Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är politiken Löfven och Lööf kan enas om

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven säger sig vara beredd att "ge och ta" från Centerledaren Annie Lööfs kravlista. 

Men det finns några heliga kor som kan bli svåra att offra på statsministerpostens altare. 

– Turordningsregler är något som LO-kollektivet värnar väldigt starkt, säger Expressens statsvetare Jenny Madestam, om en av de stora knäckfrågorna. 

Expressens statsvetare Jenny Madestam menar att det finns två tolkningar av syftet med Centerledaren Annie Lööfs kravlista för att släppa igenom S-ledaren Stefan Löfven som statsminister. 

 

Centerledaren Annie Lööf har lagt fram hårda krav för att släppa fram Socialdemokraterna.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

– Den ena är att det här är ett första bud i en förhandling, och då lägger man ett högsta bud. Man går inte in med något medelbud i en förhandling, utan man lägger sitt högsta och motparten får lägga sig lägre. Den andra tolkningen är att det är Centerpartiets valplattform man lägger fram. Och om Socialdemokraterna inte går med på det här, och Centerpartiet inte tänker rubba sig en millimeter, så kan man ändå säga till väljarna att man försökt men att det inte gick och Socialdemokraterna hamnar då med Svarte Petter, säger Jenny Madestam, som gått igenom kraven punkt för punkt.   

Sänkta skatter på jobb och företag

Centerpartiet vill sänka inkomstskatten för alla och höja gränsen för när löntagare börjar betala skatt, genom att sänka marginalskatten. Partiet vill även sänka bolagsskatten. 

– Jobbskatteavdrag i sig är egentligen inget stort problem för S, för det har man anpassat sig till så att säga. Problemet är om det skulle vara sänkt skatt för personer med hög inkomst. Det är laddat för Socialdemokraterna och LO-kollektivet. Sänkt skatt för företag är mindre problematiskt, det tror jag skulle kunna finnas med i en förhandling, säger Expressens statsvetare Jenny Madestam. 

– S har under mandatperioden både trappat ned jobbskatteavdraget för inkomster över 50 000 kronor och begränsat uppräkningen av brytpunkten för den statliga inkomstskatten. Så skulle man i förhandlingar gå med på att höja brytpunkten löper man stor risk att uppfattas som helt principlöst både inom partiet och av väljarna. Betydligt lättare skulle det kunna bli att enas kring generella skattesänkningar för låginkomsttagare. I övrigt är det tunt med plånboksfrågor där vi hittar gemensamma nämnare mellan S och C, säger Frida Bratt, krönikör på Dina Pengar. 

Liberalisera bostads- och arbetsmarknaden 

Centerpartiet vill se en friare hyressättning, i synnerhet för nybyggda bostäder. De vill sänka arbetsgivaravgiften och ta bort den helt när företag anställer en första medarbetare.   

– Detta med att införa någon typ av marknadshyror, som det primärt handlar om, det är laddat för Socialdemokraterna. Det är en svår nöt att knäcka. Att liberalisera arbetsmarknaden är inte helt otänkbart, det här med flexsecurity – att man öppnar upp för någon typ av flexibilitet. Den frågan är inte helt körd, men det får inte handla om att man helt och hållet luckrar upp arbetsrätten eller flippar turordningsreglerna. Bromsklossen är LO-kollektivet och vänsterfalangen inom S som är skeptiska, säger Jenny Madestam.  

– C lyfte i valrörelsen fram nedtrappat ränteavdrag och sänkta flyttskatter. I fråga om sänkta flyttskatter står de båda partierna till synes långt ifrån varandra, och S har dragit sig för att ens ta i frågan om nedtrappat ränteavdrag, säger Frida Bratt. 

Säkra valfriheten i välfärden

C vill göra det lättare att driva vårdföretag och vill se en ökad valfrihet inom sjukvård och skola.  

