Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hackarna kräver HBO på miljoner

Hackarna säger sig ha kommit över manus från kommande avsnitt i HBO:s succéserie "Game of Thrones". Foto: MACALL B. POLAY / AP TT NYHETSBYRÅN
HBO:s vd, Rickard Plepler, har skickat ett mejl till de anställda och hackerattacken. Foto: CHARLES SYKES / AP TT NYHETSBYRÅN

Tv-jätten HBO har blivit hackade och material från världens populäraste tv-serie, "Game of Thrones", verkar ha blivit stulet. 

Nu utpressar hackarna, som kallar sig "Mr. Smith", HBO på nästan 50 miljoner kronor i kryptovalutan bitcoin för att inte släppa materialet, rapporterar New York Times.   

I slutet av juli hackades tv-bolaget HBO av en grupp som kallar sig "Mr. Smith". 

Hackarna skröt om att ha kommit över 1,5 terabyte med data. Bland annat material från bolagets största seriesuccé genom tiderna, "Game of Thrones", hela avsnitt från andra serier och interna mejl, rapporterar New York Times.  

Kan ha manus till avsnitt som inte sänts

Game Of Thrones senaste säsong, 7 , sänds av HBO Nordic i Sverige och kan streamas utan fördröjning. 

Under måndagen släppte hackarna, "Mr. Smith", en dump som visade stulet material med skrivet manus från fem "Game of Thrones"-avsnitt – däribland ett som ännu inte sänts, och en månads mejlväxling från toppchefen Leslie Cohen. 

För att inte läcka mer av materialet kräver de nu en lösensumma på motsvarande nästan 50 miljoner kronor, eller 6 miljoner dollar, i kryptovalutan Bitcoin, rapporterar New York Times. 

I ett uttalande har tv-bolaget meddelat att de "jobbar med rättsmyndigheter och externa cybersäkerhetsföretag" för ett utreda hackerattacken. 

Utesluter inte fler hackerattacker

I ett meddelande som gått ut till de anställda har företagets vd Richard Plepler beklagat det inträffade. 

Samtidigt så räknar han med att liknande angrepp kan inträffa på nytt. 

"Problemet som vi har framför oss är tyvärr allt för bekant i den värld vi nu är en del av". 

Det finns inget som tyder på att hackningen mot HBO har resulterat i lika allvarliga läckor som när Sony Pictures hackades 2014. Då kom hackarna över tusentals mejl och personlig information om 50 000 anställda, som lönelistor och socialförsäkringsnummer. Enligt ifrågasatta uppgifter från FBI var det Nordkorea som låg bakom hackerattacken mot Sony i syfte att stoppa komedin "The interview", i vilken det drevs hejdlöst med landets diktator Kim Jong-Un. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!