Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Halva befolkningen använder Swish

Swish har gått om Klarna i popularitet. Foto: Skärmdump

Användningen av bankernas mobila betalsystem Swish ökar stort bland svenskar.

I en ny undersökning uppger 51 procent att de använder appen.

Appen har nu gått om Klarna och Paypal som den mobila betaltjänst som används mest. Däremot leder Klarna fortfarande bland de över 50 år.

Insight Intelligence undersökning

Undersökningen har genomförts i samarbete med Internetstyrelsen i Sverige (IIS), Bankgirot, Swedbank och EY.

1000 svenskar mellan 16 och 74 år har under augusti 2015 intervjuats genom Sifos slumpmässigt rekryterade, riksrepresentativa webbpanel. Deltagarfrekvensen var 24,3 procent.

Med betalappen Swish, som ägs av de svenska bankerna, kan man föra över pengar genom att använda sin mobil och sitt Bankid. Och andelen svenskar som har fått upp ögonen för appen har ökat lavinartat. Från i fjol, då 19 procent av svarande använde betaltjänsten, uppger nu 51 procent att de gör det, enligt en undersökning av kommunikationsbyrån Insight Intelligence.

Klarna populärast bland 50+

Men när det gäller användandet av betaltjänster skiljer sig beteendet beroende på ålder. De som använder Swish mest är personer mellan 16 och 29 år, där 70 procent använder appen. Däremot är Klarna klart mer populärt bland de från 50–64 där hälften uppger att de använder tjänsten.

Skillnaden mellan Klarna och Swish är att Klarna oftast används till att betala fakturor och köp man gör på nätet medan Swish är ett sätt att föra över pengar till privatpersoner men också till företag. Men nu öppnar även Swish för att man ska kunna använda appen för e-handel, skriver DI Digital.

Kort fortfarande favoriten

Enligt sajten skickades 4 miljarder kronor i 7,3 miljoner transaktioner genom Swish i augusti. Samtidigt är betalappar i mobilen inte i närheten av det populäraste sättet att betala med. I jämförelse med betalkort som används av 94 procent ett par gånger i veckan eller oftare, använder endast sju procent av svenskarna betalappar lika frekvent.

Även förtroendet för kortbetalningar är högre än för betalningar gjorda med mobila betalappar. 86 procent av tillfrågade hade ett högt förtroende för kortbetalningar i jämförelse med 37 procent för appar som Swish och 50 procent av betallösningar som Klarna.

LÄS OCKSÅ: Kort- och betalappar slår ut kontanter

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!