– Den här frågan borde egentligen inte vara jättesvår att komma överens om. Valfrihet i välfärd är ju något som Socialdemokraterna också har accepterat, så att säga. Jag vet inte om man i det här kravet lägger in vinst i välfärd, men det är också en fråga som S lite har "gett upp", eller man har förstått att det inte kommer gå igenom i riksdagen. Så det är också en fråga där det skulle vara möjligt att hitta någon slags samsyn. Vänsterpartiet är de som är mest skeptiska, och en S-regering med stöd av Centerpartiet kommer också behöva stöd av Vänsterpartiet. Och den här frågan är något av en akilleshäl och då får Jonas Sjöstedt ta ställning till om det är viktigare att få igenom Stefan Löfven som statsminister än stopp för vinst i välfärd. 

Frihets- och äganderättsreformer för landsbygden 

C vill ta bort krav på bygglov för gårdsägare som bygger nära sin gård, avskaffa delar av strandskyddet och tillåta gårdsförsäljning av alkohol.  

– Generellt, på ett allmänt hållet plan, så är betoning av en landsbygdsfokusering något som också ligger Stefan Löfven varmt om hjärtat och han har drivit igenom landsbygdsutredningen. Jag tror inte att det här kravet är den största stötestenen. Om det handlar om till exempel bensinskatt så kommer vi in på Miljöpartiet som också ska vara en del av ekvationen. 

Reformerade turordningsregler 

Centerpartiet vill att små och medelstora företag ska slippa turordningsreglerna. 

– Det här är svårt. Turordningsreglerna är något som LO värnar väldigt starkt och jag vet inte riktigt hur man skulle kunna argumentera gentemot LO-kollektivet och vänsterfalangen. 

Vad är det som talar för att man skulle kunna komma överens i den här frågan? 

– Jag vet inte vad som skulle kunna tala för. Det skulle kanske vara om man gör några specialregler, att det handlar om en viss sektor där det verkligen finns ett starkt behov av att kunna få ett större handlingsutrymme som företagare. Att det blir någon typ av speciallösning om man hamnar i förhandlingar om det här. Men generellt kan man säga att det är ganska lite som talar för det. 

Lägre ingångslön för nyanländas jobb 

Centerpartiet vill att företag som anställer nyanlända ska kunna betala en lägre ingångslön till dessa, och slippa arbetsgivaravgift.

– Det är också en av LO:s ömma tår som man då skulle behöva trampa på. Det finns rejält motstånd med argument om att det skulle sänka lönerna generellt. Det är svårt. Men här skulle det också kunna bli att man hittar olika speciallösningar, men generellt så blir det svårt att komma överens, tror jag. 

Sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag

Centerpartiet vill sänka arbetsgivaravgiften och ta bort den helt när företag anställer sin första medarbetare eller anställer en nyanländ. 

– Där är Socialdemokraterna ändå ganska med på båten eftersom man vill underlätta för småföretagarsektorn. Det är möjligtvis förhandlingsbart. Argumenten emot är väl att det skulle behövas en mer effektfull skatt och att det är företagarna som genom arbetsgivaravgiften ska bära kostnaderna för sina anställda. Men den frågan är mindre laddad är turordningsregler och sänkt ingångslön, säger Jenny Madestam. 

LO-fackens krav

Rör inte las, arbetsrätten eller lönebildningen. Flera LO-fack vill inte se att S-ledaren Stefan Löfven går med på några av Centerledaren Annie Lööfs tuffare krav.

– När man har ser vad man har fått se, det skapar en oro naturligtvis, det vore konstigt annars, säger Johan Lindholm som trycker på att han för medlemmarnas intressen noga kommer att bevaka utvecklingen.

– Klart att arbetsrätten är en känslig fråga för vår del, säger Valle Karlsson.

Lönebildningen, med lagstadgade lägre löner för nyanlända, är en annan fråga som facken absolut inte vill släppa till politikerna.

– Det är djupt allvarligt om politikerna tror att de på ett bättre sätt kan lösa det här, säger Johan Lindholm som tror att medlemmarna känner en oro för vad S och Stefan Löfven kan tänka sig sälja ut i förhandlingar med Centern.

 

TT

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!