APM Terminals i Göteborg är drabbade av hackerattacken. Foto: Skärmdump, APM Terminals hemsida.
APM Terminals i Göteborg är drabbade av hackerattacken.  Foto: Skärmdump, APM Terminals hemsida.

Hackerattack mot flera storföretag

Publicerad

Svenska och internationella företag, däribland danska containerrederiet Maersk och APM Terminals i Göteborg, har drabbats av en hackerattack. 

På måndagseftermiddagen drabbades flera europeiska företag av en hackerattack. 

Enligt Daily Mail är även den ukrainska regeringen utsatt, liksom ryska oljebolaget Rosneft. Bolaget bekräftar attacken på twitter. 

https://twitter.com/RosneftEN/status/879684754639118340

Enligt bolaget har oljeproduktionen inte drabbats. 

"Hackerattacken kan få allvarliga konsekvenser, men, eftersom bolaget har bytt till ett reservkontrollsystem har varken oljeproduktionen eller de förberedande processerna stoppats", skriver Rosneft på twitter. 

Danska Maersk drabbat

Danska containerrederiet Maersk bekräftar attacken på sin hemsida: 

"Vi kan bekräfta att Maersk IT-system ligger nere på flera håll på grund av en cyberattack. Vi fortsätter att utvärdera situationen. Säkerheten för våra anställda, vår verksamhet och kunder är vår högsta prioritet. Vi kommer uppdatera när vi har mer information", skriver Maersk. 

Foto: JENS DRESLING / AP TT NYHETSBYRÅN

Även APM Terminals i Göteborg är drabbat. Kommunikationschef Annika Hilmersson bekräftar för Aftonbladet. 

– Det jag kan bekräfta är att vi har en världsomfattande it-störning på företaget. Just nu avslutar vi verksamheten manuellt här på containerterminalen i Göteborg. Vi har inga system som fungerar. Normalt stänger vi klockan 16 på vardagar, så vi kommer att avsluta lite tidigare i dag, säger hon till tidningen vid tretiden på eftermiddagen.  

Krav om betalning i bitcoin

Enligt sajten Breakit kräver hackarna bitcoin för att avsluta attacken. Enligt Breakits källor blir de drabbade datorerna "frysta" – varpå en rosa text dyker upp. Texten inleds "Ooops, dina viktiga filer har blivit krypterade". 

Där står vidare att "ingen kan rädda dina filer utan vår dekrypteringstjänst" – den som som vill lösa problemet uppmanas betala bitcoin motsvarande 300 dollar, runt 2600 kronor för en dekrytperinsnyckel, skriver sajten. 

Ukraina särskilt utsatt

Nyhetsbyrån AP skriver att flera ukrainska banker, myndighetskontor och ett kraftnät är drabbade. 

Enligt The Guardian är även flygplatsen i Kiev och tunnelbanesystemet drabbat. 

På den tidiga tisdagskvällen finns ännu väldigt lite information om vem som kan ligga bakom störningarna vid varje specifikt företag. Men cybersäkerhetsexperter har bland annat kunnat identifiera ett utpressningsprogram, enligt AP. 

Utpressningsprogrammet liknar ett virus känt som Petya eller Petrwrap, skriver The Guardian vidare. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen