"Det är ingen anstormning ännu. Men intresset är stort och vi har fått många hejarrop. Fastighetsmäklarna jublar", säger Tomas Andrén, vd, Mjöbäcks Sparbank. Foto: Privat"Det är ingen anstormning ännu. Men intresset är stort och vi har fått många hejarrop. Fastighetsmäklarna jublar", säger Tomas Andrén, vd, Mjöbäcks Sparbank. Foto: Privat

"Det är ingen anstormning ännu. Men intresset är stort och vi har fått många hejarrop. Fastighetsmäklarna jublar", säger Tomas Andrén, vd, Mjöbäcks Sparbank.

 Foto: Privat
Mjöbäcks Sparbank i Överlida. Foto: Google / SKÄRMDUMPMjöbäcks Sparbank i Överlida. Foto: Google / SKÄRMDUMP

Mjöbäcks Sparbank i Överlida.

 Foto: Google / SKÄRMDUMP

Här är banken med noll procents ränta

Publicerad

Här är banken som tänker tvärt och struntar i räntan på huslånet.

Lilla Mjöbäcks Sparbank lovar 0 procents ränta om du tar lån i banken.

Men det finns en hake med erbjudandet.

– Du måste köpa hus här i området, säger vd Tomas Andrén.

När alla hus och lägenhetsspekulanter pratar amorteringskrav slår bankdirektör Andrén i Överlida i Svenljunga kommun till med sitt specialerbjudande. Ingen ränta på banklånet om du nytecknar och köper hus inom bankens geografiska kundområde. Nollräntan gäller under tre år.

– Vi avstår från att ta ränta för nya villaköpare och räknar i stället med räntekostnaden som amortering, säger Tomas Andrén.

– Men det går inte att köpa en bostadsrätt i Stockholm för lånet. Vi är en liten lokal bank som verkar i det här området.

Banken - den femte minsta sparbanken i Sverige - är ensam i området. Så egentligen behöver han inte oroa sig för konkurrensen.

"Ingen anstormning ännu"

Men banken värnar om regionen och vill att fler flyttar in till området som går under namnet Trivselbygden.

– Vi vill ha en fortsatt inflyttning till orterna och med tanke på de nya amorteringskraven tror vi att detta är en bra väg att gå.

Ännu har locktonerna om nollräntan inte spridit sig utanför regionen.

– Det är ingen anstormning ännu. Men intresset är stort och vi har fått många hejarrop. Fastighetsmäklarna jublar, säger Tomas Andrén.

Tomas Andrén, vd, Mjöbäcks Sparbank.

Trivselbygden finns inte som ort på kartan utan är ett samlande begrepp och består av orterna Holsljunga, Håcksvik, Kalv, Mjöbäck, Mårdaklev, Älekulla, Älvsered, Östra Frölunda, Överlida och Öxabäck.

Ganska låga priser

Priserna är generellt ganska låga i området, med sittpriser på cirka 650 000 kronor. Pendlingstiderna till städerna är relativt korta.

– Det är lätt att ta sig till städer som Falkenberg, Göteborg och Borås. Fler bör upptäcka fördelarna med Trivselbygden, säger Tomas Andrén som låter som en entusiastisk turistchef.

Amorteringskravet är inget som slår hårt i Trivselbygden - just på grund av de generellt låga priserna.

– Även om man köper en villa här och belånar den så blir man inte direkt överbelånad. Det är billigare att bo i villa här än i en hyresrätt om man ser till månadskostnaden, säger Tomas Andén.

Mjöbäcks Sparbank är känd för att ta djärva grepp. Under 2015 uppmärksammades banken då de delade ut hundralappar för att få behålla sin uttagsautomat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen