Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är svenskarnas drömjobb – se listan

Lärare och musiker är två yrken som finns med på listan över svenskars drömjobb.

Trots negativ uppmärksamhet de senaste åren har läraryrket blivit ett drömjobb. I alla fall enligt en ny panelundersökning, där lärare för första gången tar sig in på topp tio-listan.

Jobben svenskar drömmer om

1. Vd

2. Personalchef

3. Entreprenör

4. Ingenjör

5. Ekonom

6. Författare

7. Managementkonsult

8. Marknadsförare

9. Musiker

10. Lärare

Kairos Future har genomfört undersökningen där 20 000 personer har tillfrågats varav 4 732 personer valde att delta. De svarande är representativa när det gäller kön, ålder och geografi.

Källa: Manpower (TT)

– Jag hoppas att läraryrket har fått högre status. Jag tror också att det kan bero på att vi haft lite besvärligare tider i Sverige under en period. Då tenderar jobb som har lite mer mjuka faktorer, som lärare med det sociala engagemang som de har, att öka, säger Lars Forseth, vd på Manpowergroup Sweden, som beställt studien.

Det är främst män som ändrat attityd till yrket, jämfört med tidigare års undersökningar.

Vd-yrket är kvar i topp, följt av personalchef.

– Det är också glädjande, för vi har gjort andra undersökningar som visat att yngre varit mindre sugna på att ta på sig ledaransvar. Det här kanske kan ses som ett trendbrott.

”Ganska realistiska”

Kvinnor vill gärna bli författare, medan män hellre satsar på uppfinnaryrket. För många stannar drömmarna vid att vara fantasier.

– Men mångas drömjobb är ganska realistiska, många vill bli hantverkare och så. Men som äventyrare och vd finns det inte så många jobb, så av det enkla skälet kanske valen inte alltid är så realistiska, säger Lars Forseth.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!