Swish har gått om Klarna i popularitet. Foto: Skärmdump
Swish har gått om Klarna i popularitet. Foto: Skärmdump

Halva befolkningen använder Swish

Publicerad

Användningen av bankernas mobila betalsystem Swish ökar stort bland svenskar.

I en ny undersökning uppger 51 procent att de använder appen.

Appen har nu gått om Klarna och Paypal som den mobila betaltjänst som används mest. Däremot leder Klarna fortfarande bland de över 50 år.

Med betalappen Swish, som ägs av de svenska bankerna, kan man föra över pengar genom att använda sin mobil och sitt Bankid. Och andelen svenskar som har fått upp ögonen för appen har ökat lavinartat. Från i fjol, då 19 procent av svarande använde betaltjänsten, uppger nu 51 procent att de gör det, enligt en undersökning av kommunikationsbyrån Insight Intelligence.

Klarna populärast bland 50+

Men när det gäller användandet av betaltjänster skiljer sig beteendet beroende på ålder. De som använder Swish mest är personer mellan 16 och 29 år, där 70 procent använder appen. Däremot är Klarna klart mer populärt bland de från 50–64 där hälften uppger att de använder tjänsten.

Skillnaden mellan Klarna och Swish är att Klarna oftast används till att betala fakturor och köp man gör på nätet medan Swish är ett sätt att föra över pengar till privatpersoner men också till företag. Men nu öppnar även Swish för att man ska kunna använda appen för e-handel, skriver DI Digital.

Kort fortfarande favoriten

Enligt sajten skickades 4 miljarder kronor i 7,3 miljoner transaktioner genom Swish i augusti. Samtidigt är betalappar i mobilen inte i närheten av det populäraste sättet att betala med. I jämförelse med betalkort som används av 94 procent ett par gånger i veckan eller oftare, använder endast sju procent av svenskarna betalappar lika frekvent.

Även förtroendet för kortbetalningar är högre än för betalningar gjorda med mobila betalappar. 86 procent av tillfrågade hade ett högt förtroende för kortbetalningar i jämförelse med 37 procent för appar som Swish och 50 procent av betallösningar som Klarna.

LÄS OCKSÅ: Kort- och betalappar slår ut kontanter

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen