Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är banken med noll procents ränta

"Det är ingen anstormning ännu. Men intresset är stort och vi har fått många hejarrop. Fastighetsmäklarna jublar", säger Tomas Andrén, vd, Mjöbäcks Sparbank.

Foto: Privat

Mjöbäcks Sparbank i Överlida.

Foto: Google / SKÄRMDUMP

Här är banken som tänker tvärt och struntar i räntan på huslånet.

Lilla Mjöbäcks Sparbank lovar 0 procents ränta om du tar lån i banken.

Men det finns en hake med erbjudandet.

– Du måste köpa hus här i området, säger vd Tomas Andrén.

När alla hus och lägenhetsspekulanter pratar amorteringskrav slår bankdirektör Andrén i Överlida i Svenljunga kommun till med sitt specialerbjudande. Ingen ränta på banklånet om du nytecknar och köper hus inom bankens geografiska kundområde. Nollräntan gäller under tre år.

– Vi avstår från att ta ränta för nya villaköpare och räknar i stället med räntekostnaden som amortering, säger Tomas Andrén.

– Men det går inte att köpa en bostadsrätt i Stockholm för lånet. Vi är en liten lokal bank som verkar i det här området.

Banken - den femte minsta sparbanken i Sverige - är ensam i området. Så egentligen behöver han inte oroa sig för konkurrensen.

"Ingen anstormning ännu"

Men banken värnar om regionen och vill att fler flyttar in till området som går under namnet Trivselbygden.

– Vi vill ha en fortsatt inflyttning till orterna och med tanke på de nya amorteringskraven tror vi att detta är en bra väg att gå.

Ännu har locktonerna om nollräntan inte spridit sig utanför regionen.

– Det är ingen anstormning ännu. Men intresset är stort och vi har fått många hejarrop. Fastighetsmäklarna jublar, säger Tomas Andrén.

Tomas Andrén, vd, Mjöbäcks Sparbank.

Trivselbygden finns inte som ort på kartan utan är ett samlande begrepp och består av orterna Holsljunga, Håcksvik, Kalv, Mjöbäck, Mårdaklev, Älekulla, Älvsered, Östra Frölunda, Överlida och Öxabäck.

Ganska låga priser

Priserna är generellt ganska låga i området, med sittpriser på cirka 650 000 kronor. Pendlingstiderna till städerna är relativt korta.

– Det är lätt att ta sig till städer som Falkenberg, Göteborg och Borås. Fler bör upptäcka fördelarna med Trivselbygden, säger Tomas Andrén som låter som en entusiastisk turistchef.

Amorteringskravet är inget som slår hårt i Trivselbygden - just på grund av de generellt låga priserna.

– Även om man köper en villa här och belånar den så blir man inte direkt överbelånad. Det är billigare att bo i villa här än i en hyresrätt om man ser till månadskostnaden, säger Tomas Andén.

Mjöbäcks Sparbank är känd för att ta djärva grepp. Under 2015 uppmärksammades banken då de delade ut hundralappar för att få behålla sin uttagsautomat.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!