Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hackerattack mot flera storföretag

APM Terminals i Göteborg är drabbade av hackerattacken. Foto: Skärmdump, APM Terminals hemsida.

Svenska och internationella företag, däribland danska containerrederiet Maersk och APM Terminals i Göteborg, har drabbats av en hackerattack. 

På måndagseftermiddagen drabbades flera europeiska företag av en hackerattack. 

Enligt Daily Mail är även den ukrainska regeringen utsatt, liksom ryska oljebolaget Rosneft. Bolaget bekräftar attacken på twitter. 

https://twitter.com/RosneftEN/status/879684754639118340

Enligt bolaget har oljeproduktionen inte drabbats. 

"Hackerattacken kan få allvarliga konsekvenser, men, eftersom bolaget har bytt till ett reservkontrollsystem har varken oljeproduktionen eller de förberedande processerna stoppats", skriver Rosneft på twitter. 

Danska Maersk drabbat

Danska containerrederiet Maersk bekräftar attacken på sin hemsida: 

"Vi kan bekräfta att Maersk IT-system ligger nere på flera håll på grund av en cyberattack. Vi fortsätter att utvärdera situationen. Säkerheten för våra anställda, vår verksamhet och kunder är vår högsta prioritet. Vi kommer uppdatera när vi har mer information", skriver Maersk. 

Foto: JENS DRESLING / AP TT NYHETSBYRÅN

Även APM Terminals i Göteborg är drabbat. Kommunikationschef Annika Hilmersson bekräftar för Aftonbladet. 

– Det jag kan bekräfta är att vi har en världsomfattande it-störning på företaget. Just nu avslutar vi verksamheten manuellt här på containerterminalen i Göteborg. Vi har inga system som fungerar. Normalt stänger vi klockan 16 på vardagar, så vi kommer att avsluta lite tidigare i dag, säger hon till tidningen vid tretiden på eftermiddagen.  

Krav om betalning i bitcoin

Enligt sajten Breakit kräver hackarna bitcoin för att avsluta attacken. Enligt Breakits källor blir de drabbade datorerna "frysta" – varpå en rosa text dyker upp. Texten inleds "Ooops, dina viktiga filer har blivit krypterade". 

Där står vidare att "ingen kan rädda dina filer utan vår dekrypteringstjänst" – den som som vill lösa problemet uppmanas betala bitcoin motsvarande 300 dollar, runt 2600 kronor för en dekrytperinsnyckel, skriver sajten. 

Ukraina särskilt utsatt

Nyhetsbyrån AP skriver att flera ukrainska banker, myndighetskontor och ett kraftnät är drabbade. 

Enligt The Guardian är även flygplatsen i Kiev och tunnelbanesystemet drabbat. 

På den tidiga tisdagskvällen finns ännu väldigt lite information om vem som kan ligga bakom störningarna vid varje specifikt företag. Men cybersäkerhetsexperter har bland annat kunnat identifiera ett utpressningsprogram, enligt AP. 

Utpressningsprogrammet liknar ett virus känt som Petya eller Petrwrap, skriver The Guardian vidare. 

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!