Årets julklapp har redan fått kritik och den elektroniska städhjälpen är verkligen inte den första att skrattas ut under granen. Foto: Ryan McvayÅrets julklapp har redan fått kritik och den elektroniska städhjälpen är verkligen inte den första att skrattas ut under granen. Foto: Ryan Mcvay
Årets julklapp har redan fått kritik och den elektroniska städhjälpen är verkligen inte den första att skrattas ut under granen. Foto: Ryan Mcvay
Årets julklapp, robotdammsugaren, döms redan ut av pr-branschen.Årets julklapp, robotdammsugaren, döms redan ut av pr-branschen.
Årets julklapp, robotdammsugaren, döms redan ut av pr-branschen.
En av de mer kända dammsamlarna är den första pristagaren, från 1988. Årets julklapp då blev bakmaskinen. Foto: Fröken Fokus / Martina ThalwitzerEn av de mer kända dammsamlarna är den första pristagaren, från 1988. Årets julklapp då blev bakmaskinen. Foto: Fröken Fokus / Martina Thalwitzer
En av de mer kända dammsamlarna är den första pristagaren, från 1988. Årets julklapp då blev bakmaskinen. Foto: Fröken Fokus / Martina Thalwitzer
En billig, gullig och snabbt helt ointressant julklapp utsågs 1997. Det elektroniska husdjuret, tamagochi, svepte med ursprung i Japan in över västvärlden. Foto: Lars NybergEn billig, gullig och snabbt helt ointressant julklapp utsågs 1997. Det elektroniska husdjuret, tamagochi, svepte med ursprung i Japan in över västvärlden. Foto: Lars Nyberg
En billig, gullig och snabbt helt ointressant julklapp utsågs 1997. Det elektroniska husdjuret, tamagochi, svepte med ursprung i Japan in över västvärlden.  Foto: Lars Nyberg
2009 blev spikmattan årets julklapp.Mokshanandas bolag, Team Shakti/Mattkometen, dömdes till böter för vilseledande marknadsföring och försattes 2011 i konkurs. Foto: Tomas Leprince2009 blev spikmattan årets julklapp.Mokshanandas bolag, Team Shakti/Mattkometen, dömdes till böter för vilseledande marknadsföring och försattes 2011 i konkurs. Foto: Tomas Leprince
2009 blev spikmattan årets julklapp.Mokshanandas bolag, Team Shakti/Mattkometen, dömdes till böter för vilseledande marknadsföring och försattes 2011 i konkurs. Foto: Tomas Leprince
2005 blev pokersetet årets julklapp. Foto: Anna Hållams2005 blev pokersetet årets julklapp. Foto: Anna Hållams
2005 blev pokersetet årets julklapp. Foto: Anna Hållams

Här är de fem sämsta Årets julklapp

Publicerad

Årets julklapp, robotdammsugaren, döms redan ut av pr-branschen.

Och den elektroniska städhjälpen är verkligen inte den första att skrattas ut under granen.

Dina Pengar har utsett de fem sämsta upplagorna av Årets julklapp.

På tisdagen meddelar HUI Research, tidigare Handelns utredningsinstitut, att det utsett robotdammsugaren till Årets julklapp.

Utmärkelsen bör ses i ljuset av att det är branschens eget organ som på helt ovetenskapliga grunder delar ut "priset”.

Ska stressa oss till att shoppa loss

Precis som att HUI Research varje år spår att årets julhandel kommer att slå alla tidigare rekord – en totalt odramatisk effekt av att leva i en tillväxtekonomi – ser många utmärkelsen som ett pr-jippo ägnat att hamra in i konsumenterna att det är dags att julshoppa.

Årets julklapp, robotdammsugaren, har redan fått kritik av företrädare för PR-branschen.

Maja Sjösteen, chef för reklampriset Guldägget, twittrade enligt branschsajten Dagens Media ”Fy fan va tråkig julklapp”.

Mats Rönne, tidigare varumärkeschef för både Ericsson och Electrolux, twittrar enligt DM ”Där försvann den eventuella trendfaktorn i att ha en robotdammsugare”.

 

LÄS OCKSÅ: Brettschneider har lagt ner halv miljon på Star Wars-lego

"Ännu en teknisk pryl i garderoben"

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, skriver ”blir nog ännu en teknisk pryl i garderoben” på sin blogg.

En av de mer kända dammsamlarna är den första pristagaren, från 1988. Årets julklapp då blev bakmaskinen. Priset, runt 2 000 kronor, var väl högt och brödet lämnade en del övrigt att önska – ofta var inte degen knådad nog vilket gjorde slutprodukten döbakt, alltså inte genomgräddad.

En billig, gullig och snabbt helt ointressant julklapp utsågs 1997. Det elektroniska husdjuret, tamagochi, svepte med ursprung i Japan in över västvärlden. Skolorna rapporterade inledningsvis stora problem med elever som på lektionstid kände sig tvungna att ”mata” och ”klappa” sina husdjur av rädsla för att de skulle ”dö” av vanvård. Lagom till sommarlovet var tamagotchin helt passé.

 

LÄS OCKSÅ: Här hittade ID-kaparna sina offer

Böter och konkurs

Näst sämst hittills, i Dina Pengars tycke, är en relativt färsk produkt, 2009 års spikmatta. Den självutnämnde yogin Om Mokshananda (född Jonathan Hellbom) sålde omkring en halv miljon exemplar av den behändiga lilla spikmatta i plast som påstods kunna bota depression, artros och lungsjukdomen KOL.

Mokshanandas bolag, Team Shakti/Mattkometen, dömdes till böter för vilseledande marknadsföring och försattes 2011 i konkurs.

Frågan är dock om en mer meningslös julklapp än den från 2005 någonsin kommer att se dagens ljus. Pokersetet, en väska med spelmarker och kortlekar, slog mynt av den ytterst kortlivade spelboom som lockade män i Foppatofflor att på gillestugans plastmatta drömma om klirrande sporrar mot Vilda Västern-saloonens plankgolv.

 

LÄS OCKSÅ: Företagen som tjänar miljarder på Star Wars

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen