Coronavirusets spridning har lett till en köpvåg i svenska affärer.
Flera myndigheter avrått från hamstring, och MSB har försäkrat att livsmedlen inte kommer att ta slut. Men trots det har varor som pasta och toalettpapper lyst med sin frånvaro på affärshyllorna.
Och nu har irriterade handlare tagit till egna initiativ för att stoppa hamstringen.
Handlarnas drag mot hamstringen
I en mataffär i Uppsala har man försök att minska massköpen av toalettpapper genom att höja priserna för bulkköp. Det första packet kostar ordinarie pris, medan det andra paketet kostar 100 kronor.
En annan affär har infört regler om att kunderna endast får köpa ett paket toalettpapper per hushåll.

Apoteken inför restriktioner på läkemedel
Samtidigt har Apoteksbranschen beslutat att begränsa försäljningen av läkemedel som innehåller paracetamol. Beslutet togs i samråd med Läkemedelsverket efter att man sett en kraftigt ökad försäljning av till exempel Alvedon och Panodil.
– Det är viktigt att betona att det inte finns någon brist på läkemedel i Sverige just nu på grund av coronautbrottet. Men om vi får en hamstringsvåg, så skulle det kunna ske, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, till Dagens Nyheter.
Från och med torsdagen gäller max tre paket med paracetamol-baserade läkemedel per köptillfälle. Sammanlagt kan man alltså köpa 60 tabletter per besök vid apoteken, skriver DN.
Däremot kan avvägningar göras i särskilda fall.
– Det kommer att bedömas flexibelt, från fall till fall. Begränsningen är mer till för att förhindra att någon roffar åt sig allt på hyllan, säger Johan Wallér till tidningen.
Blocket och Tradera inför förbud
Även E-handeln har vidtagit åtgärder för att minska hamstrandet av viktiga produkter. Såväl Blocket som Tradera har justerat sina regelverk så att det inte längre är tillåtet att sälja munskydd, handsprit och liknande produkter som kopplas till coronautbrottet.
Sajterna förbjuder också säljarna från att nämna coronaviruset i sina annonser, oavsett vad produkten är.
”Beslutet tas för att förhindra bunkring i förtjänstsyfte och på så sätt bidra till att dessa produkter kommer till användning där de behövs bäst”, skriver Tradera i ett pressmeddelande som gick ut förra tisdagen.
LÄS MER: Sjukdomarna som gör coronasmittan farligare