skog och ett sågverk i Estland.
Hur har du blivit så framgångsrik?
– Jag har lyckats engagera kompetenta medarbetare, vilket jag tror att jag lyckats med genom att föregå som ett gott exempel själv.
Vad är ditt råd till den som vill lyckas?
– Ställ upp tydliga och realistiska mål. Skaffa dig en bra mentor. Ge dig fan på att lyckas, var uthållig och ta omtag om du inte når fram så snabbt som du tror.

Gunnar Liljedahl, 65, och Barbro Liljedahl, 57, Luleå (1,2 miljarder). Sålde sitt bolag Liko, som tillverkade hjälpmedel till sjuka, till ett amerikanskt bolag för 1,2 miljarder. Gunnar Liljedahl grundade Liko 1971.
Hur har du blivit så framgångsrik?
– En viktig del finns i den innovativa inställning jag har haft. Mitt intresse har hela tiden varit att skapa nya produkter och lösningar inom medicintekniska branschen som dessutom ofta lett till patent.
Vad är ditt råd till den som vill lyckas?
– Våga nischa dig och se världen som din marknad. Sök upp duktiga partners, ensam är inte stark. Samarbeta med universitet och använd industridesign som ett viktigt verktyg.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!