Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hälsogurun Sanna Ehdins bolag bröt mot lagen

Foto: YLWA YNGVESSON
Foto: YLWA YNGVESSON
Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Barnläkaren Mats Reimer Foto: EVELINA NEDLUND
Författaren Sanna Ehdin. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Dr Sannas AB var inte registrerat och hade olaglig marknadsföring för sina produkter.

Nu kan Expressen avslöja att miljöförvaltningen i Stockholms stad kritiserar bolaget. Nu ska verksamheten granskas.

– Vi förstod snabbt att det rörde sig om otillåtna hälsopåståenden. Vi ska granska marknadsföringen och besöka bolaget, säger enhetschefen Emma Nordvik-Premfors.

Idag noterades hälsogurun Sanna Oceania Anandala, mer känd som Sanna Ehdin, sitt bolag Dr Sannas AB på "lilla börsen" NGM Nordic-MTF. Hon är, enligt egen utsago "Sveriges främsta hälsopersonlighet" och bolaget en "hälsorevolution". 

Men Sanna Ehdins bolag, som säljer kosttillskott och livsmedel, har fått kritik från start vilket Expressen kunde berätta om idag. Barnläkaren och hälsobloggaren Mats Reimers har anmält bolaget till Livsmedelsverket, Läkemedelsverket och Konsumentverket.

Men nu kan Expressen avslöja att företaget också får kritik av miljöförvaltningen i Stockholms stad, utan att bolaget har berättat om det för aktieägarna. Livsmedelsverket skickade ärendet vidare dit eftersom staden har lokalt tillsynsansvar för livsmedelsanläggningar.

 

LÄS MER: "Hon har bisarra idéer om hur kroppen funkar" 

 

– Vi kunde snabbt konstatera att det rörde sig om otillåtna hälsopåståenden. Vi har sagt åt dem att ändra det. Om bolaget inte gör det riskerar de vite, böter. Det finns inget maxtak men det brukar vara omkring 10-15 000 kronor, säger Emma Nordvik-Premfors, enhetschef för livsmedelskontrollen i staden.

Lag på registrering hos kommunen

Det var påståendena om hälsoeffekterna av bolagets "sköldkörtelpaket" kommunen slog ned på. Om bolaget med uppsåt bryter mot lagar och regler om hälsopåståenden kan de också förbjudas eller åtalas. Emma Nordvik-Premfors berättar också att kontaktpersonen från Dr Sannas AB inte verkade ha kunskap om vilka lagar och regler som gäller.

– Så jag drog det lite kort för dem. Jag antar att det är därför som de tagit bort en del produkter från sin hemsida. 

Emma Nordvik Premfors, livsmedelskontrollen, Stockholms stad. Foto: / COPYRIGHT,

Men att sköldkörtelpaketet och många andra av företagets kurer nyligen tagits bort bort från webbshopen är enligt vd Daniel Ehdin "en tillfällighet". I en kommentar till nyhetsbyrån Finwire säger han att det beror på att de uppdaterar hemsidorna.

Enligt livsmedelslagen ska livsmedelsföretag registrera sig hos den så kallade kontrollmyndigheten, oftast kommunen. Men Sanna Ehdin bolag hade inte registrerats. 

– De hade inte förstått ett livsmedelsföretag måste registrera sig. Men nu har de gjort det.

Skickar "kärlek och ljus" i stället för att svara på kritik

Nu ska Dr Sannas AB granskas av Stockholm stads livsmedelskontroll. De planerar att både titta på bolagets digitala marknadsföring och besöka det för att intervjua företrädarna där.  

– Vi planerar att göra ett besök den 12 februari, säger Emma Nordvik-Premfors.

Expressen har försökt att få Sanna och Daniel Ehdin att kommentera kritiken mot företaget i över en vecka men de har ännu inte velat göra det. "Som sagt hinner inte nu." skriver Sanna Ehdin i ett mejl. I ett annat mejl skickar hon "kärlek och ljus" i stället för att svara på frågor om kritiken. Daniel Ehdin meddelar i ett mejl att han har "fullt schema" och kan svara på frågor först i mitten av nästa vecka.    

Men till nyhetsbyrån Finwire kommenterar de kritiken. "Vi har sedan starten i december 2015 inte haft någon synpunkt från varken Läkemedelsverket eller Livsmedelsverket. Om de, mot förmodan, har något att invända mot kommer vi ta detta på största allvar." Däremot nämner inte Sanna Ehdin i sin kommentar att Stockholms stad, som är kontrollmyndighet, slagit ner på deras verksamhet. 

Experten: "En luftaktie"

Teckningskursen för aktierna i Dr Sannas AB var 18 kronor. Under dagen har aktien handlats med som mest 24 kronor och som lägst 18 kronor. Nordic MTF kallas ibland "lilla börsen" och kraven för att få noteras är lägre än bolag på den stora börsen. Även i bolagets memorandum varnas investerare för risken att Livsmedelsverket kan slå ner på produkterna. 

