Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är svenska jobben som riskerar försvinna

Ett flertal olika jobb inom industrin kan riskera att försvinna.
Foto: Lars-Erik Linden / GTARKIV
Om man vill undvika att lägga arbetshandskarna på hyllan kan det vara viktigt med en högre utbildning.
Foto: Colourbox

Digitaliseringen av svenska jobb har bara börjat, visar en sammanställning som DI har gjort.

Om 20 år kan så mycket som 53 procent av de svenska jobben ha ersatts av digital teknik.

Men inom industrin har man ändå svårt att hitta rätt arbetskraft.

Tankesmedjan Reforminstitutet tog år 2014 fram en rapport om framtidens arbetsmarknad. Enligt deras resultat kan så mycket som 53 procent av dagens anställda komma att ersättas av digital teknik inom 20 år. Det skulle i sådana fall innebära att 2,5 miljoner svenska jobb påverkas.

Den svenska digitaliseringen av samhället är alltså än så länge bara i startgroparna, vilket även en sammanställning som Dagens Industri har gjort visar. För även om Sverige bedöms vara ett av de ledande länderna inom EU och resten av världen när det gäller digitalisering, så är ändå näringslivets robotisering i Sverige någorlunda låg. Samtidigt visar också forskningen att den ökar kraftigt.

Exempelvis Sydkorea är ett av de länder som ligger före Sverige när det gäller robotisering. Där finns det 365 installerade robotar per 10 000 anställda. I Sverige är samma siffra 142 per 10 000 anställda, skriver DI.

Viktigt med utbildning

En viktig faktor som spelar in när det gäller risken att ersättas av digital teknik är utbildning. Bland de som enbart har gått ut grundskolan löper en högre risk att förlora jobbet i jämförelse med de som har en högre utbildning, enligt en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi som publicerades i somras.

– Vi måste förebygga övertalighet på grund av kompetensbrist och skapa incitament och modeller för kompetensutveckling. Medarbetare med rätt kunskaper är det ingen som vill bli av med, säger ansvarig för kompetensförsörjning på Industriarbetsgivarna till DI.

Men samtidigt har också de företag som i dag bedriver verksamhet inom exempelvis industrin svårt att hitta rätt arbetskraft. Färre personer utbildar sig inom yrkesprogrammen och det blir allt färre personer som väljer att utbilda sig till ingenjör.

– Den största utmaningen vi har är att locka de unga till industrin. Vi som jobbar inom industrin är för dåliga på att visa vad industrin har att erbjuda, säger Fredrik Gunnarsson till DI.

Här är jobben inom industrin som kan försvinna

Siffrorna visar i hur hög risk som vissa yrken har att automatiseras enligt Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi.

Maskinoperatör trävaruindustri: 97 procent

Övriga maskinoperatörer och montörer: 94,8 procent

Montörer: 91,5 procent

Maskinförare: 90,2 procent

Maskinoperatör gummi- och plastindustri: 89,8

Smeder, verktygsmakare med mera: 87,1 procent

Processoperatör kemisk basindustri: 85 procent

Processoperatör glas och kemiska produkter: 83,3 procent

Maskinoperatör grafiks industri, pappersvaruindustri: 81,1 procent

Fordonsförare: 80,1 procent

Källa: Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi/Dagens Industri