Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är alla turerna kring Dragon Gate

Kinesiska arbetare vid Dragon Gate.
Foto: Petter Oftedal / Scanpix
Det var 2004 som miljardären Jongchung Li köper hotell Check Point Dalälven i Älvkarleby.
Foto: Petter Oftedal / Scanpix

Turerna kring Dragon Gate har varit många och ibland med bisarra inslag.

– Jag har en mycket stark tro på att det här kommer att lyckas, sa miljardären Jongchung Li när han besökte bygget i Älvkarleby 2007.

Tio år senare och flera hundra miljoner fattigare vill han nu bli kvitt spökbygget.

När tidningen Gefle Dagblad intervjuade Jongchung Li sommaren 2007 var han helt övertygad om att Dragon Gate skulle bli en succé.

– Det kommer att föra med sig mycket välstånd till den här platsen, sa han då.

Men i dag tio år senare är anläggningen ett spökmonument över ''Mr Li''.

Här är några av turerna kring den kinesiske miljardärens bygge Dragon Gate.

• 2004. Jongchung Li köper hotell Check Point Dalälven i Älvkarleby. Kommunen jublar eftersom det länge varit ett sorgebarn med hotellet. Här planeras nu för hälsocenter, hotell, restaurang, kinesiska lärare till ett Kung–fu–liknande center. Allt i kinesisk stil.

Snart infinner sig mer än 100 arbetare, influgna från Kina. Men de saknar arbetstillstånd.

• 2005. Nästa bakslag. Kinesiska byggarbetare stoppas och tvingas sluta att jobba på över två meters höjd. Orsak: säkerheten är usel. Fackförbundet Byggnads hotar med blockad eftersom kineserna har för låg timlön, bara 17 kronor. 

– Under mina 30 år som arbetsmiljöinspektör har jag aldrig varit med om maken, sa Lars Nordström, som besökte arbetsplatsen åtskilliga gånger för att få ordning på  arbetsmiljön.

• 2006. Arbetsmiljöverket slår till med föreläggande av vite på grund av den dåliga arbetsmiljön. I november kräver myndigheten 1,2 miljoner kronor av Dragon Gate. 

Dragon Gate utnämns till årets sämsta bygge av tidningen Byggnadsarbetaren.

• 2007. Älvkarleby kommun – som hoppas att anläggningen ska göra underverk för det lokala näringslivet och turismen – signalerar nu miljöbrott efter en inspektion. Byggavfall har eldats upp. Arbetsmiljöverket utfärdar fler förbud på grund, grävmaskiner inte är besiktade och felaktiga elinstallationer är gjorda. 

• 2008.  En kopia av Terrakottaarmén, med 200 figurer, dyker upp i Älvkarleby. Vitet på 1,1 miljoner fastställs av regeringsrätten.

• 2009.  Nya expansionsplaner för Dragon Gate. Nu ska anläggningen, som knappt är i drift, förvandlas till ett Dragon Land. I det planerade projektet ingår tolv svenska kommuner i regionen och lika många kommuner i Kina. Tanken är att de svenska  kommun ska ge plats för ett projekt som är typiskt för den samverkande kinesiska kommunen. 

• 2010 Alla utredningar av miljöbrott läggs ner. Främsta orsaken är att man inte får grepp om rätt företrädare för bolaget eftersom personerna ständigt byts ut.

• 2011 Nu påstås kinesiska investerare vilja förvandla Dragon Gate till ett forskningscentrum för medicin. Anläggningen är fortfarande i halvfärdigt skick. Ingen hotellstart.

• 2012 Dragon Gate börjar förvandlas till en mardröm för Älvkarleby kommun. Några från kommunen reser till Kina för att övertala ''Mr Li'' om att färdigställa bygget. "Vi har olika perspektiv. Jongchun Li har inte särskilt bråttom. För honom är inte lönsamhet det viktiga utan kulturmöten mellan Sverige och Kina. Vi från kommunens sida vill så klart att bygget ska bli klart så snart som möjligt", säger kommunalråd Kenneth Holmström. Kommunen säger därefter nej till vidare utvidgning.

• 2014 Nya bisarra turer. Hotellet i Dragon Gate och det kinesiska centret invigs - men hotellet inte kan öppna eftersom flera tillstånd saknas. Ace Wilder och Kalle Moraeus uppträder för besökarna under invigningsdagen i augusti.

• 2015 Hotellet gapar fortfarande tomt utan gäster eftersom  Älvkarleby kommunen inte godkänt verksamheten. Dokumentation som rör brand- och bullerskydd saknas. Ett bygglov som löpt ut stoppar fortsatt bygge. Restaurangen stängs. "Vi öppnar när vi fått godkännandet från kommunen. Nu är det bara att vänta", säger vd Kenny Li.

• 2016 I september kommer ett mystiskt meddelande på Dragon Gates hemsida. Verksamheten lägger ner, men uttalandet som snabbt dementeras. I december fattar den kommunala samhällsbyggnadsnämnden beslut om att Dragon Gate kan öppna.

• 2017 Dragon Gate ska säljas.

Källa: UNT, Expressen, Älvkarleby kommun.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!