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, är kritisk till att NGM tar in Dr Sannas AB. Företaget är för litet och fattigt och borde inte ha noterats på någon börs. 

– Bolaget rider på Sanna Ehdins kändisskap men det är en luftaktie. Det är ett mycket litet bolag som inte tjänar några pengar. 

Förra året sålde bolaget för 4,5 miljoner och hade en rörelseförlust på minus 3,8 miljoner. Över 600 personer har aktier i bolaget. 

– Det är som att köpa aktier i en korvkiosk, men en korvkiosk som går dåligt. Det är ett lotteri att investera i det här bolaget och inget för vanliga småsparare att satsa på, säger Claes Hemberg.  

Claes Hemberg.

Han tycker också att det är ett varningstecken att bolaget tagit in mycket pengar från sina aktieägare vid flera tillfällen de sista två åren. Detta genom att ge ut nya aktier, emissioner.

– De som satsar pengar får en mindre andel i bolaget. Det är som att sälja 50-öringar för en krona. Ett bolag som mjölkar pengar i ständiga emissioner ska man akta sig för.

– Det är som en tonåring som ber om pengar. Första gången kanske det är okej men när det sker väldigt ofta bör man vara skeptisk. 

Claes Hemberg tycker att bolaget dessutom borde gå ut till sina aktieägare och kommentera den allvarliga kritik som riktats mot företaget.

– Det är bolagets ansvar men det är NGM-börsens ansvar att se till att de gör det.

Ägarnas "heder och vandel" har kontrollerats

Roger Peleback, som är vd på NGM-börsen, vill inte låta sig intervjuas om vilket ansvar de har mot aktieägarna. Han vill endast svara på Expressens frågor per mejl. 

Vd:n skriver att de har kontrollerat "heder och vandel" rörande styrelsen och högsta ledningen, bland annat genom utdrag ur brottsregistret. Bolaget ska också ha finansieringen säkrad för de kommande 12 månaderna. 

Angående kritiken mot Sanna Ehdins marknadsföring skriver Roger Peleback att de vid sin granskning inför noteringen inte kunde finna något myndighetsbeslut om att bolaget bryter mot lagen. "Börsen utgår alltid ifrån att de noterade bolagen följer svensk lagstiftning och att ett bolag anpassar sig till eventuella myndighetsbeslut som skulle tyda på motsatsen. Dock är det inte börsens roll att utreda om ett bolag följer alla delar av gällande lagstiftning utan det ankommer på specialmyndigheter." 

Att ett så litet bolag noteras hos dem försvarar han med att det inte finns något "bestämt storlekskriterium" och att det inte är ovanligt att färska bolag noteras med låg omsättning noteras. Han påpekar att det "är normalt förknippat med högre risk att köpa aktier i ett bolag vars verksamhet är i ett tidigt stadie men det ger även en möjlighet för en investerare att kunna erhålla hög avkastning om det mindre bolagets tillväxt tar fart och  över tid lyckas växa till ett stort bolag". 

"Hon skrämmer människor som är sjuka"

Bakgrunden till turbulensen kring bolaget är att läkare anser att marknadsföringen av Sanna Ehdins produkter, bland annat mot sköldkörtelsjukdom, strider mot lagar och regler. Barnläkaren och skeptikern och hälsobloggaren Mats Reimer som har en välkänd hälsoblogg hos tidningen Dagens Medicin, har anmält bolaget till Konsumentverket, Läkemedelsverket och Livsmedelsverket. 

– Hon skrämmer människor som är sjuka. Risken är att sjuka människor avstår från riktig behandling, och det är verkligt allvarligt, säger han till Expressen.

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi Foto: ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, är också en av kritikerna.

– Om hon lägger sig i de ordinationer som folk fått av läkare är det kvacksalveri. Det här måste vara olagligt, annars är lagen helt tandlös.

Anmäldes till Läkemedelsverket redan 2015

Sanna Ehdins bolag anmäldes redan 2015 till Läkemedelsverket. Bolaget tvingades då dra in en produkt och ändra i sin marknadsföring, eftersom den bröt mot lagstiftningen. Det handlade då om en solkräm som inte innehöll solskydd och såpa som man skulle smörja på sig mot hudsjukdomar som psoriasis och även dricka mot förkylningar och infektioner.  

I nyhetsbyrån Finwire kommenterade bolaget kritiken. Sanna Ehdin skriver i en kommentar att hon själv utvecklat och använt krämen "med mycket gott resultat, men som jag valde att börja sälja utan kunskap om dåvarande regelverk". Hon meddelar vidare att hon arbetar på ett "nytt, helt naturligt och fantastiskt bra solskydd".

Expressen fortsätter att söka Sanna och Daniel Ehdin.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!