En länk cirkulerar just nu i sociala medier som användare uppmanas att klicka på Foto: Kiichiro SatoEn länk cirkulerar just nu i sociala medier som användare uppmanas att klicka på Foto: Kiichiro Sato
En länk cirkulerar just nu i sociala medier som användare uppmanas att klicka på Foto: Kiichiro Sato
Den går till sajten crashsafari.com som gör, precis som namnet antyder, att din webbläsare blir överbelastad.Den går till sajten crashsafari.com som gör, precis som namnet antyder, att din webbläsare blir överbelastad.
Den går till sajten crashsafari.com som gör, precis som namnet antyder, att din webbläsare blir överbelastad.

Här är sajten som kraschar din Iphone

Publicerad

Här är bluffen som får din Iphone att krascha.

En maskerad länk skickas runt i sociala medier – och har redan drabbat över 100 000 personer.

En länk cirkulerar just nu i sociala medier som användare uppmanas att klicka på. Den går till sajten crashsafari.com som gör, precis som namnet antyder, att din webbläsare blir överbelastad. Efter ett tag kraschar din Iphone och tvingas till omstart.

Det som händer är att länken genererar en oändlig sträng av tecken och upprepar denna process. Går man in på sajten kan du känna hur din Iphone hettas upp och som en säkerhetsåtgärd startas telefonen om.

Sajten har inte bara effekt på Iphones, utan även på Android-baserade system, och på surfplattor. Men använder du den på en vanlig dator, som till exempel en laptop, kommer datorn troligtvis inte att startas om. Det beror på att kraften i en vanlig dator är mycket starkare än på en mobil enhet. Däremot blir din dator troligtvis något långsammare.

 

LÄS OCKSÅ: Koden som öppnar hemlig Iphone-meny

Över 100 000 drabbade

Men varför klickar man på en länk som det står crashsafari.com på, då? Ja, det gör man så klart inte. Men elaka personer har använt länkförkortningsverktyg för att maskera länken – och spridit den med texter som indikerar att det handlar om något helt annat.

 

 

Utöver att den kraschar din telefon finns det inget som är farligt med länken. Den skadar inte din telefon och innehåller inte virus.

Enligt brittiska Mirror har en av de förkortade länkarna besökts över 100 000 gånger.

 

LÄS OCKSÅ: Ny Iphone-bugg får din mobil att dö

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen