"Det finns två sätt att bli hedersdoktor. Antingen ska man ha mycket förstånd eller mycket pengar. Jag har inget förstånd men mycket pengar, det hade jag" säger "Aktiestinsen" Lennart Israelsson, medan han med ett förtjust leende betraktar födelsedagstårtan. Foto: Jonte Wentzel
"Det finns två sätt att bli hedersdoktor. Antingen ska man ha mycket förstånd eller mycket pengar. Jag har inget förstånd men mycket pengar, det hade jag" säger "Aktiestinsen" Lennart Israelsson, medan han med ett förtjust leende betraktar födelsedagstårtan. Foto: Jonte Wentzel

Han blev stenrik –
på sin aktieportfölj

Publicerad

NÄSSJÖ. Han bläddrar fram sidan 202 på text-tv, det gör han flera gånger om dagen.

Han handlar inte längre, men koll vill han ju ha.

- Oj, det var lägre för en timme sedan, säger Lennart Israelsson när ställningen på Stockholmsbörsen visas.

I dag fyller "Aktiestinsen" hundra år.

"Det finns två sätt att bli hedersdoktor. Antingen ska man ha mycket förstånd eller mycket pengar. Jag har inget förstånd men mycket pengar, det hade jag" säger "Aktiestinsen" Lennart Israelsson, medan han med ett förtjust leende betraktar födelsedagstårtan.Foto: Jonte Wentzel

Det är en historia som fortfarande genererar sus över middagsborden.

Den om stinsen (i själva verket stationsföreståndaren) i småländska Malmbäck, en enkel karl, som i nådens år 1946 - och mot sin moders starka vilja, tog tre sparade månadslöner, 600 kronor, och köpte fem aktier i Sandvik.

Snipp snapp så var aktieportföljen värd 150 miljoner.

- Välkomna in, sätt er ni så ska jag ta på mig en slips och min doktorshatt, säger Lennart Israelsson och är överraskande raskt tillbaka med både hatt och brett leende.

- Det finns två sätt att bli hedersdoktor. Antingen ska man ha mycket förstånd eller mycket pengar. Jag har inget förstånd men mycket pengar, det hade jag.

Fyrarummaren i Nässjö är tapetserad med diplom och utmärkelser, inramade tackhälsningar och en invitation till kungliga slottet minsann. På soffbordet ligger inbjudan till hans egen fest på lördag.

Israelsson på 30-taletFoto: Jonte Wentzel

"Aktiestinsen fyller 100 år - välkommen att fira min dag".

Hittills har 170 personer anmält sig till kalaset på Hotell Högland, det är många som vill fira mannen som förvandlade aktiehandel från exklusivt nöje till en folksport, men framför allt, fick människor att drömma om det stora klippet.

- Det ska bli roligt. Jag har inte dansat på tre månader men jag ska försöka på festen, säger Lennart Israelsson och skakar på huvudet.

- Det är konstigt att mitt liv blev som det blev, jag kan inte själv begripa hur det kunde bli så mycket pengar.

Han är inte aktiv på marknaden längre, när han fyllde 90 skänkte han bort det mesta av sin förmögenhet.

- Vad skulle jag med 150 miljoner till? Jag har väl en 20 miljoner kvar till begravningen. Och så tänkte jag att barn och barnbarn ska få lite också, säger "Aktiestinsen" och undrar om jag kanske vill se hans portfölj.

Den visar sig innehålla några miljoner mer till och med.

- Det var som helskotta, då slipper man dö utfattig, ler han. Inte dåligt för en som bara har LHS-utbildning.

Livets Hårda Skola.

Så värst hårt har det inte varit förresten, säger han, i dag minns han i alla fall mest det som var bra.

- Jag har fortsatt att leva enkelt. Jag varken söp, rökte eller snusade. Ibland har det verkat roligt att dricka men nu är jag glad att jag inte har gjort det för då hade jag inte blivit så gammal.

- Jag har bara druckit vatten och mjölk i hela livet. Till frukost äter jag risgrynsgröt och till middag fisk. Kött är inte hälsosamt.

- Men jag får inte väga mer än 70 kilo, det tål inte mina ben, säger Lennart Israelsson som kokar sin gröt själv och går promenad nästan varje dag, även om det går lite långsammare.

Paret på slottet

- Jag har åldrats på sista tiden, jag har svårt att andas och har lite dålig balans.

- Men jag läser utan glasögon!

Och läser gör han. Börssidorna i Smålands Dagblad och på text-tv:n, flera gånger om dagen.

