Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han vill höja bensinpriset – startade nytt uppror

Viktor Erik Jensen ligger bakom ”Bensinupproret 3.0”. Foto: Privat
”Bensinupproret 3.0” vill att bensinpriset höjs. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0” har samlat nära en halv miljon medlemmar på kort tid. 

Nu har dess motpol grundats – ”Bensinupproret 3.0”, för de som tvärtom vill att bensinpriset höjs. 

– Det är helt enkelt för att vi vill sluta med koldioxidutsläppen, så att vi får en bra framtid, säger initiativtagaren Viktor Erik Jensen. 

Bensinen, som kostar snart 17 kronor litern, har debatterats flitigt den senaste veckan. 

Anledningen är ”Bensinupproret 2.0”, en grupp på Facebook som samlat nära en halv miljon människor. Alla tycker de att bränslepriset är för högt och kräver en förändring. 

Men Viktor Erik Jensen tycker tvärtom, och har därför startat ett nytt uppror: ”Bensinupproret 3.0”. 

– Det gjorde jag som en motpol. Det var så många som ville sänka priset. Jag tänker att det är dåligt för klimatet och ville samla en kraft som står för det motsatta, säger 35-årige Viktor Erik Jensen från Lund, som startade gruppen. 

Gruppen startades på Facebook i onsdags, och har sedan dess växt till 2 200 medlemmar. 

– I gruppen förs alla möjliga diskussioner som är kopplade till en höjning av bensinpriset. Vi diskuterar de olika mekanismer som finns, olika slags skatter eller avgifter på antingen bensinen eller koldioxidutsläppen och så vidare, säger Viktor Erik Jensen och fortsätter: 

– Men det handlar också om hur exempelvis bilberoende landsbygdsbor ska kunna bli kompenserade på något sätt, så att det ska bli en så rättvis omställning som möjligt.

Ser det som en del i omställningen 

Han säger att han kan förstå att bilberoende personer kan bli provocerande av initiativet. 

– Jag tror att de blir provocerade om de hör att vi vill höja priset. Men om de förstår varför, och att vi också har tankar om hur det skulle kunna gå till på ett sätt som inte förstör deras möjligheter att leva, kanske de förstår varför vi vill detta. Det är helt enkelt för att vi vill sluta med koldioxidutsläppen, så att vi har en bra framtid framför oss, säger han. 

Viktor Erik Jensen lyfter exempel på flera olika modeller som kan göra att omställningen blir rättvis – samtidigt som bensinpriset höjs. Han säger att det kan handla om att ta ut skatter eller avgifter på det som släpper ut koldioxid, och sedan föra över pengarna till andra ändamål, som utbyggnad av kollektivtrafik eller utveckling av elbilar. 

– Det finns många andra åtgärder än att höja bensinpriset, och de är vi inte negativa till. Man kan ha jättemånga andra idéer också, men vi som är med i gruppen ser det här som en del i den hela omställningen, säger han. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!