Hotell- och restaurangbranschen, energisektorn och parti- och detaljhandeln är de starkaste branscherna just nu. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDENHotell- och restaurangbranschen, energisektorn och parti- och detaljhandeln är de starkaste branscherna just nu. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Hotell- och restaurangbranschen, energisektorn och parti- och detaljhandeln är de starkaste branscherna just nu.  Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Restaurangbranschen väntas bjuda på många jobbtillfällen under våren. På bilden syns, restaurang Eatalys smyginvigning i Stockholm, den 15 februari. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURESRestaurangbranschen väntas bjuda på många jobbtillfällen under våren. På bilden syns, restaurang Eatalys smyginvigning i Stockholm, den 15 februari. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Restaurangbranschen väntas bjuda på många jobbtillfällen under våren. På bilden syns, restaurang Eatalys smyginvigning i Stockholm, den 15 februari.  Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Branscherna med flest nya jobb under våren

Publicerad

Hotell- och restaurangbranschen, energisektorn och parti- och detaljhandeln är de starkaste branscherna just nu. 

Det visar en färsk rapport från bemanningsjätten Manpower. 

– God kommunikationsförmåga, samarbetsvilja och kreativ problemlösning är tre egenskaper som efterfrågas av arbetsgivare i allt högre utsträckning, säger Lars Forseth, vd för Manpower Group. 

Under tisdagen släppte bemanningsbolaget Manpower sin arbetsmarknadsbarometer som bygger på prognoser från arbetsgivare i tio olika branscher. I sju av branscherna uttrycks en positiv syn på hur arbetsmarknaden kommer att utvecklas under våren.  

Lars Forseth, vd för Manpower Group Sverige.Foto: Manpower / Fotograf Fredrik Stehn

LÄS MER: Amorteringskrav bakom explosion av blancolån? 

Manpower: Arbetsmarknaden digitaliseras i snabb takt

Enligt barometern ligger sysselsättningstrenden på  2 procent för riket. 

–  Trots vårens blygsamma jobbprognos så pekar det mesta på en välmående svensk arbetsmarknad som fortsätter att digitaliseras i snabb takt. Det ställer högra krav på företagsledare att rekrytera talanger med viljan att utvecklas och förmågan att snabbt anpassa sig till nya omständigheter, säger Lars Forseth, vd för Manpower Group Sverige, i ett pressmeddelande. 

Fem av landets sex regioner ger positiva signaler kring nya jobbtillfällen. 

LÄS MER: Stig följde sin dröm – slutade jobba vid 62

I Stockholm och Uppsala väntar sig arbetsgivare fler jobb

Stockholm och Uppsala har mest positiv syn på vårens arbetsmarknad med en sysselsättningstrend på 8 procent, vilket är det starkaste trendbeskedet på ett halvår, berättar Manpower i pressmeddelandet. 

Och branscherna där de flesta nya jobbtillfällen väntas är hotell- och restaurangbranschen, som rapporterar en sysselsättningstrend på 18 procent. Även arbetsgivare i energisektorn lämnar fortsatt starka jobbprognoser. 

Arbetsgivare i byggbranschen samt finans-, fastighets- och uppdragssektorn har en mer dyster syn på läget och väntar sig att efterfrågan på arbetskraft minskar under kommande kvartalet. 

LÄS MER: Experter: Så blir vår ekonomi under 2018

Manpowers vd: "Mjuka färdigheter blir allt viktigare" 

Lars Forseth nämner de egenskaper som arbetsgivare anser är viktigast hos jobbsökande. 

– Digitaliseringen påverkar branscher på olika sätt och i olika takt, men generellt kan man säga att mjuka färdigheter blir allt viktigare på den nya arbetsmarknaden. God kommunikationsförmåga, samarbetsvilja och kreativ problemlösning är tre egenskaper som efterfrågas av arbetsgivare i allt högre utsträckning.

I Västsverige, där Västra Götaland och Hallands läns ingår, förväntar sig arbetsgivare ökad efterfrågan på arbetskraft med en sysselsättningstrend på 7 procent. Östra Götaland är den enda regionen med en negativ jobbprognos på - 4 procent. 

Samma period förra året var i stället Östra Götaland den mest positiva regionen med en jobbprognos på 17 procent. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen