Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han tvingas söka jobb trots skadan

"Lugn och ro och tålamod – det är vad jag behöver för att komma tillbaka till ett jobb", säger Peter Berglund, 50, Piteå. Peter fick en hjärnblödning för drygt fyra år sen och blir långsamt bättre. Varje dag promenerar han med hunden Charlie.
Foto: Olle Wande
Inte ens en procent av de som får sjukersättning kommer tillbaka till ett jobb. Det visar en kartläggning från försäkringskassan. Peter Berglund, 50, fick sjukersättning för drygt fyra år sen då han drabbades av en hjärnblödning. I maj blir han utförsäkrad - och ska söka jobb. - Jag behöver mer rehabilitering, säger han.

FAKTA


Åter till arbetslivet


Strax över 40 år,

välutbildad och sjuk på grund av psykiska problem, som depression. Då är chansen störst att komma tillbaka till ett jobb, visar en rapport från försäkringskassan (2007).
93 000 svenskar blir utförsäkrade de närmsta tre åren: cirka 24 000 med sjukpenning, och cirka 69 000 med tidsbegränsad sjukersättning (kallades förr förtidspension).
Av de långtidssjukskrivna har hälften fått sjukpenning i 2,5 år. Den andra hälften längre.
Av förtidspensionärerna har hälften fått sjukersättning i mer än fyra år. Den andra hälften ett-fyra år. Dessförinnan var de sjukskrivna.
De utförsäkrade ska – om de bedöms kunna arbeta – söka jobb, och får gå en kurs på arbetsförmedlingen i tre månader.
Källa: Försäkringskassan

Tvåbarnspappan Peter Berglund, Piteå, var sjuksköterska och egen företagare när han fick en hjärnblödning.
- Läget var kritiskt, jag låg i två månader på sjukhus, berättar han. Talet försämrades och min högra sida blev förlamad. Jag som har varit extremt frisk hela livet - jag hade varit borta två arbetsdagar.
Vägen tillbaka har varit lång.
- I dag kan jag göra det mesta, men långsamt. Jag går ganska bra, men högra armen och handen är stela som Kapten Kroks, och jag är högerhänt.
- Jag hoppas på ett jobb en dag, men jag skulle nog behöva fem år till med rehabilitering. Jag räknar faktiskt med att få förlängd sjukersättning när jag utförsäkras i maj - det är så uppenbart att jag inte kan jobba. Mitt handikapp är synligt.

Få kommer tillbaka

Av svenskar som får sjukersättning - som Peter Berglund - kommer mindre än en procent tillbaka till arbetsmarknaden för att jobba eller söka jobb. Det visar en studie som försäkringskassan har gjort.
"Typfallet" som börjar jobba igen...
...har en psykisk diagnos, som depression eller reaktion på svår stress.
...är strax över 40 år.
...har haft sjukersättningen på deltid och relativt kort tid: två-fyra år.
...är välutbildad - detta gäller särskilt kvinnorna.

Bemötandet är viktigt

Kristina Alexanderson, professor i socialförsäkring, ledde en studie där man följde unga sjukskrivna i Östergötland i elva år.
- Flera berättade att hur de blivit bemötta, av till exempel läkare och försäkringskassan, hade lika stor betydelse som själva rehabiliteringen för deras återgång i arbete.
Redan efter några månader kan man få "biverkningar" av att vara sjukskriven, erfar Kristina Alexanderson:
- Självförtroendet kan sjunka, många känner sig socialt isolerade. Då kan ett negativt bemötande ta väldigt mycket kraft.

Ny arbetsmarknad behövs

Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial medicin:
- Många som utförsäkras behöver mer rehabilitering. Sen måste vi skapa en alternativ arbetsmarknad som välkomnar dem som inte kan jobba fullt ut. Vi borde premiera sådana arbetsgivare.

Expressen rättar: I en tidigare version av artikeln hade det hamnat fel material i faktarutan. Under den sista punkten borde det också, som nu, framgå att det bara är de utförsäkrade som bedömts klara ett jobb som ska söka arbete.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!