"Många kommuner har kniven mot strupen", säger chefsekonom Sofia Linder."Många kommuner har kniven mot strupen", säger chefsekonom Sofia Linder.
"Många kommuner har kniven mot strupen", säger chefsekonom Sofia Linder.
I tabellen nedan kan du se om din skatt blir högre eller lägre. Foto: Jupiter ImagesI tabellen nedan kan du se om din skatt blir högre eller lägre. Foto: Jupiter Images

I tabellen nedan kan du se om din skatt blir högre eller lägre.

 Foto: Jupiter Images

Här är 35 kommunerna som får höjd skatt

Publicerad

Skatten höjs i 35 kommuner.

Det framgår av Skattebetalarnas stora enkätundersökning om kommunalskatten för 2017.

– Många kommuner har kniven mot strupen, säger chefsekonom Sofia Linder.

 

Får du höjd eller sänkt skatt? Här kan du se listan på alla kommuner

Höjning? Sänkning? Oförändrat?

Skattebetalarna har genom en enkät kartlagt hur skatten blir i Sveriges kommuner och landsting blir nästa år.

– Den första spontana reaktionen är att det är väldigt få kommuner i år jämfört med de senaste åren som ska höja skatten. Men samtidigt finns förklaringen i de tio välfärdsmiljarderna från staten till kommunerna nästa år, säger Skattebetalarnas chefsekonom Sofia Linder.

I klartext: många kommuner skulle sannolikt inte klara sig undan skattehöjningar 2017 om de inte fått in friska miljoner från staten.

"Risk att det här är konstgjord andning"

Finns det en underliggande tickande skattebomb?

– Det finns risk att det här är konstgjord andning, säger Sofia Linder.

35 kommuner höjer skatten, Av dessa ligger 15 i Västerbottens län där det är landstingsskatten som höjs och slår igenom på skattsedeln.

Skatten höjs mest i Lekeberg

Mest höjs skatten i Lekebergs kommun i Örebro län, vars drygt 7600 medborgare får se skatten gå upp med en krona.

Men tuffast är det utan tvekan i Dorotea i Västerbotten, med cirka 2700 invånare. Den skattehöjning som väntar medborgarna nästa år med 50 öre skickar upp kommunen till första platsen. 35,25 kronor blir den totala skatten.

– Inte direkt smickrande med topplaceringen. Vi har det heltufft, säger kommunalrådet MatsErik Westerlund.

"En mängd kommer välja att höja skatten"

Dystra signaler hörs även från många andra av landets 290 kommuner. Skatteunderlaget minskar, kostnaderna ökar. Befolkningen blir äldre och kräver mer och mer omvårdnad. Unga flyttar. Nyanlända som ska slussas in i samhället. Och i slutändan hamnar de styrande i vägskälet: höja skatten eller banta vissa kostnader.

Alltså långt ifrån ett skatteparadis för politikerna där skatteinkomsterna strömmar in. Tvärt om.

– Får inte kommunerna ytterligare statsbidrag så får vi se en mängd kommuner som kommer att välja att höja skatten, säger chefsekonom Sofia Linder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen