Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är fonderna som stått emot börsraset

Pakistans premiärminister Imran Khan besökte i veckan Saudiarabien och säkrade där upp ett nödlån, något som fick aktiemarknaden att hoppas på ett slut på landets valutakris. Foto: SHAKIL ADIL / AP TT NYHETSBYRÅN
Dubai, Mellanöstern. Mellanöstern-fonden JP Morgan Emerging Middle East har stått emot fallet och stigit under den senaste veckan.
Johanna Kull, sparekonom på Avanza, tycker att smala landfonder endast bör utgöra en liten del av det totala sparandet. Foto: KARL GABOR / PRESSBILD

Det har varit turbulenta tider på börsen.

Men när USA, Europa och Asien darrat finns andra marknader som i stället stått pall. 

Börsen har åkt berg- och dalbana den senaste veckan. I snitt har aktiefonder backat med -2,5 procent, medan Sverigefonder totalt sett backat 1 procent och Europafonder -2,7 procent. USA-fonder har backat med 2,3 procent.

LÄS MER: "Cannabisaktien" tokrusar på börsen 

Men medan de stora fondmarknaderna visar idel rött finns marknader som istället har stigit. Tunda Pakistan är den fond som gått bäst av alla aktiefonder den senaste veckan, med en uppgång på 6,5 procent. 

Pakistan fick i veckan klart med stödlån från Saudiarabien. Dessutom kan landet snart också säkra ytterligare stödlån från Kina och IMF. 

LÄS MER: Stor genomgång: Så bra är storbankernas fonder 

– Det kan tolkas som att den valutakris Pakistan har gått igenom sedan december förra året nu kan närma sig slutet, säger Mattias Martinsson, förvaltare av Tunda Pakistan. 

Valutakris i spåren av högre räntor

Pakistans valutakris har sin upprinnelse i de problem som såväl Pakistan som andra tillväxtmarknader går igenom i spåren av stigande räntor. När utländska investerare lämnar tillväxtmarknaderna för att i stället placera sina pengar i betydligt säkrare amerikanska räntepapper, där räntan numera är lite högre, sinar tillväxtmarknadernas tillgång på utländskt kapita. Det har satt press på den pakistanska rupeen, som fallit med 25 procent sedan årsskiftet. 

LÄS MER: Kritiserat pensionsbolag lämnar PPM 

Krisen syns i resultatet för fonden Tundra Pakistan, som fallit med 26 procent på sex månader. Men nu syns alltså en liten ljusning. 

– Förutsatt att Pakistan når en överenskommelse med IMF kan aktiemarknaden stå inför en intressant utveckling de kommande åren, tror Mattias Martinsson. 

Mellanöstern-fond på topplistan

Men Johanna Kull, sparekonom på Avanza, manar fondsparare till försiktighet med så smala landfonder som Tundra Pakistan. Hon menar att de bara bör utgöra en mindre del av ditt totala sparande. 

LÄS MER: Svensk finansman pekas ut som experten bakom PPM-blåsning 

– Speciellt om vi talar om tillväxtmarknads- eller frontierfonder som en Pakistanfond. De är inte bara känsliga för politisk oro utan är som regel också väldigt råvarutunga, och är det något som svänger häftigt i värde så är det råvarupriser, säger Johanna Kull. 

Andra fonder som stått emot börsfallet den senaste veckan är Kinafonderna Schroder ISF China och Morgan Stanley INVF China, som har stigit med omkring 4 procent den senaste veckan. Också en Mellanöstern-fond, JP Morgan Emerging Middle East, sticker ut med en uppgång på tre procent. Fonden innehåller till allra största del aktier på den saudiska börsen. 

LÄS MER: Dyraste Sverigefonden – också den sämsta 

Johanna Kull tycker inte att det är en bra idé att välja fonder utifrån vilka som gått bäst den senaste månaden eller veckan. 

– Dessa listor toppas ofta av smalare och mer riskfyllda fonder som svänger mer både uppåt och nedåt. 

LÄS MER: Svarta listan: Fonderna du bör se upp med

Fonderna som stigit den senaste veckan

1. Tunda Pakistan: 6,5 %

2. MS INVF China: 5,1 %

3. Schroder ISF China: 4,2 %

4. Amundi Funds Absolute Vol World Eq: 4,1 %

5. Heptagon Harvest China: 3,7 %

6. JPM Emerging Middle East: 3,3 %

Källa: Morningstar, kurser fredag kl 16.00

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!