Erik Thedéen på Finansinspektionen har vägrat att backa från förslaget på skärpt amorteringskrav. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅNErik Thedéen på Finansinspektionen har vägrat att backa från förslaget på skärpt amorteringskrav. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erik Thedéen på Finansinspektionen har vägrat att backa från förslaget på skärpt amorteringskrav. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sven-Erik Österberg, som nyligen utsågs till landshövding i Stockholms län, leder Finansinspektionens styrelse. Foto: ROGER VIKSTRÖMSven-Erik Österberg, som nyligen utsågs till landshövding i Stockholms län, leder Finansinspektionens styrelse. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Sven-Erik Österberg, som nyligen utsågs till landshövding i Stockholms län, leder Finansinspektionens styrelse. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Foto: / TT NYHETSBYRÅNFoto: / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Amorteringskraven kan slå hårdare mot de som lånat mycket. Foto: KARIN ANNEBÄCKAmorteringskraven kan slå hårdare mot de som lånat mycket. Foto: KARIN ANNEBÄCK
Amorteringskraven kan slå hårdare mot de som lånat mycket. Foto: KARIN ANNEBÄCK

Här är FI:s nya förslag om amorteringskravet

Publicerad

Styrelsen går på Finansinspektionens linje – och föreslår skärpt amorteringskrav.

Nu går förslaget vidare till regeringen för godkännande.

Men där är det oklart vad utgången blir.

– Frågan är vilken hänsyn man tar till marknadsläget, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Nu har Finansinspektionens styrelse, med landshövding Sven-Erik Österberg i spetsen, sagt sitt:

Det blir skärpta amorteringskrav.

Det innebär att nya bolånetagare som lånar över 4,5 gånger bruttoinkomsten från och med mars nästa år måste amortera ytterligare en procentenhet om förslaget går igenom.

 

LÄS MER: Det här innebär det nya hårda amorteringskravet

 

 

Nu ska regeringen godkänna förslaget eller kasta det i papperskorgen.

Regeringen beslutar om amorteringskrav

Enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, är det högst oklart vad som beslutas.

– När diskussionerna om skärpt amorteringskrav började föras såg marknadsläget annorlunda ut. Frågan är vilken hänsyn regeringen tar till det, säger hon.

 

Finansinspektionens förslag

• FI föreslår att nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst (inkomst före skatt) ska amortera en procentenhet mer av bolånet varje år – utöver befintliga regler.

• Förslaget är tänkt att träda i kraft 1 mars 2018.

• Sedan tidigare måste låntagare med en belåning på 50-70 procent av bostadens värde amortera minst en procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Hushåll med en belåning på över 70 procent måste amortera minst två procent.

 

Den senaste tiden har prisutvecklingen på bostadsmarknaden mattats av och till och med sjunkit. I morgon, tisdag, kommer ny statistik.

– Vi får se hur det blir. Politikerna har varit ganska öppna med att de inte är eniga, säger Claudia Wörmann.

 

LÄS MER: Storbankernas larm om sjunkande bostadspriser

 

Vad tycker du?

– Jag kan inte utesluta att de nuvarande amorteringsreglerna är vad som har påverkat marknaden med sjunkande priser och måttligare belåningsgrad. Man skulle kunna ha utvärderat och väntat lite till.

Skarp kritik mot amorteringskrav

Flera kritiska röster har höjts mot kravet den senaste tiden, och en del har rentav sågat Finansinspektionens förslag. Direkt efter styrelsens beslut tog kritiken fart på nytt.

Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, är en av dem som nu hoppas att regeringen säger nej till förslaget.

 – Enskilda punktinsatser som denna skapar en olycklig oro och spekulation hos bostadskonsumenterna. Regeringen borde i stället ta ett långsiktigt helhetsgrepp kring bostadspolitiken, säger han i en kommentar.

Även Moderata ungdomsförbundet, Muf, passar på att ge en känga till förslaget.

– Finansinspektionens förslag kommer att slå hårt mot ungdomars möjlighet till en första bostad, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa.

 

LÄS MER: Stor dramatik inför amorteringsbeslut

 

John Hassler, professor i ekonomi vid Stockholms universitet, säger till SVT Nyheter:

– Jag tycker att det här var fel förslag och jag tycker att regeringen ska säga nej till det här.

Han fortsätter:

– Det finns risk att det här leder till stora fall på bomarknaden. Ska man ha den här typen av åtgärder, då måste man tajma mer. Just nu är det en uppenbar risk att det är fel tajming.

Erik Thedéen om kritiken

Men Erik Thedéen slår ifrån sig kritiken.

– I enlighet med det uppdrag vi har kan vi inte vänta på andra åtgärder, säger han under en pressträff.

Han säger samtidigt att det finns "all anledning" att se över de delar av bostadspolitiken som har koppling till finansiell stabilitet – och att fler åtgärder behövs.

Enligt generaldirektören ska hårdare amorteringskrav bara vara en av flera åtgärder för att få bukt på problemen på bostadsmarknaden.

– Vi har lagt ner mycket möda på att hitta en åtgärd som i dag slår ganska milt men med stigande skuldsättning slår hårdare. Den här åtgärden har en stabiliserande effekt, säger Thedéen.

Han vill samtidigt markera att förslaget gäller nya bolån och "hushåll med ganska goda inkomster".

Stockholmare drabbas hårdats

I ett pressmeddelande skriver Finansinspektionen att syftet med det skärpta kravet är "att öka de svenska hushållens motståndskraft mot makroekonomiska störningar".

Enligt Dagens Industri kommer kravet främst att slå mot Stockholmskommunerna, där bostadspriserna i regel är högst i förhållande till inkomst.

 

 

Styrelsemötet började klockan 09.30 på måndagen, och det skärpta amorteringskravet var punkt åtta på dagordningen.

Förutom styrelsens ordförande, den före detta socialdemokratiske politikern Sven-Erik Österberg, deltog även vice ordförande och före detta överdirektör inom polismyndigheten Maria Bredberg Pettersson, före detta justitieråd Marianne Eliason, finansdirektör och vice vd Anders Kvist, professor Astri Muren, hovrättsråd Hans Nyman, docent Gustaf Sjöberg samt generaldirektör Erik Thedéen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen