Lärare och musiker är två yrken som finns med på listan över svenskars drömjobb.
Lärare och musiker är två yrken som finns med på listan över svenskars drömjobb.

Här är svenskarnas drömjobb – se listan

Publicerad

Trots negativ uppmärksamhet de senaste åren har läraryrket blivit ett drömjobb. I alla fall enligt en ny panelundersökning, där lärare för första gången tar sig in på topp tio-listan.

– Jag hoppas att läraryrket har fått högre status. Jag tror också att det kan bero på att vi haft lite besvärligare tider i Sverige under en period. Då tenderar jobb som har lite mer mjuka faktorer, som lärare med det sociala engagemang som de har, att öka, säger Lars Forseth, vd på Manpowergroup Sweden, som beställt studien.

Det är främst män som ändrat attityd till yrket, jämfört med tidigare års undersökningar.

Vd-yrket är kvar i topp, följt av personalchef.

– Det är också glädjande, för vi har gjort andra undersökningar som visat att yngre varit mindre sugna på att ta på sig ledaransvar. Det här kanske kan ses som ett trendbrott.

”Ganska realistiska”

Kvinnor vill gärna bli författare, medan män hellre satsar på uppfinnaryrket. För många stannar drömmarna vid att vara fantasier.

– Men mångas drömjobb är ganska realistiska, många vill bli hantverkare och så. Men som äventyrare och vd finns det inte så många jobb, så av det enkla skälet kanske valen inte alltid är så realistiska, säger Lars Forseth.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen