Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är de smartaste sätten att få ner kostnaderna

Svårt att få hundralapparna att räcka till i höst? Här nedan får du expertens tio smartaste tips för att klara av det.
Foto: CHRISTIAN

SÄNK SKATTEN

 Om du får tillbaka pengar på skatten år efter år betalar du in för mycket i skatt. Begär jämkning för till exempel låneräntor eller vad det nu kan handla om. Istället för en klumpsumma på säg 6000 som betalas ut någon gång nästa år kan du få 1500 extra under de resterande månaderna i år. Ansök om jämkning direkt eller beställ blanketter på www.skatteverket.se eller ring 020567000.

SÄNK RÄNTAN

 Byt bolåneinstitut om du inte redan har lägsta möjliga ränta. Om din bostad har stigit i värde sedan du köpte den kan du försöka höja bottenlånet och använda pengarna till att betala tillbaka på topplånet med eller andra lån med högre ränta. Om du betalar 10 procents ränta på ett lån på 150000 och lyckas få ner räntan till 2,53 procent får du en lägre månadsränta på drygt 650 kronor. På www.konsumentbankbyran.se finns oberoende information om olika banker.

BILLIGARE FÖRSÄKRINGAR

 Kolla upp så att du har försäkringar i de bolag som ger dig det skydd du verkligen behöver till bästa pris. På www.konsumenternasforsakringsbyra.se finns bra marknadsöversikter. Om du tycker att det är jobbigt att prata med de olika bolagen kan du mejla till dem och begära in kostnadsförslag.

BILLIGARE EL

 Byt till det bolag som ger dig bäst villkor. På www.konsumentverket.se finns det information om elbolagens priser och en köpguide.

BILLIGARE TELEFONI

 Det har knappast undgått någon att det råder priskrig bland telefon- och internetoperatörer. www.abonnemang.nu (som påstår att man kan sänka sina mobiltelefonkostnader med upp till 70 procent), www.priskollen.se och www.pts.se är värda besök om man vill jämföra priser. Det är oftast bättre att plocka russinen i kakan än att bli helkund hos ett och samma bolag.

BILLIGARE MAT

 Handla din mat i lågprisbutiker som Coop Forum, Ica Maxi, Lidl, Netto, Willys eller Citygross, och spara en tusenlapp i månaden (enligt de prisundersökningar som Expressen genomfört). Gör upp inköpslistor. Låt dig inte generas utan jaga extrapriser ohämmat. Kom ihåg att ta med rabattkupongerna till butiken. Köp storpack, frys in. Köp säsongens grönsaker och koka soppor, som inte alls behöver vara tråkiga och trista. Löksoppa är faktiskt superbillig festmat när hösten närmar sig. Börja baka, och frys in bröd för att snabbtina i mikron så blir frukosten festligare. Börja med matlåda på jobbet istället för att äta på restaurang. Ordna ett knytkalas med dina vänner i stället för ett kostsamt krogbesök.

BILLIGARE PRYLAR  BEGAGNAT

 Töm vinden eller garaget och sälj det du inte längre behöver. Barnvagnar, barnstolar, mobiltelefoner, tv-spel och digitalkameror är enklast att sälja. Sätt upp lappar i närbutiken, jaga kunder på jobbet eller annonsera på Blocket.se, ebay.se eller Tradera. Och när du ändå är inne i begagnatsvängen kan du leta efter det du själv behöver där, en ny barncykel till exempel. Och det finns inget tristare än att behöva köpa nya regnkläder till en uppsättning barn som just ska skickas i väg till dagis och skola.

BILLIGARE PRYLAR  NYTT

 När du väl vet vad du ska ha finns det bra marknadsöversikter på nätet. Såväl www.kelkoo.se som  www.pricerunner.com är värda besök om du jagar billiga kapitalvaror. Glöm heller inte att försöka pruta i affären. Undersök dessutom om du kan få bättre lånevillkor i din bank än i butiken om du tänker handla på avbetalning.

BILLIGARE RESOR

 Det är klart att det är bättre att ställa bilen och gå. På så sätt slipper man dessutom gå på gym. Ett bra tips är annars att handla terminskort för kollektivtrafiken på nätet. Det blir oftast billigare. Och bland andra SL i Stockholm garanterar nätkunderna ett nytt resebevis om det skulle förkomma (www.sl.se). Överhuvudtaget är det alltid ett bra tips att leta resor på nätet.

BILLIGARE AKTIVITETER

 Man behöver inte söka sig till den dyraste träningslokalen. Kolla dessutom med arbetsgivaren om den kan subventionera ett motionskort. Undersök också om du kan dela upp kostnaden för kortet och betala via autogiro varje månad.