Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han tar över som vd för Svenskt Näringsliv

Jan-Olof Jacke bli vd för Svenskt Näringsliv.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Astra Zenecas Sverigechef Jan-Olof Jacke tar över som vd för Svenskt Näringsliv. 

Beslutet blev offentligt under en pressträff på onsdagen. 

– Att nu få ägna mig helhjärtat åt det svenska företagsklimatet känns som en naturlig fortsättning såväl som en stor förmån och viktig utmaning, säger Jan-Olof Jacke.

I dag, onsdag, klockan 11, höll Svenskt Näringsliv en pressträff, där organisationen presenterade Jan Olof Jacke som Carola Lemnes efterträdare som vd för Svenskt Näringsliv. 

LÄS MER: Uppgifter: Telia vägrar ge upp – vill köpa TV4

Jan-Olof Jacke lovordas av ordförande Fredrik Persson

– I hela mitt yrkesliv har jag verkat i en mycket konkurrensutsatt och kunskapsintensiv del av näringslivet. Jag har jobbat för att verksamhet i Sverige ska hävda sig i den miljön. Att nu få ägna mig helhjärtat åt det svenska företagsklimatet känns som en naturlig fortsättning såväl som en stor förmån och viktig utmaning, säger Jan-Olof Jacke i ett pressmeddelande. 

Näringsminister Mikael Damberg hyllar Svenskt Näringslivs nye vd, Jan-Olof Jacke.
Foto: KRISTIAN POHL / REGERINGSKANSLIET

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg, S, tycker valet av ny vd är utmärkt. 

– Jag vill gratulera både Jacke och Svenskt Näringsliv. Vi har jobbat ihop i många år och jag har stor respekt för honom. Det jag uppskattar med honom är att han är väldigt resultatinriktad. Det är precis vad Svenskt Näringsliv behöver, säger Mikael Damberg. 

Han lovordas av styrelseordförande Fredrik Persson. 

– Jan-Olof är en erkänt skicklig ledare med stor internationell erfarenhet. Som styrelseledamot i Svenskt Näringsliv och som ordförande för Ung Företagsamhet har Jan-Olof visat ett starkt engagemang för företagsamhet och entreprenörskap, säger Fredrik Persson i pressmeddelandet. 

Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringslivs nya vd.
Foto: SÖREN ANDERSSON / Svenskt Näringsliv

LÄS MER: Trots köpstopp: Solidars fonder är kvar inom LO

Har haft en tät dialog med politiken

Sverigechefen för läkemedelsjätten Astra Zeneca har de senaste veckorna varit favorittippad till uppdraget efter att efter att Maria Rankka blockerats från att få jobbet, enligt Di.  

– I sina roller i Astra Zeneca har Jan-Olof under många år haft en tät dialog med politiken i syfte att skapa bästa möjliga förutsättningar för att bedriva kunskapsintensiv verksamhet i Sverige. Jan-Olof är uppväxt i en småföretagarfamilj och har god förståelse för den verklighet som mindre företag upplever, säger Fredrik Persson. 

Jan-Olof Jacke

Jan-Olof Jacke har varit vd för AstraZeneca AB sedan 2013. Han har innan dess varit chef för Astra Zenecas globala finans- och inköpsorganisation inom R&D 2008–2013, finanschef i Astra Zeneca AB 2006–2008.

Innan Astra Zeneca arbetade Jan-Olof på olika befattningar inom familjeföretaget Forsåkers Fabriker och var senare managementkonsult i flera år.

Jan-Olof Jacke är ordförande för Ung Företagsamhet och ledamot i styrelsen för Svenskt Näringsliv. Han sitter också i styrelserna för Svenska Mässan, ICC Sverige och Mentor Sverige.

Han är född 1965, utbildad civilekonom från Handelshögskolan i Göteborg, är gift och har två vuxna döttrar och bor i Kullavik utanför Göteborg. 

Källa Svenskt Näringsliv

– Svenskt Näringsliv har en central roll som företrädare för det samlade näringslivet, men också en unik uppgift som röst för alla de företagare, entreprenörer och branscher som ännu inte finns, men som kan uppstå om förutsättningarna är de rätta. Jag ser fram emot att kavla upp ärmarna och ägna mig åt denna viktiga uppgift, säger Jan-Olof Jacke. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!