Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är skatterna som Moderaterna vill sänka

Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressens ekonomiredaktör Frida Bratt.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Moderatledaren Ulf Kristerssons och den ekonomisk-politiska talespersonen Elisabet Svantessons presentation av M:s budgetförslag för 2019 på DN Debatt innehåller fyra förslag på skatteområdet. 

De flesta är kända sedan tidigare. Men det finns också en nyhet: steg mot slopad värnskatt.

– Man blinkar mot Liberalerna när man säger sig vilja närma sig ett slopande av värnskatten, en reform man inte talade om under valrörelsen, säger Expressens ekonomikrönikör Frida Bratt.

I debattartikeln på DN Debatt ger Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson bara en översiktlig bild av sina förslag på skatteområdet. Men undantaget värnskatten är det mesta bekant för Frida Bratt när det gäller hushållens ekonomi.
– Moderaterna lägger en budget med de plånboksförslag som känns igen från valrörelsen. Rut-avdrag finns med till exempel, en alliansgemensam reform man utlovade tidigt i valrörelsen.
Expressen har jämfört förslagen med vad som står i Moderaternas budget för 2018 och i den ekonomiska vårmotionen som kom i maj. 

Färre ska betala statlig skatt. Ett förslag om höjd brytpunkt fanns både i M:s budget för 2018 och i partiets ekonomiska vårmotion. M ville då ta ett första steg genom att höja brytpunkten för statlig skatt med motsvarande tusen kronor i månaden: 

”Genomförs detta 2019 innebär det att brytpunkten går vid en månadslön på drygt 41 000 kronor i månaden i stället för vid drygt 40 000 kronor som nu är planerat. Vid mandatperiodens slut kommer brytpunkten efter vårt förslag – givet normal uppräkning – vara drygt 47 000 kronor per månad.”

Kostnaden för reformen beräknades till 3 miljarder kronor. 

Utökat jobbskatteavdrag. Både i budgetmotionen för ett år sedan och i vårmotionen satsade Moderaterna 22 miljarder kronor på ett nytt jobbskatteavdrag med en förstärkning för låga inkomster. Enligt partiets beräkningar skulle förslaget innebära en skattesänkning på 400 kronor i månaden för en lokalvårdare, för en bussförare närmare 500 kronor.

Tredubblat rutavdrag. I vårmotionen föreslår Moderaterna en tredubbling av taket i rutavdraget från dagens 25 000 kronor till 75 000 kronor och att utvidga rutavdraget till att också omfatta flyttjänster, tvättjänster och trygghetstjänster. Samma förslag fanns också i M:s budgetmotion för 2018.

Sänkt skatt för pensionärer.  ”I vår budget får alla pensionärer sänkt skatt, inklusive den miljon pensionärer som har lägst pension”, skriver Kristersson och Svantesson. 

– Skattesänkningen för pensionärer omfattar fler än det förslag som ligger i övergångsbudgeten eftersom man här utgår från att klyftan ska slopas efter infört jobbskatteavdrag på löner, säger Frida Bratt.

Förslag om sänkt skatt för pensionärer finns med i både vårmotionen och budgetmotionen för 2018.

Steg för att avskaffa värnskatten. Det här är nyheten bland Moderaternas skatteförslag. Värnskatten nämndes varken i budgeten för 2018 eller i den ekonomiska vårmotionen. Nu skriver Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson på DN Debatt att man vill ”ta steg för att avskaffa värnskatten”. 

– Man blinkar mot Liberalerna när man säger sig vilja närma sig ett slopande av värnskatten, en reform man inte talade om under valrörelsen, säger Frida Bratt.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!