Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han ska försöka rädda svenskarnas pensioner

Stefan Lundbergh har fått ett viktigt uppdrag från regeringen. "En styrka är att jag har tittat på de här frågorna tidigare och gör det löpande". Foto: Pressbild
Annika Strandhäll är ordförande i pensionsgruppen i riksdagen, som har valt Stefan Lundbergh som snabbutredare.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
De senaste åren har PPM-systemet solkats ner, bland annat med Falcon funds-skandalen och Allra som gav usel avkastning – samtidigt som huvudägaren levde lyxliv. Nu ska frågan snabbutredas.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Han har jobbat med pensioner i nästan 20 år och beskriver sig själv som en "pensionsnörd".

Den ekonomiska statistikern Stefan Lundbergh ska utreda hur regeringen kan förändra PPM-systemet – och rädda miljoner svenskars pensionsmiljarder.

– Det är viktigt att bygga ett system som fungerar för människor. Det är inte alltid rationell logik som styr, säger han.

Pensionsmyndighetens förslag för att stärka miljoner svenskars skydd på premiepensionens fondtorg är inte nog, enligt riksdagens pensionsgrupp. Problemet med oseriösa aktörer som skor sig på pensionsspararnas pengar är för stort.

De senaste åren har PPM-systemet solkats ner, bland annat med Falcon funds-skandalen och Allra som gav usel avkastning – samtidigt som huvudägaren levde lyxliv.

Nu ska frågan snabbutredas.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, har handplockat Stefan Lundbergh, 49, till att göra en förstudie över hur PPM-systemet kan förändras strukturellt.

– Det känns jättekul och spännande att titta på de här frågorna, säger Stefan Lundbergh när han ringer från London.

Jobbar med pensioner utomlands

Lundbergh är född i Stockholm och uppvuxen i Sundsvall. Han har sedan studerat i Uppsala och tagit en doktorsexamen i ekonomisk statistik vid Handelshögskolan i Stockholm.

Sedan 1999 har han jobbat med pensioner i Sverige, England och Nederländerna. Bland annat på Skandia liv. Nu bor han i Haarlem i Nederländerna och jobbar på företaget Cardano, som hjälper pensionsfonder att hantera risker i sin balansräkning.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om premiepensionen 

 

Eftersom Stefan Lundbergh främst är verksam utomlands tycker han att han har objektiv syn på det svenska pensionssystemet.

– Sverige har ett jättebra ålderspensionssystem. Får man även till premiepensionen får vi ett av de bästa systemen i världen, robust och som klarar kriser.

Stefan Lundbergh börjar sitt uppdrag med att ge politikerna en hemläxa. Först vill han att den parlamentariskt sammansatta pensionsgruppen fastställer syftet med premiepensioner inom ålderspensionen.

– Sedan kan man utreda vilken produkt eller lösning som bäst uppfyller syftet och därefter implementera den bästa lösningen, säger han.

– Mitt uppdrag är att rita en karta över möjliga lösningar som kan leda till målet. Att ge en överblick över vad som är möjligt. Sedan är det upp till pensionsgruppen att välja en lösning som är bra.

Fördelar och nackdelar med PPM

För Stefan Lundbergh är det viktigt att vara objektiv, och inte lägga in sina egna värderingar i utredningen.

Finns det hopp för PPM-systemet?

– Definitivt, det finns mycket bra. Alla individer delar sin långlevnadsrisk, så länge man lever får man pension från premiepensionssystemet. Och att alla sparar till premiepensionen är jättebra.

Vad finns det för problem?

– Som individ kan det vara svårt att göra finansiella val och välja olika fonder. Pensionsgruppen kanske bör tänka igenom vilka valmöjligheter som finns och hur de presenteras.

 

LÄS MER: Så vill regeringen rädda din premiepension 

 

Stefan Lundbergh hänvisar till en bok som heter "Nudge" från 2008,  skriven av Chicago universitet-ekonomen Richard Thaler och Harvardprofessorn Cass R. Sunstein. De tar upp det svenska premiepensionssystemet.

– Att välja mellan dåvarande 500 fonder eller 850 i dag tyckte inte de var särskilt bra valarkitektur för en individ.

Ekonomen: "Kan inte förändra människor"

Lundbergh fortsätter:

– Jag tror att det är viktigt att bygga ett system som fungerar för människor.

Han är själv intresserad av ha ett mänskligt perspektiv och försöka förstå hur människor agerar.

– Det är inte alltid rationell logik som styr. Man kan inte förändra människan att bli en superrationell Mr Spock. Det är bättre att bygga ett system utifrån hur människan fungerar och göra det så enkelt för oss som möjligt att fatta beslut.

 

LÄS MER: PPM-försäljning via telefon kan stoppas 

 

Samtidigt är det viktigt att basera utredningen på fakta och forskning, säger Stefan Lundbergh.

– Det är viktigt att få till ett bra, objektivt beslutsunderlag. Sedan kan man diskutera vilka värderingar man vill göra och vilka faktorer man vill trycka på när ,an väljer en lösning, men det är upp till de folkvalda politikerna att göra.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!