Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håkan, 60, för gammal för att låna hos banken

Håkan Turesson tycker att det ska bli spännande att se vad DO kommer fram till. Foto: Privat
SBAB säger att de har en annan affärsmodell än andra banker – och kan inte uttala sig om varför de är de enda med en schablongräns på 60 år.Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN

Håkan Turesson, 60, nekades lån hos SBAB på grund av sin ålder.

Det har fått SPF seniorerna att ilskna till.

– Det är förskräckligt att nekas saker bara på grund av sin ålder, säger sakkunnige Gösta Bucht.

Nu ska diskrimineringsombudsmannen (DO) utreda ärendet.

Det var i våras som läraren Håkan Turesson sökte ett lån på 100 000 kronor för att bygga ut övervåningen på villan i Nacka.

Men hans bank SBAB nekade honom.

Tidigare i år gick ett nytt EU-direktiv ut till de svenska bolåneinstituten, om att låntagares kommande inkomstförändringar ska bedömas vid nya lån. Det innebär i klartext att ju närmare pensionen du kommer – desto mindre attraktiv är du för bankerna.

 

LÄS MER: Vill du ta nytt banklån? Gör det innan du fyller 60 

 

SPF seniorerna om SBAB:s gräns

Håkan Turesson nekades lån på grund av att han hunnit fylla 60 år. SBAB har nämligen satt en gräns vid just 60. Efter det räknar man på en reducerad inkomst med 30 procent – oavsett arbetssituation.

– Vid 60? 60 år? Det verkar helt orimligt att lägga gränsen där, säger Gösta Bucht, sakkunnig i äldrefrågor hos SPF seniorerna.

 

"Alla gånger åldern i sig gör att man inte har rätt till någonting är det åldersdiskriminering", säger Gösta Bucht på SPF seniorerna.Foto: Pressbild/SPF seniorerna

 

SPF seniorerna anser att äldre ska behandlas på exakt samma sätt som yngre vad gäller allt från vård och omsorg till bankärenden.

– Man får inte låta åldern i sig vara något slags uteslutningsfaktor. Då gör man det alldeles för enkelt för sig och det är vi starkt emot, säger Gösta Bucht.

 

LÄS MER: 10 steg: Så lyfter du enkelt din ekonomi 

 

Nyheten skapade rejält engagemang när Expressen skrev om den i april. En utomstående person reagerade och anmälde SBAB för åldersdiskriminering.

DO utreder åldersdiskriminering

Nu ska diskrimineringsombudsmannen, DO, titta på ärendet.

– Vi har inlett en tillsyn och har begärt in ett yttrande från SBAB, säger Clas Lundstedt på DO.

SPF seniorerna tycker att det rör sig om åldersdiskriminering i detta enskilda fall - och att det är bra att DO nu ska titta på ärendet.

– I alla lägen där en åldersgräns leder till någon form av diskriminering är det fel, säger Gösta Bucht.

 

LÄS MER: Storbankerna tjänar miljarder på bolånen

 

Även den drabbade Håkan Turesson tycker att det är bra att händelsen nu utreds. Han tror att många fler har drabbats – eller kommer att drabbas.

– Jag håller tummarna för att DO tycker att det här är fel, att det är åldersdiskriminering. Då kanske det blir en förändring, säger han.

 

Håkan Turesson säger att han inte har några högre belåningar på huset och att han har tänkt fortsätta jobba efter 65. Han tycker att det är "otroligt skumt" att SBAB nekar honom lån.Foto: Privat

 

Planerna på att bygga ut har han tvingats lägga på is. Trots att ritningarna var klara och bygglovsprocessen i gång.

Håkan Turesson vänder sig emot att reglerna kom så pass plötsligt – utan förvarning.

– Det gjorde mig otroligt arg. Och för mig är det ett otroligt långt tidsperspektiv att säga att jag eventuellt får taskig pension om sju år. 

SBAB om sin åldergräns

På SBAB säger man att det är bra att DO utreder ärendet så man får klarhet i om det rör sig om diskriminering eller inte.

– Men vi anser inte att det är det, utan vi följer gällande regelverk som är tvingande för alla banker, säger informationschefen Karin Hellgren.

 

"Regelverket ska skydda låntagarna. Det är lätt att tänka att man ska ha samma ekonomiska situation livet ut men det blir en drastisk förändring när man går i pension och då vill vi säkerställa att man kan betala sina räntor och amorteringar", säger Karin Hellgren.Foto: FOTOGRAF LINUS HALLGREN

 

SBAB har tittat på när svenskarna i snitt går i pension, samlat information från SCB och de egna kunderna och kommit fram till att 60 år och 70 procent av inkomsten är en rimlig gräns.

– Det är en schablonregel och vi gör inga undantag i nuläget, säger Karin Hellgren.

 

STORBANKERNA OM LÅNEDIREKTIVET

Handelsbanken

Har ingen åldersgräns. De lokala bankkontoren gör en helhetsbedömning av den enskilda kundens totala ekonomi, oavsett ålder.

Nordea

Har ingen åldersgräns, sedvanlig kreditprövning gäller.

SEB

Har ingen åldersregel, varje kund bedöms individuellt.

Swedbank

Har ingen åldersregel, varje kund bedöms individuellt.

 

Hon öppnar dock för en framtida förändring – och säger att banken hela tiden ser över sina kreditregler.

– Vi har naturligtvis en ambition att vidareutveckla den här modellen så vi kan möjliggöra ökad individuell hänsyn och göra undantag.

Samtidigt menar SBAB att branschen blir allt mer reglerad – och då blir det svårare för bankerna att ge kunderna bra och konkurrenskraftiga erbjudanden.

– Vi och andra måste göra generella lösningar för att möta de här regleringarna. Men många av regleringarna är till för att skydda kunderna, säger Karin Hellgren.

 

SÅ SÄGER LÅNEDIREKTIVET

Bolånedirektivet ger EBA (European Banking Authority) riktlinjer kring kreditgivning. Syftet är att säkerställa att kunden har förutsättningar att kunna hantera kostnaderna som följer av krediten även efter exempelvis pension.

Exempel ur direktivet:

• Kontroll av konsumentens inkomster 

När kreditgivaren bedömer konsumentens förmåga att fullgöra sina skyldigheter enligt

kreditavtalet bör kreditgivaren göra de utredningar och vidta de åtgärder som rimligen kan förväntas för att kontrollera konsumentens underliggande inkomstsituation, inkomsthistorik och förändringar över tiden. (Riktlinje 1)

• Bedömning av konsumentens förmåga att fullgöra sina skyldigheter enligt kreditavtalet

Om lånets löptid sträcker sig bortom konsumentens förväntade tidpunkt för pensionering bör kreditgivaren ta vederbörlig hänsyn till omfattningen av konsumentens troliga inkomst och hans eller hennes förmåga att fortsätta att fullgöra sina skyldigheter enligt kreditavtalet efter pensioneringen. (Riktlinje 4)

• Beaktande av potentiella framtida negativa scenarier

Vid bedömningen av konsumentens förmåga att fullgöra sina skyldigheter enligt kreditavtalet

bör kreditgivaren av försiktighetsskäl ta hänsyn till potentiella framtida negativa scenarier, som till exempel lägre inkomst efter pensionering, ökade referensräntesatser för rörliga bostadslån, negativ amortering, ballongbetalningar och uppskjutna betalningar av kapitalbelopp eller räntor. (Riktlinje 6)

Källa: EBA

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!