Här är Instagrams nya stora förändring

Nu kommer nya stora förändringen på Instagram.
Foto: Justin Sullivan / AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Inlägget som man postade på sin blogg.

Nu förändras Instagram igen. Rejält.

I stället för att inläggen visas strikt kronologiskt ska en algoritm sortera fram innehållet så att det passar användaren bättre.

Nyheten presenteras i en bloggpost på Instagrams egen blogg. Anledningen till omgörningen är att många missar "viktiga" inlägg.

"De kanske är förvånande, men människor missar ungefär 70 procent av sitt flöde. Instagram växer och det är svårare att hålla koll på och se alla foton och videor som läggs upp. Det betyder att du ofta missar posterna som du bryr sig mest om", skriver företaget.

För att råda bot på problemet kommer det personliga flödet nu att förändras så att de viktigaste posterna hamnar högst upp. Ordningen på bilderna kommer att baseras på sannolikheten för att användaren gillar innehållet.

Läser av vad du gillar

Algoritmen som sorterar kommer bland annat att ta hänsyn till vem som delat bilden och hur ofta man gillat liknande innehåll.

I ett första skede kommer inga poster att försvinna från flödet – de kommer bara dyka upp i en annorlunda ordning.

"Om din favoritartist lägger upp en video från nattens konsert kommer den att vänta på dig när du vaknar, oavsett hur många konton du följer och vilka tidszon du befinner dig i. Och när din bästa vän lägger upp ett foto på sitt nya husdjur kommer du inte missa det."

Börjar förändras nu

Förändringen kommer att börja rullas ut under de närmsta månaderna.

Tidigare har bland annat Facebook och Twitter börjat med liknande flöde. På Facebook finns också möjligheten att aktivt välja att en viss typ av innehåll ska hamna högst upp.

På Twitter finns vinjetten "Medan du var borta", för att samla upp populärt innehåll som kanske annars skulle missas.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!