Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Angus Deaton får ekonomipriset 2015

Skotten Angus Deaton tilldelas årets ”nobelpris” i ekonomi. Foto: Juan Carlos Rojas
En blunder från Nobelstiftelsens sida gjorde att namnet på pristagaren röjdes flera minuter för tidigt. Foto: Skärmdump

Ett av få sätt att gissa vem som ska tilldelas ekonomipriset till Alfred Nobels minne är att undersöka vem som citeras ofta av andra ekonomer.

Foto: Henrik Montgomery

Skotten Angus Deaton tilldelas årets ”nobelpris” i ekonomi. Deaton, som forskar om konsumtion, är verksam vid Princetonuniversitetet i USA. En blunder från Nobelstiftelsens sida gjorde att namnet på pristagaren röjdes flera minuter för tidigt.

FAKTA: ANGUS DEATON

Professor Angus Deaton är både brittisk och amerikansk medborgare.

Han är verksam vid Princeton University i New Jersey, USA, sedan 1983.

Han är 69 år gammal och född i Edinburgh.

Deatons prisbelönta forskning handlar om tre centrala frågor: Hur fördelar konsumenterna sina utgifter på olika varor? Hur mycket av samhällets totala inkomster konsumeras, och hur mycket sparas? Hur kan vi på bästa sätt mäta och analysera välfärd och fattigdom?

Källa: Kungliga Vetenskapsakademien

Ekonomipriset i korthet

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, som det formellt heter, instiftades först 1968. Priset fanns alltså inte med i Alfred Nobels testamente. Det brukar därför av många inte betraktas som ett "riktigt Nobelpris".

Priset kan delas av högst tre pristagare, vilket var fallet 2013.

75 personer har hittills tilldelats priset, varav en kvinna. Det var Elinor Ostrom, som fick dela priset med OliverE Williamson.

Både Ostrom och Williamson är från USA, precis som 50 andra ekonomipristagare har varit genom åren. I fjol gick priset till fransmannen Jean Tirole.

De senaste årens pristagare

2014 Jean Tirole (Frankrike)

2013 Eugene Fama (USA), Robert Schiller (USA) och Lars Peter Hansen (USA)

2012 Alvin Roth (USA) och Lloyd Shapley (USA)

2011 Thomas Sargent (USA), Christopher Sims (USA)

2010 Peter Diamond (USA), Dale Mortensen (USA), Christopher Pissarides (brittisk och cypriotisk medborgare)

2009 Elinor Ostrom (USA), Oliver Williamson (USA)

2008 Paul Krugman (USA)

2007 Leonid Hurwicz (född i Ryssland, amerikansk medborgare), Eric Maskin (USA), Roger Myerson (USA)

2006 Edmund Phelps (USA)

2005 Robert Aumann (född i Tyskland, israelisk och amerikansk medborgare) och Thomas Schelling (USA)

Källa: nobelprize.org (TT)

Angus Deaton, 70 år, får ekonomipriset till Alfred Nobels minne för sin forskning om hur människor agerar när de konsumerar.

Deaton, som föddes i skotska Edinburgh, är sedan 1983 verksam vid det prestigefyllda amerikanska universitet Princeton i USA.

Angus Deatons forskning har undersökt hur enskilda individers konsumtionsbeslut påverkar samhället som helhet.

Precis som förra årets pristagare, fransmannen Jean Tirole, är Deatons arbete så nära verkligheten att politiker och centralbankschefer kan ha praktiskt nytta av det, till exempel för att minska fattigdom.

Angus Deatons forskning har visat att konsumtionsbeslut följer likartade mönster oavsett inkomstgrupp – att det som i själva verket skiljer är ekonomiska incitament och beslutsunderlag snarare än värderingar och attityder.

Deatons forskning spelar stor roll

Går man på djupet och granskar enskilda individers beslut ska det därför gå att aggregera denna kunskap till att förstå hur stora grupper kommer att reagera på förhållande mellan inkomster och pris på vissa varor.

Deatons forskning spelar stor roll för att förstå och bekämpa fattigdom, till exempel när det gäller sambanden mellan inkomst och kaloriintag.

Intresset för vilka som ska få Nobelstiftelsen olika priser är massivt, liksom hemlighetsmakeriet. Men pinsamt nog avslöjade Nobelstiftelsen pristagarens namn i förväg.

12.56, fyra minuter före angiven tid, publicerades ett pressmeddelande med en tecknad bild på Angus Deaton på stiftelsens hemsida. Meddelandet plockades snabbt bort.

Ett av få sätt att gissa vem som ska tilldelas ekonomipriset till Alfred Nobels minne är att undersöka vem som citeras ofta av andra ekonomer. Med den metoden hade nyhetsbyrån Reuters kommit fram till att årets favorit var britten Sir Richard Blundell, som studerat hur sjunkande löner påverkar konsumentköpkraft.

En riktig högoddsare var förre vice riksbankschefen Lars EO Svensson, som profilerat sig som en av Stefan Ingves mest ihärdiga kritiker. Svensson lämnade Riksbanken 2013, och missar aldrig ett tillfälle att framhålla sin förre chefs misstag. Lars EO Svensson – vars akademiska meriter är oomtvistade – forskar på just centralbanker förmåga att styra inflationen.

 

LÄS OCKSÅ: Tabben: Nobelpriset avslöjades för tidigt

Inte ett av de fem ursprungliga nobelprisen

Det mest konkreta exemplet på att vinnaren av priset är bra på ekonomi är förstås prissumman: åtta miljoner kronor, lika mycket som de ursprungliga nobelprisen.

Nobelpriset i ekonomi är inte ett av de fem ursprungliga nobelprisen, som namngavs i Dynamitmiljonären Alfred Nobels testamente. När Riksbanken fyllde 300 år 1968 instiftades ”Sveriges Riksbanks pris i ekonomi till Alfred Nobels minne”.

Tar ofta plats i debatten

I mytbildningen kring nobelpriset i litteratur ingår påståendet att priset effektivt stryper författarens kreativa förmåga. Så är det inte med ekonomipriset, flera tidigare pristagare har snarast fått ökad lyskraft och tar större plats i debatten efter priset.

Så är till exempel Paul Krugman, som fick priset 2008, kolumnist i New York Times och flitigt anlitad talare och debattör.

Under prisets 47 år har hittills bara en kvinna tilldelats det, Elinor Ostrom 2009.

 

LÄS OCKSÅ: Angus Deatons studier kan minska klyftorna

 

Här kan du läsa allt om Nobelprisvinnarna 2015.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!