I början av varje månad hade Marcus Stenberg tidigare slut på pengar. "Och jag visste aldrig riktigt vad jag hade gjort. Det är konstigt att man kan vara en logisk människa annars men inte när det kommer till den egna ekonomin som kan vara väldigt förknippad med känslor", säger han. Foto: PrivatI början av varje månad hade Marcus Stenberg tidigare slut på pengar. "Och jag visste aldrig riktigt vad jag hade gjort. Det är konstigt att man kan vara en logisk människa annars men inte när det kommer till den egna ekonomin som kan vara väldigt förknippad med känslor", säger han. Foto: Privat
I början av varje månad hade Marcus Stenberg tidigare slut på pengar. "Och jag visste aldrig riktigt vad jag hade gjort. Det är konstigt att man kan vara en logisk människa annars men inte när det kommer till den egna ekonomin som kan vara väldigt förknippad med känslor", säger han. Foto: Privat
Marcus Stenberg kunde tidigare hänga på shoppingsajter på nätet i evigheter. Det kan han fortfarande göra – men nu avslutar han köpet innan det det går igenom. Foto: Claudio Bresciani / TT NYHETSBYRÅNMarcus Stenberg kunde tidigare hänga på shoppingsajter på nätet i evigheter. Det kan han fortfarande göra – men nu avslutar han köpet innan det det går igenom. Foto: Claudio Bresciani / TT NYHETSBYRÅN
Marcus Stenberg kunde tidigare hänga på shoppingsajter på nätet i evigheter. Det kan han fortfarande göra – men nu avslutar han köpet innan det det går igenom. Foto: Claudio Bresciani / TT NYHETSBYRÅN

Han lyckades sluta shoppa under ett år

Publicerad

Marcus Stenberg, 32, fick nog av sitt eget beteende – och gav ett drastiskt nyårslöfte:

Köpstopp.

Nu släpper han en bok om konsumtion.

– Känslan av att livet rämnar är borta, men också vardagskicken och det är tråkigt, säger Marcus Stenberg.

Marcus Stenberg försatte sig själv i en ond cirkel. Han kunde ta lån för att betala av ett lån som han tagit för att betala kreditkortsräkningar.

– Jag gick back en tusenlapp varje månad innan jag ens hade köpt mat. Då har det gått för långt, berättar Marcus Stenberg.

Han funderade på att anmäla sig själv till "Lyxfällan" på TV3. Han skulle bara ta "ett sista sms-lån till kläder för att se bra ut i tv".

– Varje gång jag gick till brevlådan var jag rädd att jag skulle ha fått ett brev från Kronofogden. Det var bara en tidsfråga.

 

LÄS MER: Så blev Oskar och Maribel ekonomiskt fria vid 40

 

Nyårslöfte om köpstopp

Någonstans där fick Marcus Stenberg nog.

Vändningen blev nyårsafton 2015, klockan 18.50. Då avgav han ett löfte om att ta ett köpfritt år 2016 – och samtidigt blogga om det, något bland annat SVT Nyheter i Norrbotten tidigare berättat om.

Inspirationen kom från Expressen-journalisten Gunilla Brodrejs bok "Shopstop: rapport från ett celibat".

Marcus Stenberg slutade handla allt från inredning och dyra doftljus till kläder och böcker. Han sade också upp Spotify, Netflix och HBO, började laga sina kläder, såg över försäkringar och försökte hitta billigare alternativ på mat och bensin.

 

Marcus bästa tips för att bryta konsumtionen

1. Prata med någon

Om du inte vågar prata ansikte mot ansikte med någon: ta till mejl och internet. "Då är det mycket lättare att reda ut alla tankar om ekonomiångest"

2. Betala av rätt lån

En del kreditgivare har extrema räntor – betala av dessa först.

3. Ge inte upp efter bakslag

Du kan misslyckas, saker är inte förstörda för det. Försök i stället förstå varför bakslaget kom och varför just nu. "Självanalys är din bästa vän i sådana lägen".

 

Tidigare hade han använt konsumtion som ett sätt att dämpa ångest och dåligt självförtroende. Så det blev en svår omställning.

– Jag kände mig sämre. Jag kände mig som en sämre vän, en sämre partner som inte kunde köpa presenter, jag kände mig fulare för att jag inte kunde köpa nya kläder och tyckte att det var fult hemma. Allt blev tråkigare, säger Marcus Stenberg.

 

LÄS MER: LISTA: Här får du bäst ränta på sparpengarna

 

"Belöningen blev kortvarig"

Men under året lärde han sig att acceptera situationen. Han tänkte kring ekonomi på ett mer logiskt sätt och började betala av sina skulder – de dyraste först. Han sålde också saker på Tradera, Bokbörsen och Facebook för runt 15 000 kronor.

– Men det tar väldigt lång tid att betala av skulder så den belöning jag fick när jag kände mig duktig blev så himla kortvarig, berättar Marcus Stenberg.

 

Det här är Marcus Stenberg

Ålder: 32 år.

Bor: Lånar ett hus i i Koutojärvi i Tornedalen.

Yrke: Hade tidigare en deltidsanställning i en bokhandel utanför Borås. Är nu arbetslös men letar jobb.

Utbildning: Fotgrafutbildning vid Valands konsthögskola. Tog sin masterexamen med ett arbete om bokomslag.

Intressen: Fotografera. Gillar också inredning, och konst.

Aktuell: Med boken "Jag har inte råd: Sorrow nr 5", som i början av veckan lanserades av Lava förlag.

 

Han uppskattar att han vid början av 2016 hade skulder på 150 000–200 000 kronor i "dumkrediter, blancolån och sms-lån".

– Det är inte jättemycket pengar för en del personer men det beror ju på vad man tjänar, säger Marcus Stenberg.

Bloggade om ett år av köpstopp

Trots att han tyckte att allt blev tråkigare och fortfarande inte har hittat något substitut för shoppingen så körde han 2016 ut. Bloggen hjälpte honom.

– Jag har ingen koll på min privatekonomi men har bra arbetsmoral, så jag såg det hela som ett projekt för mig själv. 

Genom bloggen kunde han registrera och dokumentera sina känslor och sitt beteende, vad han saknade och när han blev köpsugen.

 

Marcus Stenberg tycker att det känns jobbigt att ha släppt en bok eftersom han skriver mycket om sina egna känslor, problem och om psykisk ohälsa. Han berättar att den är lite som en shopaholics dagbok samtidigt som den är kapitalkritisk.Foto: Lava förlag

 

Mot slutet av året märkte han hur han själv hade förändrats.

– Jag började tycka att saker var dyra. Känslomässigt hade jag aldrig känt den reaktionen tidigare, säger Marcus Stenberg.

I dag har han en mer balanserad syn på konsumtion. 

– Jag känner fortfarande det där köpsuget. Men jag har hittat ett sätt att hantera det.

Släpper bok om konsumtion

Bloggen har blivit till boken "Jag har inte råd: Sorrow nr 5" som släpptes tidigare i veckan. I helgen befinner sig Marcus Stenberg på Bokmässan i Göteborg.

– Jag önskar att jag kunde ha en hurtig, peppande slutsats men jag tror att jag hade gett upp efter några månader om jag inte haft det här som ett projekt, säger han.

 

LÄS MER: Raseri och uppror mot regeringens nya skatter 

 

Han fortsätter:

– Jag har inte hittat en massa saker som är bättre att göra i stället, men det är skönt att kunna gå till brevlådan och inte behöva tänka "nu blir det utmätning".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen