Handelsbankens vd Anders Bouvin lämnar sin post

Anders Bouvin kommer att lämna sin post under 2019.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Handelsbankens Anders Bouvin.
Foto: KARLA GOWLETT / IMAGE © KARLA GOWLETT

Handelsbankens vd och koncernchef Anders Bouvin lämnar sitt uppdrag för att gå i pension den 31 augusti 2019, rapporterar Dagens industri.

Beskedet kommer efter flera skandaler och precis innan Handelsbanken lämnar kvartalsrapport.

– Det är ingenting annat än min ålder som spelar in, förr eller senare är det dags för oss alla att gå i pension, säger Anders Bouvin.

Under tisdagen meddelades att Handelsbankens vd Anders Bouvin lämnar sitt uppdrag  den 31 augusti 2019.

Sedan Bouvin tillträdde som vd och koncernchef 2016 har banken skakats av flera skandaler, bland annat har ledningen kritiserats efter att flera kvinnliga medarbetare utsatts för sexuella kränkningar av en manlig chef. I Storbritannien har banken haft upprepade problem med Finansinspektionen.

Enligt källor till Dagens industri tvingas Bouvin bort från vd-posten av styrelsen på grund av det senaste årets turbulens. Bouvin säger själv att beslutet helt och hållet är hans eget och inte har någonting med skandaler eller turbulens att göra.

– Det har ju inte påverkat det här. Är man vd i ett stort företag så måste man kunna hantera en mängd olika situationer. Du kan liksom inte gå i pension varje gång du får en situation, eller hur? Det här är bara åldersbetingat. Jag har fattat beslutet helt själv, valt datumet helt själv och jag har meddelat styrelsen som har accepterat mitt önskemål.

Foto: KARLA GOWLETT / IMAGE © KARLA GOWLETT

Du tillträdde som vd 2016 – det kan väl inte ha varit planen att stanna så kort tid?
– Man kan säga så här, jag och min familj pratade tidigare om att jag skulle gå i pension vid 60. Sedan så tog jag det här jobbet för drygt två och ett halvt år sedan, och då har jag därför gått förbi 60 nu. Då har jag tagit beslut nu att efter tre år då kan det vara lagom att återgå till plan a och gå i pension.

Oväntat besked

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, är förvånad över beslutet.

– Jag tycker det känns lite oväntat att det här beskedet kommer nu. Det finns mycket att göra på Handelsbanken och att han uppenbarligen känner sig klar nu, det känns lite oväntat, säger han i Di TV.

Han menar att Anders Bouvin lämnar banken i ett kritiskt skede.

– Han kanske inte är beredd att ta Handelsbanken vidare. Han har inte varit vd jättelänge och det har heller inte varit en helt konfliktfri period. Så jag tycker inte att han lämnar med flaggan i topp. Det är inget dukat bord som en ny vd kommer till.

"Har tröttnat"

Även Ulf Petersson på Dagens industri tror att det senaste årets turbulens kan ha haft betydelse för beslutet.

– Det är möjligt att den här historien med metoo och så där har gjort att han har tröttnat helt enkelt. Jag tror att de kommer framhålla att han inte går på dagen, utan att han går på ett år. Handelsbanken har en tradition av att söka efterträdare i de egna leden, men nu tror jag att man kommer leta även utanför banken, säger Petersson i Di TV.

Anders Bouvin står fast vid att hans beslut att lämna banken inte har någonting med skandaler eller intern kritik att göra.

– Nej absolut inte. Vi har full fart i banken. Det går jättebra, vi har väldigt bra respons från kunderna för vår idé om att fortsätta vara lokal och personlig med kundkontakt, och digital. Det är otroligt spännande att jobba i Handelsbanken i den här positionen just nu.

Har du varit uppskattad som vd för Handelsbanken?
– Det får andra uttala sig om.

Handelsbankens styrelse skriver i ett pressmeddelande att de accepterat Bouvins önskemål och att de omgående inleder processen för att tillsätta en ny vd.


NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!