Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Branscherna med flest nya jobb under våren

Hotell- och restaurangbranschen, energisektorn och parti- och detaljhandeln är de starkaste branscherna just nu. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Restaurangbranschen väntas bjuda på många jobbtillfällen under våren. På bilden syns, restaurang Eatalys smyginvigning i Stockholm, den 15 februari. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Hotell- och restaurangbranschen, energisektorn och parti- och detaljhandeln är de starkaste branscherna just nu. 

Det visar en färsk rapport från bemanningsjätten Manpower. 

– God kommunikationsförmåga, samarbetsvilja och kreativ problemlösning är tre egenskaper som efterfrågas av arbetsgivare i allt högre utsträckning, säger Lars Forseth, vd för Manpower Group. 

Under tisdagen släppte bemanningsbolaget Manpower sin arbetsmarknadsbarometer som bygger på prognoser från arbetsgivare i tio olika branscher. I sju av branscherna uttrycks en positiv syn på hur arbetsmarknaden kommer att utvecklas under våren.  

Lars Forseth, vd för Manpower Group Sverige. Foto: Manpower / Fotograf Fredrik Stehn

LÄS MER: Amorteringskrav bakom explosion av blancolån? 

Manpower: Arbetsmarknaden digitaliseras i snabb takt

Enligt barometern ligger sysselsättningstrenden på  2 procent för riket. 

–  Trots vårens blygsamma jobbprognos så pekar det mesta på en välmående svensk arbetsmarknad som fortsätter att digitaliseras i snabb takt. Det ställer högra krav på företagsledare att rekrytera talanger med viljan att utvecklas och förmågan att snabbt anpassa sig till nya omständigheter, säger Lars Forseth, vd för Manpower Group Sverige, i ett pressmeddelande. 

Fem av landets sex regioner ger positiva signaler kring nya jobbtillfällen. 

LÄS MER: Stig följde sin dröm – slutade jobba vid 62

I Stockholm och Uppsala väntar sig arbetsgivare fler jobb

Stockholm och Uppsala har mest positiv syn på vårens arbetsmarknad med en sysselsättningstrend på 8 procent, vilket är det starkaste trendbeskedet på ett halvår, berättar Manpower i pressmeddelandet. 

Och branscherna där de flesta nya jobbtillfällen väntas är hotell- och restaurangbranschen, som rapporterar en sysselsättningstrend på 18 procent. Även arbetsgivare i energisektorn lämnar fortsatt starka jobbprognoser. 

Arbetsgivare i byggbranschen samt finans-, fastighets- och uppdragssektorn har en mer dyster syn på läget och väntar sig att efterfrågan på arbetskraft minskar under kommande kvartalet. 

LÄS MER: Experter: Så blir vår ekonomi under 2018

Manpowers vd: "Mjuka färdigheter blir allt viktigare" 

Lars Forseth nämner de egenskaper som arbetsgivare anser är viktigast hos jobbsökande. 

– Digitaliseringen påverkar branscher på olika sätt och i olika takt, men generellt kan man säga att mjuka färdigheter blir allt viktigare på den nya arbetsmarknaden. God kommunikationsförmåga, samarbetsvilja och kreativ problemlösning är tre egenskaper som efterfrågas av arbetsgivare i allt högre utsträckning.

I Västsverige, där Västra Götaland och Hallands läns ingår, förväntar sig arbetsgivare ökad efterfrågan på arbetskraft med en sysselsättningstrend på 7 procent. Östra Götaland är den enda regionen med en negativ jobbprognos på - 4 procent. 

Samma period förra året var i stället Östra Götaland den mest positiva regionen med en jobbprognos på 17 procent. 

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!