Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är den svenska guldreserven gömd

Foto: Håkan Jansson

Över hundra ton guld har riksbanken länge placerat på hemlig ort. Nu väljer banken att, för Dagens Industri, avslöja var de har gömt sin guldreserv.

Förr kunde man byta in sin sedel eller sina mynt och få ut guld från Riksbanken. Men det är många år sedan. Numera används guldreserven, tillsammans med valutareserven som banken håller sig med bland annat till att ge likviditetsstöd till banker när det behövs.

Lite finns i Stockholm

Totalt äger riksbanken 125,7 ton guld. Det var länge hemligt var guldet fanns men nu kan Dagens Industri avslöja var de glimrande tackorna göms. Bara 12 procent finns i Stockholm medan den största delen, nästan 50 procent finns hos Bank of England i London.

– London är den helt dominerande internationella marknaden för guld, förklarar Göran Robertsson, biträdande chef för kapitalförvaltningen för Dagens Industri.

Användes under finanskrisen

Senast banken använde sig av guldreserven var under finanskrisen 2008-2009. Då växlade man in 50 ton guld till dollar som man sedan lånade ut till svenska banker.

Guldets placering har varit hemlig på grund av sekretessen mellan olika centralbanker.

Att man nu väljer att avslöja var det finns förklarar Sophie Degenne, chef för Riksbankens kapitalförvaltning med att det är ett led i bankens strävan efter transparens.

– Vi har fört en dialog med berörda centralbanker, säger hon till Dagens Industri.

Här finns guldet

48,8 procent (63,4 ton) Bank of England, London

26,4 procent (33,2 ton) Bank of Canada, Ottawa

12,0 procent (15,1 ton) Riksbanken, Stockholm

10,5 procent (13,2 ton) Federal Reserve, New York

2,2 procent (2,8 ton) Banque National Suisse, Bern

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!