Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är den nya eurosedeln: veganvänlig och väldigt säker

När man tittar på den nya femtiolappen mot ett starkt ljus får man se ett porträtt av prinsessan Europa från den grekiska mytologin.Foto: BORIS ROESSLER
Europeiska centralbanken visade upp en förstoring av den nya 50-eurosedeln på presskonferens.Foto: KAI PFAFFENBACH

En ny 50-eurosedel lanserades i hela euroområdet på tisdagen.

För att göra livet surt för förfalskare har sedeln försetts med ett nytt transparent fönster med en bild av Europa från den grekiska mytologin.

Men ingen panik om du har gamla eurosedlar i reskassan – de blir inte ogiltiga.

Vet du vem hon är?

I höstas rasade en del veganer och religiösa grupper mot den nya 5-pundsedeln i Storbritannien. 

Anledningen: när sedlarna tillverkas använder man små mängder av talg, det vill säga fett från djur.

Mer än 130 000 personer skrev på ett upprop mot sedlarna och centralbanken Bank of England meddelade att de tänker använda sig av palmolja i fortsättningen, skriver CNN Money.

Men den nya 50-eurosedeln, som lanserades på tisdagen, passar även för personer som av olika anledningar inte vill använda djurprodukter. Eurosedlarna är och har faktiskt alltid varit veganska, bekräftar man från den finländska centralbanken Finlands Bank.

De brittiska sedlarna är gjorda av plast och då behövs det fett för att få till den rätta konsistensen, medan eurosedlarna är tillverkade av bomull.

Porträtt av prinsessan Europa

Femtiolappen är den mest använda sedeln i euroområdet, uppger Europeiska centralbanken i ett pressmeddelande. 

Över 9 miljarder 50-eurosedlar finns i cirkulation. Det är fler än antalet 5-eurosedlar, 10-eurosedlar och 20-eurosedlar sammanlagt.

Därför är den europeiska femtiolappen även populär bland förfalskare. Europeiska centralbanken vill göra livet surt för dem genom nya säkerhetsdetaljer.

Sedeln har bland annat försetts med ett transparent fönster. När man tittar på sedeln mot ett starkt ljus får man i fönstret se ett porträtt av prinsessan Europa från den grekiska mytologin.

Samma porträtt syns även i sedelns vattenmärke, där en ljuseffekt rör sig uppåt och nedåt när sedeln lutas. Femtiolappen har också relieftryck för synskadade.

De gamla 50-eurosedlarna fortsätter att vara lagliga betalmedel men kommer att gradvis tas ur cirkulation.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!