- Ingen förändring, konstaterar han när han är tillbaka på sidan 202 igen.

- Vi har ingen bra regering nu, den är för splittrad. Det ska vara Socialdemokraterna som styr för de kör på inflation och det är bra för oss aktieägare.

"Oss aktieägare", det var snudd på ett skällsord under uppväxten i Algustboda i Kronobergs län i början av förra seklet.

Föräldrarna hade gård och Lennart var äldst av fyra syskon, när han slutade skolan som 13-åring var det för att själv bli "bonndräng".

- Det var inte viktigt för oss att studera, mat på bordet var viktigare än böcker. Morsan menade att hade man bara en gård så skulle det ordna sig.

- Sen kände hon någon som hade förlorat mycket pengar på Kreuegerkraschen, hon var inte glad i aktier.

Inbjudan till kungen

 

Du inte har sprätt pengar runt dig men vad är det dyraste du har köpt?

- En Mercedes. För 40 år sedan. Jag sålde den när jag fyllde 95, man ska inte köra bil när man är gammal.

Han hade trafikkort också (yrkeskörkort), berättar han, som de tog ifrån honom när han var 90 år. När Adolf Hitler härjade som värst i Europa körde han taxi i Stockholm.

- Mitt liv har varit fantastiskt egentligen. Jag har rest i alla världsdelar. Jag har blivit bjuden till kungen två gånger och har dansat med drottningen.

Så har han också gett 28 miljoner till Kungliga Vetenskapsakademin, säger han.

Har kungen velat ha tips av dig?

Lennart Israelsson tillsammans med sambon Marianne.Foto: Jonte Wentzel

- Nej, inte när det gäller aktier, men han är väldigt snäll och hygglig, säger "Aktiestinsen" och berättar att det har gått i väg en inbjudan till hundraårskalaset i Nässjö.

- Jag har bjudit kungen på festen men jag tror inte att han kommer.

En möjlig baksida med att nå slik aktningsvärd ålder är att vänner och familj försvinner.

För två år sedan snart gick Lennart Israelssons sambo i 20 år, Marianne, bort i sviterna av en hjärtinfarkt.

- Det var ledsamt, hon var duktig på att dansa, säger han.

- Jag har inte haft så många nära i mitt liv egentligen. Det har varit många mer vidlyftiga i stället. Jag har bara varit gift en gång, sen har jag träffat några tjejer under årens lopp.

Man tänker att du var populär som både kunde dansa och hade gott om pengar?

- Ja, haha, dansa kan jag nog. Jag började redan när jag var 13. Se så många grammonfonskivor jag har, säger han och pekar mot en trave cd-skivor. Överst "Stickan och Stefan", en duo som kanske inte har rosat de allra största arenorna.

- Jag dansar tango, vals och foxtrot, fast polka är egentligen min favorit.

Det ringer hela tiden. Okända människor som ber om aktietips eller vill tacka för goda råd, han får tackbrev från Amerika och Australien. Han tycket fortfarande att det är kul, fast lite jobbigt nu när han hör sämre.

Han räcker över luren till mig.

Det är en man från en by som heter Mysen i Norge, de har inte hörts på tre fyra år men hade mycket kontakt förr, menar norrmannen.

Fyrarummaren i Nässjö är tapetserad med diplom och utmärkelser, inramade tackhälsningar och en invitation till kungliga slottet.Foto: Jonte Wentzel

- Jag kommer inte ihåg honom, man blir lite glömsk när man blir gammal, säger "Aktiestinsen" och undrar om han har fått några tiggarbrev i dag.

- Det är massor, nästan varje dag. Häromdagen var det en man i Stensjön som ville ha 20 miljoner... det var inte så lite. En kille skulle ha en och en halv miljon och fick han inte det så skulle han skjuta sig.

- Jag slänger dem. Jag har aldrig blivit berörd av något sådant. Men jag har sponsrat många idrottsföreningar.

110 miljoner uppgav han i sina memoarer för några år sedan.

- Men vad skulle jag ha 150 miljoner till? frågar han igen.

- Dela ut pengar har varit min hobby, och i dag är jag glad att jag har mina stiftelser, fem stiftelser som består av aktier. På några år kan de bli ganska värdefulla, för de är eviga.

När under de här hundra åren har det varit roligast att vara du?

