Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Handelsbanken: Därför lägger vi ner bankkontor

Hör Di:s Agnetha Jönsson och Quesadas Georg Norberg i Börsmorgon.
Handelsbanken drar ned kraftigt på kontorsnätet.Foto: Malin Lööf
Carina Åkerström, vd på Handelsbanken.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Handelsbanken varslar 1 000 anställda samtidigt som de lägger ner hälften av sina bankkontor.

”Förändringarna kommer att bidra till lägre kostnader,” skriver banken i ett pressmeddelande. 

– Det är ett tråkigt besked för våra medarbetare och medlemmar, säger Anna Hjelmberg, ordförande för koncernklubben inom Finansförbundet i Handelsbanken. 

Bankens besked är något av revansch för den tidigare sparkade vd:n Frank Vang-Jensens - han ville kraftigt banta bankens organisation. 

Den brutala banknyheten presenterades på onsdagsmorgonen under rubriken ” Handelsbanken kraftsamlar på kontoren, ökar den digitala utvecklingstakten och sänker kostnaderna”.

Beskedet betyder i klartext att bankens vd Carina Åkerström, har fått grönt ljus att ge sig på den decentraliserade organisation med starka regionchefer som varit ”kungar i sitt eget rike”. Hela strategin för banken läggs om och kan beskrivas som en slakt av den nuvarande filosofin, något av en kulturrevolution. Bankens fem regioner försvinner.

Ny organisation - glesbygdskontor försvinner

– Vi kommer att omorganisera oss i Sverige, bekräftade Carina Åkerström på förmiddagens presskonferens. Vi kommer organisera oss länsvis. Regionchefsbegreppet försvinner. Hon menade dock att det inte rörde sig om någon centralisering, utan en decentralisering.

– Kontoren är vår ryggrad. Vi kraftsamlar på de kontor vi har kvar, sa hon och beskrev förändringen som en satsning.

Handelsbankens lilla bankkontor i Lugnvik utanför Kramfors är ett av de bankkontor som redan mött bankdöden. De har stängt för gott.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Handelsbanken har i dag kontor på många mindre orter som nu sannolikt blir av med sitt bankkontor. Under presskonferensen blev Carina Åkerström, också hårt ansatt med frågor kring kontorsslakten.

– I centrum står kunden. Vi kommer att göra vårt yttersta för att se till att vi kan ta hand om kunderna när vi slår samman två kontor och att vi får med oss dessa kunder. Hon kallade förändringen ”en kunddriven förändring” med hänvisning till kunderna förändrade beteenden att i allt högre utsträckning använda bankens digitala lösningar i stället för att gå in på bankkontoret.

 

Vd Carina Åkerström har nu fått grönt ljus från styrelsen att banta och vässa Handelsbanken. 200 kontor skrotas.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Handelsbankens aktie steg med knappt tre procent när börsen öppnade.

De fackliga organisationerna hade fått en förvarning om de planerade neddragningarna mot tystnadsplikt.

– Vi har känt till det en tid. Det är ett tråkigt besked för våra medarbetare och medlemmar. Vi kommer att göra allt för de enskilda personerna som drabbas så att de blir behandlade med respekt och omsorg, säger Anna Hjelmberg, ordförande för koncernklubben i Handelsbanken. 

Kontorsslakten

Vid slutet av 2021 ska Handelsbankens kontor minska från dagens 380 till drygt 200. Samtidigt tvingas runt 1 000 personer lämna arbetsplatsen under de närmsta två åren, tillkännagav Handelsbanken i det pressmeddelande som skickades ut på onsdagsmorgonen.

”Förändringarna kommer att bidra till lägre kostnader,” meddelar banken.

– Det här kommer inte oväntat. Men trots de aviserade neddragningarna kommer Handelsbanken att ha fler kontor än Swedbank. Det blir cirka 200 mot Swedbanks 160, säger Joakim Bornold, sparekonom och analytiker på Söderberg&Partners.

Handelsbanken drar ned från 380 kontor till cirka 200.Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Förhandlingar och samråd inleds direkt med facken. Vår ambition är - som alltid i Handelsbanken - att hantera övertalighet med respekt och omsorg om den enskilda medarbetaren”, säger Handelsbankens vd Carina Åkerström i pressmeddelandet. 

Satsar digitalt

Neddragningen beskrivs i bankens pr-maskineri som en ”kraftsamling” och man pekar på att man samtidigt ”ökar den digitala utvecklingstakten och sänker kostnaderna”. 

”Vid utgången av 2022 ska koncernens samlade kostnadsnivå uppgå till cirka 20 miljarder kronor, baserat på 2020 års valutakurser, före eventuella avsättningar till Oktogonen. De kostnadsminskningar som krävs för att nå dit beräknas innebära att koncernens intäkter minskar med cirka en miljard kronor,” skriver de i pressmeddelandet.

Vidare utlovas en satsning på totalt en miljard kronor under de kommande två åren inom IT, ”för att nå en ny nivå i sitt digitala kunderbjudande.” Handelsbanken hänvisar satsningen till att fler kunder vill göra bankärenden digitalt.

Redan förra hösten tillkännagav banken att en översyn av hela verksamheten skulle ske, och dagens besked beskrivs som en följd av den översynen.

 

Frank Vang-Jensen fick gå på dagen från Handelsbanken. Han är numera vd och koncernchef för Nordea.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sparkade vd:n gav sig på bankens kultur

En person som antagligen ler lite i smyg är den tidigare vd:n dansken Frank Vang-Jensen. Han fick sparken under dramatiska omständigheter. 

När Frank Vang-Jensen tillträdde som vd och koncernchef ville han ge sig på kostnadsstrukturen och ”angripa” bankens decentraliserade struktur med starka regionkontor och starka chefer för regionkontoren. Han ansåg att det fanns miljoner att spara. Han ville också slakta ett 50-tal bankkontor. Det var ett direkt angrepp mot hela kulturen inom banken och det slutade med att Frank Vang-Jensen fick gå på dagen. Han hade då 20 år bakom sig i banken och kunde dess organisation utan och innan.

Bankens ordförande Pär Boman var hård i tonen när bankstyrelsens beslut offentliggjordes.

– Det visade sig att det sista jobbet han hade blev för svårt. Han levde inte upp till de krav man kan ha på en vd i Handelsbanken. Det kan ses som en felrekrytering och jag har en del i att det blev så, sa Pär Boman om Vang-Jensen och tillade att ”ledaruppgiften blev lite för svår för Frank”.

Frank Vang-Jensen styr i dag i stället över hela Nordea som vd och koncernchef.

Flera källor uppger för Expressen att det bland annat var kontorsnätet som Frank Vang-Jensen ville banta kraftigt och även skära rejält i organisationen kring bankens starka regionchefer.

– Det har varit en stark kultur att man haft olika regionbanker. Men man har sett över kostnaderna och ser att det inte är effektivt. Man har sett att det går att samla ihop en del administrativa uppgifter på flera olika ställen, men inte i den form som har varit tidigare där varje regionbank har haft sitt regionkontor. Det blir mer effektivt att samla ihop det. Det betyder inte att alla funktioner eventuellt hamnar i Stockholm utan man gör vissa arbetsuppgifter på ett ställe i Sverige, säger Anna Hjelmberg, ordförande för koncernklubben i Handelsbanken. 

 

Jan Larsson, kommunikationsdirektör för Handelsbanken om beskedet.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!