Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han lämnade Wall Street – för att bygga med Lego

Nathan Sawaya, svenskättling som blivit en av världens största legoskulptörer.
I sin atelje i Los Angeles har Nathan sju miljoner klossar.
Ett konstverk av mänsklig storlek kan ta tre veckor att färdigställa.
Nathan Sawaya var en framgångsrik advokat innan han sadlade om till konstnär: ”Förbered dig på de negativa reaktionerna från omgivningen när man gör en sådan övergång”, säger han.

Svenskättlingen Nathan Sawaya var framgångsrik advokat på Wall Street, tjänade massor med pengar men vantrivdes med livet.

Han sa upp sig, bytte liv – och började bygga med legobitar.

– Jag var aldrig riktigt lycklig när jag jobbade som advokat, säger Nathan som i dag är världens främsta legoskulptör.

Nu ställs hans verk ut i Sverige.

Nathan Sawayas föräldrar, farföräldrar och farfarsföräldrar hette Svensson och utvandrade från Sverige till USA på 1860-talet.

Han har aldrig varit i ”hemlandet”, men när hans nya legoutställning visas på Saab Arena i Linköping med start den här veckan kommer Nathan för första gången att besöka landet hans släktingar Sven och Johanna emigrerade från.

– Det känns stort, min mamma heter fortfarande Svensson, säger han på telefon inför Sverigebesöket.

Nathan Sawaya, 44, var under flera år framgångsrik advokat med Wall Street i New York som arbetsplats.

– När jag kom hem på kvällen kände jag aldrig att jag var riktigt lycklig. Jag behövde nån slags utlopp. Det finns de som går till gymmet, andra går till baren. Jag behövde göra något kreativt, bygga och tillverka saker för att ändra min sinnestämning. Jag målade, jag skrev, jag ritade, säger Nathan.

Och han började skulptera, först i lera och med ståltråd.

– Sen mindes jag hur jag som barn brukade bygga med legobitar...

Webbsidan kraschade av trafiken

Han började göra enkla avbilder, av ett äpple eller en vas, och hobbyn bara växte.

– Jag jobbade heltid som advokat och det här med legobyggandet tog upp allt mer av min tid, ibland höll jag på i sex timmar efter jobbet, säger Nathan.

Oktober 2016: Legokonst utanför Vita Huset.Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT

Han startade en webbsida och började få önskemål och förfrågningar om att specialtillverka legoskulpturer.

– När webbsidan kraschade av för mycket trafik insåg jag att det kanske går att göra en verklig förändring av mitt liv.

Hobbyn växte till ett yrke och själva uttrycket till en konstform.

2007 sa han upp sig från advokatfirman och gjorde vad många drömmer om: han bytte liv.

– När jag började som legoskulptör handlade det bara om att sälja och sälja för att få ekonomin att gå ihop. Efter hand fick jag möjlighet att göra utställningar där jag kunde marknadsföra mina verk, säger Nathan.

I dag ställer han ut sin konst över hela världen.

Öppen kanal rakt in på Legos huvudkontor

I sin studio i Los Angeles har han sju miljoner legoklossar vilket gör honom till en av den danska leksaksjättens bästa kunder.

– När jag började köpte jag allt i affärer eller på nätet, men det går inte längre eftersom jag ofta gör beställningar på 100 000-tals legoklossar, säger Nathan.

Mars 2018: Utställningen ”The art of the brick” i Minsk.Foto: TATYANA ZENKOVICH / TT

Han har utarbetat en väl fungerande affärsrelation med Legos huvudkontor i Billund på Jylland, som går ut på att de skickar obegränsat med bitar närhelst Nathan ber om det.

– Jag skriver till dem och säger att jag behöver köpa en halv miljon röda legoklossar så skickar de det till mig.

Samarbetet med Lego är helt av praktisk natur – någon sponsring från världens största leksakstillverkare är det inte frågan om.

– Jag är en helt oberoende. Men säkert en väldigt unik kund.

Vid utställningen i Linköping kommer Nathan att ställa ut en T.Rex – i naturlig storlek.

För att transportera den till Sverige har han fått bygga den i 14 olika delar som sedan sätts samman. Alla bitar limmas för att klara transporten.

Nathans råd: Så byter du liv

Att bygga ett rejält legokonstverk tar faktiskt inte så lång tid som man kanske tror.

En människa i naturlig storlek tar runt två–tre veckor för Nathan att färdigställa, och det går åt mellan 16 000–20 000 klossar.

Vilket konstverk är du mest nöjd med?

– Du frågar mig att välja ett favoritbarn! Det är omöjligt. Jag gissar att bästa svaret är nästa projekt, för det är alltid där mitt största fokus ligger.

Mars 2018: Antika skulpturer i legotappning på utställningen ”The art of the brick” i Minsk.Foto: TATYANA ZENKOVICH / TT

Vad vill du säga till andra som drömmer om att byta liv?

– Gör det. Men förbered dig på de negativa reaktionerna från omgivningen. Jag var inte beredd på att de jag trodde var mina vänner försökte göra allt för att övertala mig att inte ta det här steget.

– Sen måste man ha en plan. Man kan inte byta liv från en dag till en annan. För mig tog det två år att göra övergången från advokat till konstnär. Jag brukar säga att om du hatar hatar ditt nio till fem-jobb och hellre vill bli rockstjärna så... bra! Men du behöver ta rätt många gitarrlektioner först.

”Lego kommer alltid att finnas”

Den danska leksaksjätten går just nu genom en period av kris. Under 2017 gjorde man sig av med 1 400 anställda och mars kom beskedet att vinsten faller för första gången på 13 år. 

Vilket Nathan noterat, men inte fäster någon större vikt vid.

– De kommer att fortsätta vara en tillverkare av det mest fantastiska byggmaterialet för konst.

Fotnot: Nathan Sawayas utställning ”The art of the brick” visas på Saab Arena i Linköping under perioden 10 maj till 12 augusti.

Nathan Sawaya.Foto: Pontus Höök
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!