Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här har alla samma lön – och tar semester när de vill

Att ta semester när man vill är en dröm för många anställda.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Företaget iTid har en unik policy på sitt kontor i Umeå.  Ägare, ansvariga och medarbetare har exakt samma lön, skriver vk.se. 

– Jag litar på att det som görs i företaget är för vårt bästa, inte för att någon ska sko sig. Våra ägare jobbar också som konsulter, berättar Matilda Höök, som är kontorsansvarig, till vk.

Hon är alltså en chef, men får inte mer betalt för det. 27 personer, varav sju i Umeå, jobbar i företaget som sysslar med verksamhetsutveckling i företag och offentlig sektor.

De flesta anställda är civilingenjörer och hett eftertraktade på arbetsmarknaden. Det är en platt organisation utan traditionell hieraki, och det uppskattas av medarbetarna.

Det blir inget hysch-hysch om vad folk tjänar, konstaterar de. Och man slipper tidsödande lönesamtal. Företaget följer helt enkelt avtalen om löneförhöjning och har kollektivavtal.

Personalen kan också ta semester när de vill, även om det krävs en anpassning till när kunderna har semester. Det beskrivs som frihet under ansvar.

– Mest troligt vill de inte heller ha någon verksamhetsutveckling veckan innan och efter semestern. Inte heller under påsken eller julen, säger Matilda Höök till vk.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!