Hackarna säger sig ha kommit över manus från kommande avsnitt i HBO:s succéserie "Game of Thrones". Foto: MACALL B. POLAY / AP TT NYHETSBYRÅNHackarna säger sig ha kommit över manus från kommande avsnitt i HBO:s succéserie "Game of Thrones". Foto: MACALL B. POLAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Hackarna säger sig ha kommit över manus från kommande avsnitt i HBO:s succéserie "Game of Thrones".  Foto: MACALL B. POLAY / AP TT NYHETSBYRÅN
HBO:s vd, Rickard Plepler, har skickat ett mejl till de anställda och hackerattacken. Foto: CHARLES SYKES / AP TT NYHETSBYRÅNHBO:s vd, Rickard Plepler, har skickat ett mejl till de anställda och hackerattacken. Foto: CHARLES SYKES / AP TT NYHETSBYRÅN
HBO:s vd, Rickard Plepler, har skickat ett mejl till de anställda och hackerattacken.  Foto: CHARLES SYKES / AP TT NYHETSBYRÅN

Hackarna kräver HBO på miljoner

Publicerad

Tv-jätten HBO har blivit hackade och material från världens populäraste tv-serie, "Game of Thrones", verkar ha blivit stulet. 

Nu utpressar hackarna, som kallar sig "Mr. Smith", HBO på nästan 50 miljoner kronor i kryptovalutan bitcoin för att inte släppa materialet, rapporterar New York Times.   

I slutet av juli hackades tv-bolaget HBO av en grupp som kallar sig "Mr. Smith". 

Hackarna skröt om att ha kommit över 1,5 terabyte med data. Bland annat material från bolagets största seriesuccé genom tiderna, "Game of Thrones", hela avsnitt från andra serier och interna mejl, rapporterar New York Times.  

Kan ha manus till avsnitt som inte sänts

Game Of Thrones senaste säsong, 7 , sänds av HBO Nordic i Sverige och kan streamas utan fördröjning. 

Under måndagen släppte hackarna, "Mr. Smith", en dump som visade stulet material med skrivet manus från fem "Game of Thrones"-avsnitt – däribland ett som ännu inte sänts, och en månads mejlväxling från toppchefen Leslie Cohen. 

För att inte läcka mer av materialet kräver de nu en lösensumma på motsvarande nästan 50 miljoner kronor, eller 6 miljoner dollar, i kryptovalutan Bitcoin, rapporterar New York Times. 

I ett uttalande har tv-bolaget meddelat att de "jobbar med rättsmyndigheter och externa cybersäkerhetsföretag" för ett utreda hackerattacken. 

Utesluter inte fler hackerattacker

I ett meddelande som gått ut till de anställda har företagets vd Richard Plepler beklagat det inträffade. 

Samtidigt så räknar han med att liknande angrepp kan inträffa på nytt. 

"Problemet som vi har framför oss är tyvärr allt för bekant i den värld vi nu är en del av". 

Det finns inget som tyder på att hackningen mot HBO har resulterat i lika allvarliga läckor som när Sony Pictures hackades 2014. Då kom hackarna över tusentals mejl och personlig information om 50 000 anställda, som lönelistor och socialförsäkringsnummer. Enligt ifrågasatta uppgifter från FBI var det Nordkorea som låg bakom hackerattacken mot Sony i syfte att stoppa komedin "The interview", i vilken det drevs hejdlöst med landets diktator Kim Jong-Un. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen