Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Handelsbanken starkare än väntat

Handelsbankens totala intäkter, som med 9,9 miljarder visserligen var lägre än 10,2 miljarder förra årets andra kvartal, var också de bättre än de 9,7 miljarder proffsen siktat på.Foto: Malin Lööf
Igår steg Handelsbankens A-aktie med 2,8 procent på Stockholmsbörsen.Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Handelsbanken visar musklerna. Storbankens rapport för det andra kvartalet är bättre än väntat på flera punkter, bland annat är rörelseresultatet en halv miljard bättre än proffsen räknat med.

På torsdagen kom SEB med en kvartalsrapport som överträffade marknadens förväntningar.

På fredagen är det konkurrenten Handelsbankens tur att göra exakt samma sak.

Precis som SEB är Handelsbankens rörelseresultat en halv miljard kronor bättre än väntat, 5,3 miljarder kronor mot de 4,8 miljarder som SME Direkts analytikersammanställning pekade mot. Det innebär att banken tjänade drygt 7 procent mer än marknaden räknat med.

Men SEB:s halvmiljard var dopad av en stor engångspost, som kom av att SEB sålt sin del av korttjänsten Visa i Baltikum.

Bättre än väntat på flera punkter

Handelsbankens totala intäkter, som med 9,9 miljarder visserligen var lägre än 10,2 miljarder förra årets andra kvartal, var också de bättre än de 9,7 miljarder proffsen siktat på.

Andra styrkebesked i rapporten var mindre kreditförluster än väntat, och ett bra provisionsnetto – det banken tjänar på att göra affärer för kunders räkning.

Räntenettot - det banken skär emellan på in- och utlåning – var helt i linje med förväntningarna. Enligt SME Direkt hade analytikerna räknat med de 6,8 miljarder kronor banken rapporterade.

Bidragande till det starka resultatet var att Handelsbanken lyckades skära lite i kostnaderna. Att driva banken kostade 4,4 miljarder, något lägre än förväntningarna och även lägre än samma period för ett år sedan.

Klart bättre än börsen dagen innan rapporten

Handelsbanken steg klart mer än börsen på torsdagen. A-aktien klättrade med drygt 2,8 procent, medan börsens storbolagsindex OMXS30 bara ökade med 0,5 procent.

Handelsbanken är en av de banker som tagit mest stryk på börsen sedan britterna folkomröstade sig ut ur EU.

Banken är den av de fyra stora svenska som har den största exponeringen mot Storbritannien, bland annat genom en kontorsrörelse.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!