Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gyllenhammar sågar Volvo: "Dumheter och galenskaper"

Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Pehr G Gyllenhammar totalsågar utvecklingen i Volvo, bolaget han styrde i över 20 års tid.

– Det är en tragedi att det som en gång var Nordens största industri bara är en spillra, säger han till Di.

Nu har legendaren gett upp hoppet om Volvo.

– Jag bryr mig inte om det och jag har inga råd att ge.

Näringslivsnestorn och småbarnspappan Pehr G Gyllenhammar, 81, är aktuell med en ny SVT-dokumentär som skildrar hans tid som Volvochef. PG Gyllenhammar var vd för koncernen 1971–1983 och fortsatte som ordförande 1983–1993.

Han har inget gott att säga om utvecklingen i Volvo efter att han lämnade bolaget.

– Det är en tragedi att det som en gång var Nordens största industri bara är en spillra, säger han till Dagens industri.

I dokumentären kallar han sin efterträdare på vd-posten, Sören Gyll, "en svekfull jävel".

– Sa jag det? Jag är förvånad över att jag sa det men inte ledsen över det. Han var svekfull och illojal, säger Gyllenhammar till SvD Näringsliv.

"Dumheter och galenskaper"

Volvos personbilar, Volvo Cars, ägs i dag av kinesiska Geely med grundaren Li Shufu.

– Det är ingen som vet vad den här kinesen som köpte Volvo Personvagnar är för figur. Det finns naturligtvis starkare krafter bakom honom, jag tror att kinesiska staten har ett finger med i spelet, säger PG Gyllenhammar till Di.

De senaste åren har Volvo IT och Volvo Aero sålts och det finns spekulationer om fler affärer. PG Gyllenhammar får frågan om Volvo borde fortsätta renodla verksamheten.

– Jag bryr mig inte om det och jag har inga råd att ge. Jag tycker bara de gjort så mycket dumheter och galenskaper, men jag är stolt över det jag fick ihop under min tid. 

Han säger att han inte äger några Volvoaktier i dag.

Sista bilen en Volvo

Till SvD Näringsliv säger PG Gyllenhammar att Marcus Wallenberg på ålderns höst pekade ut honom som sin efterträdare.

Enligt Gyllenhammar hade de två konkreta planer för tronskiftet. Men när Marcus Wallenberg avled 1982 fanns det ingen skriftlig utfästelse om efterträdare. Och Marcus Wallenbergs son Peter Wallenberg ville lösa upp planerna.

PG Gyllenhammar avslöjar också att han sista bil var en Volvo, en vit V70. Nu bor han på Östermalm i Stockholm och behöver ingen bil, berättar han för SvD.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!