Splashdata har sedan 2011 sammanställt de vanligaste lösenorden som folk använder sig av.
Splashdata har sedan 2011 sammanställt de vanligaste lösenorden som folk använder sig av.

Här är lösenorden du absolut ska undvika

Publicerad

Många drabbas av bedrägerier och kapningar på nätet, men trots uppmaningar om att hitta på mer komplicerade lösenord verkar fantasin tryta när det väl är dags.

Enligt Splashdatas sammanställning av förra årets vanligaste lösenord toppas listan av "123456" – precis som året innan, skriver NBC News.

Trots uppmaningar om att komma på personliga och långa lösenord som är svåra för utomstående att knäcka, ser det ut som att fantasin inte alltid räcker till.

När datasäkerhetsföretaget Splashdata släpper sin årliga lista på de vanligaste och sämsta lösenorden hamnar "123456", "password" och "12345678" i topp.

 

LÄS OCKSÅ: Här hittade ID-kaparna sina offer

 

"Enkla mönster"

Splashdata har sedan 2011 sammanställt de vanligaste lösenorden som folk använder sig av. Listan bygger på 2 miljoner läckta lösenord från 2015, främst i Europa och Nordamerika.

– Vi har sett att folk, för att göra sina lösenord säkrare, har lagt till tecken lösenorden. Men om dessa längre lösenord är baserade på enkla mönster så är risken att få sin identitet stulen av hackare precis lika stor, säger Splash:s vd Morgan Slain, i ett uttalande.

 

LÄS OCKSÅ: Lär dig avslöja bedragarnas bluffar

 

Nytt för i år är ett antal lösenord som har koppling till förra årets filmsuccé "Star Wars": "starwars", "princess" och "solo".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen