Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norwegian handelsstoppas – spekulationer om konkurs

Norwegians aktie handelsstoppas på Oslobörsen.
Foto: KC ALFRED / ZUMA PRESS/IBL
Beskedet väntas gilla tills det kommer nya svar från bolaget.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under onsdagseftermiddagen var det handelsstopp för det krisande flygbolaget Norwegians aktie på Oslobörsen, skriver NRK

Senare under onsdagen meddelade Norwegian att de inlett en form av konkursskydd i Irland kopplat till företagets dotterbolag, skriver Dagens Industri. 

Norwegian är tillsammans med resten av flygbranschen hårt drabbad av coronapandemin. I ett börsmeddelande från Oslobörsen aviserades det under onsdagen att flygbolagets aktie handelsstoppats. 

Innan stoppet sjönk aktien med 0.32 procent och kostade 0:47 norska kronor, skriver E24

Samtidigt fick SAS-aktien ett lyft efter nyheten om konkurrentens handelsstopp. SAS aktie har ökat med 6,4 procent under onsdagen.

”Kan drabba tusentals svenska småsparare”

Frida Bratt är sparekonom vid nätbanken Nordnet. Vid en eventuell konkurs för bolaget kan det drabba tusentals svenska småsparare. 

– Det skulle förutom anställda, resenärer med flera, så skulle det i så fall också drabba flera tusentals svenska småsparare. Norwegian är den mest ägda utländska aktien bland Nordnets svenska kunder och antalet ägare av den har ökat med häpnadsväckande 1 000 procent i år, säger hon och fortsätter: 

– Det har varit en rejäl anstormning i aktien, i ett försök att fånga en aktie på botten som sedan studsar upp igen. Men vad händer med privatspararna, deras aktier och deras pengar OM Norwegian går i konkurs, säger Frida Bratt

Inleder en form av konkursskydd

Senare under onsdagseftermiddagen kom slutligen ett besked från bolaget. De inleder ett reorganiseringsförfarande för Norwegian Air International och Arctic Aviation Assets – dotterbolag till Norwegian, skriver DI. 

Enligt DI meddelade bolaget att aktien fortsätter som vanligt på Oslobörsen och att de kommer flyga som planerat. Norwegian bedömer även att de kommer att ta sig igenom processen, baserat på framtidsprognoser och nuvarande likviditet.


Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!