Handelsbanken lämnar Danmark och Finland

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Handelsbanken säljer sina verksamheter i Finland och Danmark.
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH / TT NYHETSBYRÅN
Handelsbanken vd Carina Åkerström.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Handelsbanken säljer verksamheterna i Finland och Danmark, meddelar den svenska storbanken under tisdagskvällen, i samband med att de redovisar sin kvartalsrapport. 

”Trots en lång närvaro i dessa marknader är bankens marknadsposition liten och banken ser små möjligheter att skala upp sitt erbjudande utan betydande investeringar”, skriver banken i ett pressmeddelande. 

– Affärsmässigt vill vi ha en närvaro där vi har bäst förutsättningar till lönsam tillväxt och stark marknadsposition, säger Carina Åkerström vd och koncernchef i Handelsbanken, i ett uttalande.  

”Handelsbanken har i dag beslutat att inte bedriva verksamhet i Danmark och Finland. En process inleds för avyttring av dessa två verksamheter”, skriver Handelbanken i ett pressmeddelande som publiceras klockan 18.37 på tisdagskvällen. 

Banken konstaterar att förutsättningarna är dåliga för att bedriva lönsam bankverksamhet i grannländerna trots att de de funnits där under lång tid. 

Beslutet redovisas i samband med att banken släpper sin kvartalsrapport. 

Handelsbanken kvartalsrapport i siffror

Handelsbanken redovisar ett rörelseresultat på 6 554 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2021. Det kan jämföras med förväntade 5 776 miljoner kronor, enligt en sammanställning av analytikerprognoser gjord av Infront.

Räntenettot uppgick till 7 961 miljoner kronor, jämfört med ett analytikersnitt om 8 029 miljoner.

Kreditförlusterna var –66 miljoner kronor. Analytikerna hade i snitt räknat med –223 miljoner kronor.

Vd: ”Med detta stärker vi bankens ambitioner”

”Danmark och Finland står tillsammans för 10 procent av intäkterna, 13 procent av kostnaderna och 8 procent av koncernens rörelseresultat”, skriver banken i pressmeddelandet. 

Under de senaste 15 åren har Handelsbanken i Norge utvecklats starkt inom företagsfinansiering. Men att försöka växa i Danmark och Finland skulle kräva betydande investeringar, enligt banken. 

– Affärsmässigt vill vi ha en närvaro där vi har bäst förutsättningar till lönsam tillväxt och stark marknadsposition. Med detta stärker vi bankens ambitioner på våra huvudsakliga marknader Sverige, Norge och Storbritannien, säger Carina Åkerström vd och koncernchef i Handelsbanken, i pressmeddelandet. 

Satsar på Nederländerna, Luxemburg och New York

I stället kommer banken att satsa på andra geografiska regioner utanför Norden. 

”Nederländerna kommer från och med 1 januari 2022, organiseras inom Capital Markets tillsammans med Luxemburg och New York. Närvaro i Euro-området är utöver bankens erbjudande till sina kunder i Nederländerna och Luxemburg strategiskt viktigt för banken också i finansieringshänseende”, skriver banken i pressmeddelandet. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!