- Jag tycker att det har varit bra hela tiden, men det är för att jag har fått hålla mig frisk. Det hade varit synd om läkare och systembolag om alla levde som jag. Om man ser till aktierna så var det roligt på 80-talet, då köpte jag på mig. Jag begriper inte själv att jag kunde hålla mig så kall i bland, men jag var inte så hetsig när jag var liten heller.

- Det har bara varit tillfälligheter i hela mitt liv, ibland upp och ibland ner men intressant har det varit hela tiden.

Som börsen.

Hur ser han på börsåret 2016?

- Det händer väl inte så himla mycket. Det är inte speciellt goda tider, Kina och Japan har det lite krångligt.

- Jag hade köpt Industivärden och Investor om jag hade köpt nu. Skog och fastigheter, det är realvärden som håller sig. Och så ska man inte sälja i panik, för det vänder alltid, påminner proffset.

"Efter sju magra år kommer sju feta" eller "ge grisen fläsk så får du fläsk av grisen", som hans mor brukade säga.

Hur ser du fram emot ditt 101:a år?

- Att jag lever så att jag kan gå på festen, det kommer blir spännande.

- Jag vill gärna vara med ett tag till.

100-åringen som klev ut på börsen ...och vann!

1916: Den 6 februari, medan första världskriget rasar ute i Europa, föds Ivar Arvid Lennart Israelsson. Han växer upp i som äldst av fyra syskon på en gård i Algustboda i Kronobergs län. Tretton år gammal slutar han skolan för att ta jobb som bonddräng.

1932: Kreugerkraschen. Lennart Israelsson är 16 år när tändstickskungens imperium rasar. "Mamma hade en släkting som drabbades, så hon varnade allid för aktier", berättar han. Flyttar till Stockholm och kör taxi under slutet av trettiotalet.

1940: Börjar jobba vid SJ, som föreståndare på olika stationer i Småland och Blekinge. Månadslönen är runt 180 kronor.

1946: Köper sina första aktier. Fem stycken i Sandvik för 600 kronor.

1956: Adopterar en son tillsammans med dåvarande hustrun.

1980: Går i pension som järnvägsföreståndare i Malmbäck 1980 med en aktieportfölj värd en miljon kronor. Som 40 år i statens tjänst tjänade han totalt 827 000 kr, har han uppgett.

1989: Portföljen var värd 15 miljoner. Den första smällen kom i början av 1990-talet då portföljvärdet föll till 5 miljoner. "Men jag drabbades inte av panik och sålde utan jag behöll allt. Och så småningom steg pappren igen".

2000: Anlitas flitigt som föreläsares och rådgivare av banker, företag och utbildningar. IT-haussen dominerar börsen men "Aktie- stinsen" håller sig undan IT-aktierna. "Jag är inte säker på att jag hade sålt i rätt tid så det var lika bra att jag lät bli". När Telia säljs ut köper han dock 400 aktier som såldes samma dag".

2008: Börskollaps. Lennart Israelsson, nu 92, skriver på Expressens debattsida att värdet på hans innehav minskat med 74 procent och att han förlorat 100 miljoner kronor i börskraschen "Det gäller att inte tappa modet. Precis som efter Krueger-kraschen kommer kurserna att gå upp igen".

2011: Självbiografin "Miljoner på spåret" kommer, avslöjar att han har skänkt bort närmare 100 miljoner kronor. Genomför flera donationer och skapar "Lennart "Aktiestinsen" Israelssons stiftelse" med ändamål att "årligen efter ansökan ge stöd till forskning som bidrar till vetenskapligt grundad kunskap om individers utveckling".

2012: Föräras med en doktorshatt av Handelshögskolan i Jönköping.

2013: Middag på kungliga slottet.

2014: Listas för Centern i valet till kommunfullmäktige i Nässjö, men medger senare att det inte var så allvarligt menat med den politiska karriären.

Sambon Marianne sedan tjugo år går bort i sviterna av en hjärtinfarkt. "Det var en stor sorg, hon dansade så bra", säger "Aktiestinsen.

2016: Fyller 100 år i dag och firar med öppet hus på Hotell Högland i Nässjö. Grattis!

Aktiestinsens bästa tips

Köp aktier i företag där du förstår affärsidén.

Var lugn. Sälj inte i panik när börsen faller. "Det vänder alltid".

Sprid risken, placera inte för många ägg i samma korg.

Låna inte. "Jag har alltid köpt kontant, att leva över sina tillgångar är inte bra".

Satsa på investmentbolag. Samt skogs- och fastighetsaktier. Särskilt om du är nybörjare.

Betala skatt så slipper du ha dåligt samvete.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag