Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Handlarnas lösning mot hamstringen – sätter stopp

Statsminister Stefan Löfven om coronavirusets påverkan i Sverige.
Apoteken inför begränsningar på köp av läkemedel med paracetamol.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Blocket och Tradera förbjuder försäljning av munskydd och coronarelaterade varor.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Mataffärer länsas på toalettpapper.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

På flera håll inför handlare restriktioner på försäljningen för att undvika hamstring.

Mataffärer har satt upp regler för köp av toalettpapper – och apoteken har infört begränsningar på köp av Alvedon och Panodil.

Tradera och Blocket har redan stoppat försäljning av skyddsutrustning.

Coronavirusets spridning har lett till en köpvåg i svenska affärer.

Flera myndigheter avrått från hamstring, och MSB har försäkrat att livsmedlen inte kommer att ta slut. Men trots det har varor som pasta och toalettpapper lyst med sin frånvaro på affärshyllorna.

Och nu har irriterade handlare tagit till egna initiativ för att stoppa hamstringen.

Handlarnas drag mot hamstringen

I en mataffär i Uppsala har man försök att minska massköpen av toalettpapper genom att höja priserna för bulkköp. Det första packet kostar ordinarie pris, medan det andra paketet kostar 100 kronor.

En annan affär har infört regler om att kunderna endast får köpa ett paket toalettpapper per hushåll.

Skylten förbjuder köp av mer än ett paket toalettpapper per hushåll.
Foto: Läsarbild

Apoteken inför restriktioner på läkemedel

Samtidigt har Apoteksbranschen beslutat att begränsa försäljningen av läkemedel som innehåller paracetamol. Beslutet togs i samråd med Läkemedelsverket efter att man sett en kraftigt ökad försäljning av till exempel Alvedon och Panodil.

– Det är viktigt att betona att det inte finns någon brist på läkemedel i Sverige just nu på grund av coronautbrottet. Men om vi får en hamstringsvåg, så skulle det kunna ske, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, till Dagens Nyheter.

Från och med torsdagen gäller max tre paket med paracetamol-baserade läkemedel per köptillfälle. Sammanlagt kan man alltså köpa 60 tabletter per besök vid apoteken, skriver DN.

Däremot kan avvägningar göras i särskilda fall.

– Det kommer att bedömas flexibelt, från fall till fall. Begränsningen är mer till för att förhindra att någon roffar åt sig allt på hyllan, säger Johan Wallér till tidningen.

Blocket och Tradera inför förbud

Även E-handeln har vidtagit åtgärder för att minska hamstrandet av viktiga produkter. Såväl Blocket som Tradera har justerat sina regelverk så att det inte längre är tillåtet att sälja munskydd, handsprit och liknande produkter som kopplas till coronautbrottet.

Sajterna förbjuder också säljarna från att nämna coronaviruset i sina annonser, oavsett vad produkten är.

Beslutet tas för att förhindra bunkring i förtjänstsyfte och på så sätt bidra till att dessa produkter kommer till användning där de behövs bäst”, skriver Tradera i ett pressmeddelande som gick ut förra tisdagen.

Missa inga uppdateringar om coronaviruset. Ladda ner Expressens app för att få bäst koll och senaste nyheterna om viruset.    

LÄS MER: Sjukdomarna som gör coronasmittan farligare 

Så känns det att ha coronaviruset

Svenskarna som drabbats berättar om smittan.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!